Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Laaksoon suunnitteilla uusi sairaala – kaavaluonnos nähtävillä marraskuussa

Jaa

Laaksoon suunnitellaan uutta Helsingin kaupungin ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) yhteistä sairaalaa. Laakson sairaala-alueelle on tarkoitus keskittää Helsingin kaupungin ja HUSin psykiatrista sairaalahoitoa, HUSin vaativaa neurologista kuntoutusta ja Helsingin sairaalan palveluja sekä sairaalatoimintaa tukevia poliklinikoita. Alueen asemakaavan luonnoksesta voi antaa palautetta 6.11.–27.11.2019.

Asemakaavan muutosluonnos mahdollistaa kolmen uuden sairaalarakennuksen rakentamisen nykyiselle tontille. Lisäksi suunnitelmaan kuuluu uusi pääajoyhteys sekä maanalaisten pysäköinti- ja huoltotilojen rakentaminen. Keskuspuiston puolelle ei suunnitella rakennuksia.
 
Laakson yhteissairaalaan on tulossa tiloja noin 930 potilaspaikalle. Lisäksi alueelle tulee poliklinikkatiloja, jotka sijoittuvat säilyviin rakennuksiin, sekä tiloja koulutuksen ja tutkimuksen tarpeisiin.
 
Kaiken kaikkiaan uusia tiloja voisi rakentaa tontille noin 120 000 kerrosneliömetriä. Jos uusi sairaala rakentuu kokonaisuudessaan, se on kooltaan noin nelinkertainen verrattuna Uuteen lastensairaalaan.
 
Sairaalan asiakas- ja huoltoliikenteelle on suunniteltu uusi pääajoyhteys Auroranportilta alkavan maanalaisen tunneliyhteyden kautta. Maanalaisiin kalliotiloihin on suunnitteilla pysäköintitilat 550 autolle. Myös nykyiset ajoliittymät säilyvät.
 

Monipuolista hoitoa keskeisellä paikalla

Laakson sairaala-alue sijaitsee seudullisesti hyvin saavutettavissa olevalla paikalla. Liikenneyhteydet alueelle ovat monipuoliset.
 
Pääkaupungin sairaala-aluevision mukaisesti nimenomaan Laakson sairaala-alueelle tulisi keskittää pääkaupunkiseudun psykiatrista sairaalahoitoa sekä Helsingin kaupungin sairaalan palveluja.
 
Helsingin kaupungin ja HUSin yhteinen sairaala tarjoaa uudenlaiset mahdollisuudet tarjota asiakkaille ja potilaille kokonaisvaltaista, heidän moninaisia tarpeitaan vastaavaa hoitoa. Yhteissairaalassa työskentelisi arviolta 2 200 työntekijää.
 
“Uskomme, että uusi sairaala tarjoaa alan ammattilaisille houkuttelevan työpaikan. Laakson yhteissairaalasta kehitetään kansainvälisesti merkittävää psykiatrian, geriatrian ja neurologisen kuntoutuksen osaamisen keskittymää, joka houkuttelee Helsinkiin alansa huippuosaajia”, toteaa HUS Psykiatrian projektipäällikkö, ylilääkäri Kari Raaska, joka on mukana uuden sairaalan suunnittelussa.
 
“Uudet tilat ovat välttämättömät. Vanhoissa tiloissa ei voi enää jatkaa eikä niitä ole mahdollista korjata nykyhoidon vaatimuksia vastaaviksi”, Helsingin sairaalan projektipäällikkö, johtava ylihoitaja Tiina Pakasto toteaa.
 

Arvokkaat vanhimmat rakennukset ja puisto suojellaan

Pääosa Laakson sairaala-alueen uusista sairaalatiloista keskitettäisiin vanhan sairaala-alueen ja Nordenskiöldinkadun ja Reijolankadun väliselle alueelle. Tontin pohjoisosissa olevat arvokkaat 1920- ja 1930-lukujen sairaalarakennukset, 1950-luvun entinen tuberkuloositoimisto ja niitä ympäröivä puisto on tarkoitus säilyttää ja suojella sekä peruskorjata uuteen käyttöön.
 
Urheilukadun puolella uusien rakennusten korkeus olisi lähellä 1920- ja 1930-luvuilla rakennettujen sairaalarakennusten kattolinjaa. Alueen keskiosaa kohti rakennusten korkeus voisi nousta paria kerrosta korkeammaksi.
 
Pääsisäänkäyntejä on Reijolankadun ja Urheilukadun kulmaan muodostuvalla uudella aukiolla sekä saattopihalla ja Lääkärinkadun puolella.
 
Jos hanke etenee tavoiteaikataulussa, rakennustyö voi alkaa aikaisintaan vuoden 2021 loppupuolella ja se etenee vaiheittain. Uudisrakentaminen edellyttää, että osa vanhoista rakennuksista puretaan. Sitä ennen niissä oleva toiminta siirrettäisiin korvaaviin tiloihin.
 

Suunnitelmat nähtävillä ja kommentoitavana marraskuussa

Laakson yhteissairaalan kaavaluonnosaineisto ja alueen pienoismalli ovat nähtävillä 6.–27.11.2019 keskustakirjasto Oodin osallisuustila Bryggassa. Suunnitelmiin voi ottaa kantaa verkossa 6.–27.11.2019 osoitteessa kerrokantasi.hel.fi. Palautetta hyödynnetään jatkosuunnittelussa.
 
Hanketta esitellään keskustakirjasto Oodissa tiistaina 19.11.2019. Suunnittelijat ovat tavattavissa ala-aulassa kello 15.30–19.00. Kello 15 ja kello 18 on Oodin Maijansalissa kaksi esitystä Laakson yhteissairaalan suunnittelusta.
 
Kaavaluonnos on tarkoitus viedä kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn vuoden 2020 aikana. Rakentamiseen liittyvästä hankesuunnitelmasta päätetään erikseen.
 

Lisätiedot

Kuva:

Tiedotteen kuva on suuntaa antava luonnos uusien sairaalarakennuksen koosta ja sijoittelusta. Kuvan oikeaan yläkulmaan Helsingin jäähallin viereen on hahmoteltu myös suunnitteilla oleva Garden Helsinki -monitoimiareena. © Arkkitehtiryhmä LATU (Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy, AW2 Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, UKI Arkkitehdit Oy)

Yhteyshenkilöt:

Kaavoitus
Kirsti Rantanen, arkkitehti
Kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 09 310 37074, kirsti.rantanen@hel.fi 
 
Rakennuttaminen
Erja Erra, projektinjohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Puh. 09 310 9997, erja.erra@hel.fi
 
Sairaalahanke:
 
HUS Neurologia
Petra Ijäs, projektipäällikkö, ylilääkäri
Puh. 050 427 0304, petra.ijas@hus.fi
 
Helsingin sairaala
Tiina Pakasto, projektipäällikkö, johtava ylihoitaja
Puh. 050 313 8246, tiina.pakasto@hel.fi
 
HUS Psykiatria
Kari Raaska, projektipäällikkö, ylilääkäri
Puh. 050 427 7688, kari.raaska@hus.fi
 
Helsingin psykiatria ja päihdepalvelut
Kirsi Suominen, projektipäällikkö, ylilääkäri
(Tavoitettavissa 5.11.2019 alkaen)
Puh. 040 7718354, kirsi.suominen@hel.fi
 

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kaivopuiston rannan kesäkokeilu päättyy elokuun puolivälissä12.8.2020 16:10:26 EESTTiedote

Etelä-Helsingin Merisatamanrannan ja Ehrenströmintien liikenteen väliaikaisjärjestelyt lopetetaan 14.8.2020. Kesäkokeilun myötä kävelijät ja pyöräilijät saivat enemmän tilaa sujuvaan liikkumiseen. Alueen yritykset ovat kuitenkin antaneet kokeilusta enemmän kritiikkiä kuin kiitosta sekä havainnointien mukaan liikkujat ovat kulkeneet kokeilualueella vakituisten liikennejärjestelyiden mukaisesti.

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 11.8.202011.8.2020 18:30:41 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 11.8.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Kaupunkiympäristölautakunnan seuraava kokous on tiistaina 18.8.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme