Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Lähde-kirjaston peruskorjaus saa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon 2022

Jaa

Elokuvantekijä Klaus Härö on valinnut tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjauksen. Arkkitehti Ari Sipisen suunnitteleman korjauksen myötä 1970-luvun kirjasto on saanut uuden elämän, vanhaa kunnioittaen. Palkinnon myöntää Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Kirjasto avautui vuosi sitten uudistuneena nimellä Lähde. Peruskorjauksessa rakennuksen tiloja muutettiin vastaamaan yliopiston tulevia tarpeita, alkuperäinen tilallinen idea ja värimaailma säilyttäen. Alemmat kirjavarastokerrokset otettiin uuteen käyttöön ja liitettiin ylempiin kerroksiin avaamalla uusia aukkoja kerrosten väliin. Lopputuloksena on valoisa ja käyttäjien yhteisöllisyyttä tukeva oppimisympäristö.

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) toimitusjohtaja Sanna Sianojan mukaan palkinnon saaminen on merkki onnistuneesta yhteistyöstä Jyväskylän yliopiston kanssa.

- SYKin näkökulmasta Lähteen saama palkinto ei ole pelkästään tunnustus yksittäiselle projektille vaan myös osoitus yleisesti siitä, miten peruskorjauksella olemassa oleva rakennus pystytään muuttamaan tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi kokonaisuudeksi. Usein ajatellaan, että käyttäjän pitää peruskorjaushankkeissa luopua toiminnallisista tavoitteistaan, mutta Lähde osoittaa, että haastamalla itsemme ja hankkeessa mukana olevat suunnittelijat sekä toteuttajat saamme aikaan ratkaisuja, jotka osoittautuvat palkinnon arvoisiksi. Kantava ajatus niin Lähteessä kuin muissakin projekteissamme on tiloihin ja niiden toiminnallisuuteen tyytyväinen yliopisto sekä tilojen päivittäiset käyttäjät. On hienoa huomata, miten Lähde rakennuksena toteuttaa juuri tätä tehtävää, kertoo Sianoja.

Jyväskylän yliopiston rehtorin Keijo Hämäläisen mukaan muodonmuutoksen kokenut Lähde-kirjasto avaa oven kampukselle ja tieteen maailmaan suoraan Jyväskylän Kauppakadulta.

- Peruskorjattu Lähde on osoittautunut toiveidemme veroiseksi vilkkaaksi kohtaamispaikaksi ja matalan kynnyksen oppimiskeskukseksi opiskelijoille, henkilöstölle ja kaupunkilaisille. Arkkitehtuuriltaan ja sisustukseltaan ainutlaatuinen rakennus tukee opiskelua, tutkimusta, kansalaistiedettä ja eri-ikäisten vuorovaikutusta. Iloamme ja ylpeyttämme Lähteestä lisää sen noteeraaminen valtakunnallisen tunnustuksen arvoiseksi. Toivomme, että tunnustus houkuttelee uusia tieteen ystäviä kaikille avoimeen, valoisaan, aisteja ja ajattelua inspiroivaan Lähteeseen, Hämäläinen toteaa.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto ja esiraadin jäsenet

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi valitaan vaikuttaja, joka on tullut tunnetuksi muun alan kuin arkkitehtuurin asiantuntijana. Tuomari tekee valinnan esiraadin valitsemien kohteiden joukosta. Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä.

Kohteet valinneeseen esiraatiin kuuluivat tänä vuonna professori Panu Lehtovuori (pj), arkkitehti Sarlotta Narjus, arkkitehti Mona Schalin ja professori Rainer Mahlamäki. Esiraadin sihteerinä toimi Paula Huotelin.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita vuonna 2022 olivat Jyväskylän yliopiston kirjaston ohella Serlachiuksen taidesauna (Mendoza-Partida Architectural Studio ja BAX Studio, yhteistyössä Planetary Architecture) ja Jätkäsaaren koulu (AOR Arkkitehdit).

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja korkealaatuisen elinympäristön puolesta. Vuonna 1892 perustetun Suomen Arkkitehtiliiton jäseninä on noin 3 100 yliopistotason tutkinnon suorittanutta arkkitehtia. Lisäksi SAFAssa on noin 600 opiskelijajäsentä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Sianoja
Toimitusjohtaja
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Puh: +358 50 351 2207
sanna.sianoja@sykoy.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Suomen Yliopistokiinteistöt Oy
Korkeakoulunkatu 1
33720 Tampere

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) on vuonna 2009 perustettu yhtiö, jonka toiminnan tarkoituksena on olla paras kampuskumppani. SYK vuokraa ja rakennuttaa tiloja pääosin osakasyliopistojen ja korkeakoulujen tarpeisiin yhdellätoista kampuspaikkakunnalla Suomessa. SYKin kiinteistösalkku koostuu yli kahdestasadasta rakennuksesta, jotka pääsääntöisesti sijoittuvat kuudelletoista kampukselle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yliopistokiinteistöt Oy

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy aloittaa yhdessä osakasyliopistojensa kanssa laajat energiansäästötoimenpiteet kiinteistöissään10.10.2022 10:57:05 EEST | Tiedote

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) on yhdessä osakasyliopistojensa kanssa sitoutunut sisälämpötilan laskemiseen yhdellä asteella. Lämpötilan lasku toteutetaan niissä kohteissa, joissa se toiminnallisesti on mahdollista. Lämpötilan lasku on osa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n energiansäästötoimenpiteitä. SYKin kiinteistöomistus käsittää 1,05 miljoonaa neliömetriä, joten toimenpiteellä on merkittävä vaikutus yhteisissä energiansäästötoimenpiteissä. Lämpötilan laskun koordinoi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Turun Aurum-rakennus sai harvinaisen tunnustuksen ympäristömyönteisyydestään25.3.2022 11:34:00 EET | Tiedote

Ympäristöasioiden kokonaisvaltaisesta huomioimisesta tunnettu BREEAM-sertifikaatti on myönnetty maaliskuussa Turussa sijaitsevalle Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n (SYK) Aurum-rakennukselle. Kiinteistö sai erityisen korkean Excellent-arvosanan ympäristömyönteisestä rakentamisesta ensimmäisenä yliopistorakennuksena Suomessa. Tuloksissa painottuivat erityisesti energiatehokkuus, kestävät materiaalit sekä ekologian huomioiminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme