Suomen Vuokranantajat ry

Lahdessa asuntojen tarjonnan kasvu hidastanut vuokrien nousua ja pidentänyt vuokrausaikoja

Jaa

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan asuntojen tarjonnan kasvu on hidastanut vuokrien nousua ja pidentänyt vuokrausaikoja Lahdessa. Vuokra-asuntojen yli kuukauden keskimääräinen markkinointiaika on katsauksen yli 100 000 asukkaan kaupunkien joukossa pisin. Asuntotarjonnan kasvu on ollut Lahdessa voimakkaan etupainotteista suhteessa tulevaisuuden odotuksiin.

Lahden vuokrataso on kehittynyt vaatimattomasti viimeisen vuoden aikana. Neliövuokrataso on kasvanut puolella prosentilla. Suhteellisesti kasvu on ollut nopeinta yksiöiden vuokrissa (+0,8 %). Viiden vuoden aikana vuokrat ovat kasvaneet kaupungissa keskimäärin neljällä prosentilla. Yksiöissä vuokrien kasvu on ollut lähes viisi prosenttia. Lahden vuokrataso (13,5 €/m²) jää hieman LUT-yliopiston toisen kampuskaupungin Lappeenrannan (13,7 €/m²) vuokratasosta.

Lahden väestökehitys polkee lähes paikallaan. Lahden asukasluvun ennustetaan kasvavan tällä vuosikymmenellä vain puolella prosentilla. Vaatimattomasta väestönkehityksestä huolimatta Lahteen on valmistunut viime vuosina paljon uusia asuntoja. Esimerkiksi vuonna 2018 kaupunkiin valmistui 785 uutta asuntoa, joista kerrostaloasuntoja oli 589 kappaletta.

”Lahden selkeästi uskotaan päihittävän väestöennusteen. Kaupungilla on kieltämättä paljon uusia valttikortteja. Entinen ”Suomen Chicago” tunnetaan nykyään hyvien liikenneyhteyksien ympäristö- ja yliopistokaupunkina. Erityisesti yliopiston toivotaan tuovan vanhaan teollisuuskaupunkiin opiskelijoiden ohella korkean osaamisen työpaikkoja ja investointeja. Vuokramarkkinoiden kehityksen näkökulmasta asuntotarjonta on reagoinut Lahden tulevaisuuden odotuksiin hyvin etupainotteisesti ja optimistisesti”, arvioi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Lahdessa vuokralainen löytyi alkuvuodesta Vuokraovi.com-sivustolla keskimäärin 31 päivässä. Markkinointiaika on pidentynyt vuodentakaisesta kuudella päivällä. Tilanne oli jo vuonna 2019 haasteellinen. Esimerkiksi viime vuoden aikana julkaistuissa ilmoituksissa keskimääräinen markkinointiaika yksiöissä oli 25 päivää. Tällä saa kyseenalaisen kolmossijan katsauksessa tarkasteltujen kaupunkien joukossa.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Vuokraovi.com-sivustolla ilmoitettujen yksiöiden kokonaisvuokran mediaani oli Lahdessa 504 euroa. Ilmoitusten vuokrapyynnit olivat keskimäärin välillä 445–550 euroa. LUT-yliopiston toisessa kotikaupungissa Lappeenrannassa vastaavalla ajanjaksolla yksiöiden kokonaisvuokrien mediaani oli 560 euroa eli selkeästi Lahtea korkeampi. Vuokralaisen oli alkuvuodesta huomattavasti helpompaa löytää viiden sadan euron yksiö Lahdesta kuin Lappeenrannasta.

”Huhti- ja toukokuussa on havaittavissa laskua kaikkien huonetyyppien vuokrapyynneissä alkuvuoteen verrattuna. Suoraan ei voi vetää johtopäätöstä koronavaikutuksesta. Lahdessa on viime vuosina ollut pienten asuntojen vuokrapyynneissä vastaavaa kausivaihtelua. Vuokrapyynnit ovat olleet laskussa vuoden kaksi ensimmäistä neljännestä ja nousussa kaksi viimeistä. Jo ennen koronaa Lahdessa uusien vuokrasuhteiden keskivuokra on ollut hyvin lähellä yleistä kaupungin vuokratasoa. Vuokrapyynneissä keväällä näkyvä lasku voi heijastella vuokratason reagointia yli kuukauden markkinointiaikaan”, Rokkanen pohtii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen yksityisten vuokranantajien järjestö. Edustamme Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yli 300 000 asuntoa. Nämä asunnot ovat noin kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista ja niissä asuu noin 440 000 asukasta. Suomen Vuokranantajat tarjoaa asiantuntijatietoa vuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta ja valvoo jäsentensä etua vuokrasuhteisiin liittyvissä asioissa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään analyysi- ja tutkimustoimintaamme, jotta pystymme tarjoamaan entistä parempaa ajankohtaista tilannetietoa ja syvällisempää analyysia vuokra- ja asuntomarkkinoista, asuntosijoittamisesta ja asuntopolitiikasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrat nousivat vuonna 2020 nopeimmin Turussa, Espoossa, Vantaalla ja Keravalla21.1.2021 11:10:00 EETTiedote

Tilastokeskuksen tuoreiden vuokratilastojen mukaan vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuonna koko maassa 1,2 prosentilla. Vuokrat nousivat suurissa kaupungeissa selkeästi keskisuuria ja pieniä kaupunkeja nopeammin. Poikkeuksen muodostavat pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen linkittyvät Kerava, Järvenpää ja Porvoo. Myös Rovaniemellä vuokrat nousivat lähes yhtä paljon kuin pääkaupunkiseudulla.

Asuntomarkkinoiden monipuolinen toimijakenttä tärkeää varmistaa - valtion roolia asuntopolitiikassa ei tule vahvistaa21.12.2020 10:55:22 EETTiedote

Asuntopoliittista kehittämisohjelmaa valmistellut virkamiestyöryhmä julkaisi perjantaina raporttinsa. Suomen Vuokranantajat pitää tärkeänä asuntopoliittisen kehittämisohjelman tavoitetta lisätä asuntopolitiikan ennustettavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Ratkaisuna ei ole kuitenkaan valtion roolin vahvistaminen, vaan toimivien asuntomarkkinoiden ja monipuolisen toimijakentän merkityksen tunnistaminen nykyistä paremmin.

Vuokranantajat taloyhtiölainojen veronkiristysaikeista: iskee kovaa rakentamiseen ja korjaamiseen13.12.2020 11:00:00 EETTiedote

Valtiovarainministeriö kaavailee asuntosijoittamisen verotuksen kiristämistä. Valtiovarainministeriössä laaditussa selvityksessä taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden rajaamiseksi ehdotetaan tuloverolain muuttamista siten, että rakentamiseen tai peruskorjauksiin otettujen taloyhtiölainojen lyhennyksiä ei jatkossa voisi enää vähentää suoraan vuokratuloista. Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat kehottaa malttiin erityisesti tässä suhdannetilanteessa.

Vuokralainen - milloin viimeksi tarkastit palovaroittimen toiminnan?1.12.2020 08:09:38 EETTiedote

Pimeänä vuodenaikana ja erityisesti joulun aikaan kynttilöiden polttaminen asunnoissa lisääntyy. Tällöin on syytä kiinnittää erityistä huomiota myös paloturvallisuuteen. Kynttilöitä poltettaessa on huolehdittava, että niiden alusta on paloturvallinen eikä niiden läheisyydessä ole muuten herkästi syttyviä materiaaleja. Lisäksi on syytä huomioida, että kynttilöitä ei koskaan pidä jättää palamaan valvomatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme