Eläketurvakeskus (ETK)

Lähes 150 000 suomalaista käytti mahdollisuutta osa-aikaeläkkeeseen

Jaa

Vuoden 2017 eläkeuudistus korvasi osa-aikaeläkkeen osittaisella vanhuuseläkkeellä. Katsaus osa-aikaeläkkeen 30-vuotiseen historiaan kertoo, että osa-aikaeläke oli erityisesti toimihenkilöiden suosiossa. Vuonna 2016 joka viides osa-aikaeläkkeensaaja työskenteli koulutusalalla.

Eläketurvakeskuksen (ETK) tuoreen raportin mukaan osa-aikaeläkettä myönnettiin vuosina 1987-2017 kaikkiaan 146 560 henkilölle. Viimeiset osa-aikaeläkkeet myönnettiin tämän vuoden alussa. Osa-aikaeläke oli erityisesti toimihenkilöiden suosiossa.

– Vuonna 2005 osa-aikaeläkkeelle siirtyneistä 61 prosenttia oli toimihenkilöitä. Vuonna 2015 heidän osuutensa oli noussut 68 prosenttiin, ETK:n ekonomisti Janne Salonen kertoo.

Joka viides työskenteli koulutusalalla

Eri ammattiryhmistä osa-aikaeläke on kiinnostanut erityisesti opettajia. Viime vuonna joka viides osa-aikaeläkkeensaaja työskenteli koulutusalalla.

– Osa-aikaeläkkeellä olevien ammatit poikkeavat toisistaan kuitenkin paljon. Miesten yleisimmät ammatit ovat johtajat ja erityisasiantuntijat. Heihin lukeutuu 55 prosenttia miehistä. Seuraavaksi yleisimmät osa-aikaeläkkeellä olevien miesten ammatit ovat rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijät sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät, Salonen sanoo.

Osa-aikaeläkkeelle olevista naisista lähes puolet työskentelee asiantuntijatehtävissä. Naisten ammattilistalla korostuu koulutusalan lisäksi hoitoala. Myös toimisto-, palvelu- ja myyntityöt ovat naisille yleisiä.

Suurimmat osa-aikaeläkkeet Uudellamaalla

Suurinta keskimääräistä osa-aikaeläkettä maksettiin viime vuonna Uudellamaalla (830 eur/kk), pienintä Keski-Pohjanmaalla (648 eur/kk).

Osa-aikaeläke oli viime vuonna muuta maata suositumpaa Ahvenanmaalla, Pohjanmaan maakunnassa ja Etelä-Savossa. Keskimääräistä vähemmän osa-aikaeläkkeensaajia oli Kainuussa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa.

Neljä faktaa osa-aikaeläkkeestä ja osittaisesta vanhuuseläkkeestä

  1. Osa-aikaeläkkeelle oli mahdollista siirtyä vuosina 1987-2017. Osittaista vanhuuseläkettä on voinut hakea helmikuusta 2017 alkaen.
  2. Osa-aikaeläkkeellä sai tehdä rajoitetun määrän työtä. Osittaisella vanhuuseläkkeellä työnteolle ei ole rajoituksia.
  3. Osa-aikaeläkkeen määrä oli puolet kokoaikatyön vakiintuneen ansion ja osa-aikatyön palkkojen erotuksesta. Osittaisella vanhuuseläkkeellä saa nostaa joko 50 % tai 25 % jo kertyneen eläkkeen määrästä. Tuloilla ei vaikutusta osittaiseen vanhuuseläkkeeseen.
  4. Osa-aikaeläke ei vaikuttanut lopulliseen vanhuuseläkkeeseen. Osittainen vanhuuseläke vaikuttaa lopulliseen vanhuuseläkkeeseen pysyvästi.

Lisätietoja:
Ekonomisti Janne Salonen, puh. 029 411 2145, janne.salonen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme