Museokortti

Lähes 50 ideaa talvilomalaisille ympäri Suomen – katso oman alueesi menovinkit

Jaa
Talvilomat lähestyvät vaihtelevissa sääolosuhteissa. Mitä tehdä silloin, kun pulkkamäkeen ei pääse tai huono keli yllättää? Listasimme koko perheen suosikkikohteet sekä museoiden talvilomien menovinkit karkkityöpajoista mäkihyppysimulaattoriin ja piirustuskurssista salapoliisiseikkailuun.
Museoissa riittää tekemistä kaikenikäisille lomailijoille koko maassa, eikä kehnompikaan sää pääse sotkemaan suunnitelmia. Kuva: Ella Karttunen.
Museoissa riittää tekemistä kaikenikäisille lomailijoille koko maassa, eikä kehnompikaan sää pääse sotkemaan suunnitelmia. Kuva: Ella Karttunen.

Koululaiset viettävät talvilomia eri puolilla Suomea helmi-maaliskuun vaihteessa, ja monet perheet etsivät tekemistä ulkoaktiviteettien rinnalle. Museot ympäri maan tarjoavat runsaasti ohjelmaa kotimaassa lomaileville. Lomatunnelmiin pääseminen ei myöskään edellytä matkustamista kauemmas, sillä koettavaa riittää koko Suomessa.

Museokortti koosti yhteen vinkkejä talvilomalaisille. Poimi koko perheen suosikkikohteet sekä vinkit museoiden kymmeniin talvilomatapahtumiin. 

Koko perheen kestosuosikit Helsingistä Rovaniemelle – näissä kohteissa viihdytään vuodesta toiseen 

Jos seurueeseen kuuluu monen ikäisiä lomalaisia, yhteisen tekemisen löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Museoiden monipuolisen tarjonnan parissa riittää kiinnostavaa koettavaa jokaiselle. Niin lapset kuin aikuisetkin voivat kokeilla nostalgisia videopelejä, tieteellisiä vempeleitä, jääkiekko- tai mäkihyppysimulaattoria sekä eläytyä eri aikakausilla eläneiden ihmisten arkeen.   

Museovinkkejä talvilomalaisille:

Tiedekeskus Heureka, Vantaa 
Heureka on lomanviettäjien kestosuosikki – eikä syyttä. Tiedekeskuksen oivaltavissa näyttelyissä ei pelkästään katsella kaukaa, vaan tutustutaan tieteen saloihin itse kokeillen. Planetaarioelokuvissa matkataan tähtiin ja avaruuteen, ja uudessa Leikin Voima -näyttelyssä kannustetaan sekä aikuisia että lapsia elinikäiseen leikkimiseen. 

LUOMUS Luonnontieteellinen museo, Helsinki  
Luonnontieteellisessä museossa tutustutaan muinaisiin dinosauruksiin ja mammutteihin sekä ällistellään ryhävalaan valtavaa kokoa. Museon seinien sisällä voi kokea monimuotoisen luonnon koko kirjon tutuista kotimaisista lajeista eksoottisiin kissaeläimiin. Museo järjestää talvilomalla myös hauskoja opastuksia, joissa tutustutaan luonnontieteilijän arkeen. Luonnontieteellinen museo on etenkin perheen pienimpien kestosuosikki.

Muumimuseo, Tampere 
Maailman ainoa Muumimuseo herättää eloon Tove Janssonin rakastetun satumaailman. Museossa astutaan muumikirjojen maailmaan ja koetaan tutut tarinat aina suuresta tuhotulvasta muumiperheen marraskuiseen katoamismysteeriin. Janssonin alkuperäiset kuvitukset ja Muumilaaksoa esittävät pienoismallit ovat kiehtovia taideteoksia, joiden parissa viihtyvät myös varttuneemmat museokävijät. 

Museokeskus Vapriikki, Tampere 
Museokeskus Vapriikin lukuisista näyttelyistä löytyy varmasti mielenkiintoista koettavaa jokaiselle. Suomen Pelimuseo, Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Postimuseo ja Tampereen luonnontieteellinen museo tarjoavat tekemistä useaksi lomapäiväksi. Lisäksi museokeskuksessa on useita vaihtuvia näyttelyjä. Vapriikin koko perheen talvilomatapahtumia järjestetään joka päivä 27.2.–3.3. välisenä aikana. 

Turun linna, Turku 
Turun linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä ja jännittävä lomakohde myös lapsille. 1200-luvun lopulla alkunsa saaneen linnan muurien sisällä voi matkata vuosisadalta toiselle ja kurkistaa kuninkaallisten, ritarien ja aatelishovin elämään. Linnan talvilomien tapahtumissa pääsee osallistumaan pikkuritarien kierrokselle, prinsessan matkalle sekä tutustumaan linnan arkeen ja juhlaan. 

Tiedekeskus Tietomaa, Oulu 
Oulun Tietomaassa on vietetty hauskoja hetkiä jo useamman sukupolven ajan. Ikisuosikit mäkihyppysimulaattori ja sählylaukaus sekä uudet vetonaulat, kuten dinosauruksista kertova 3D-elokuva, tarjoavat lomatekemistä kaikenikäisille. Jos lomaan sisältyy pitkä ajomatka Nelostietä pitkin pohjoiseen, Tietomaa on myös mainio paikka viettää taukoa matkan varrella.  

Tiedekeskus Pilke ja Arktikum, Rovaniemi 
Samassa pihapiirissä Ounasjoen törmällä sijaitsee kaksi tiedekeskusta: Pilke ja Arktikum. Arktikumissa nuoret tutkimusmatkailijat pääsevät perehtymään arktiseen arkeen, pohjoisiin kansoihin sekä alueen eläimiin. Tiedekeskus Pilkkeen vuorovaikutteisissa näyttelyissä puolestaan tutustutaan pohjoisiin metsiin. Niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät käyttämään kaikkia aistejaan ja jopa hyppäämään metsäkonesimulaattorin kyytiin. 

Katso museokohteet läheltäsi: museot.fi/kartalla.

Kymmeniä tapahtumia talvilomalaisille eri puolilla maata – katso oman alueesi tapahtumat

Museoissa järjestetään runsaasti tapahtumia talvilomien aikana ympäri Suomen. Talvilomalla hankitaan uusia taitoja työpajoissa, osallistutaan lapsille suunnatuille opastuksille, leikitään salapoliisia ja vietetään aikaa viihdyttävien aktiviteettien parissa. 

Pääkaupunkiseudulla lomalaisille tarjotaan muun muassa valokuvaus- ja piirustuskursseja, aikamatkoja historiaan sekä peli- ja urheiluaiheista puuhaa. Fiskarsin museossa on tarjolla vuoden makein karkkityöpaja, Kotkan Merikeskus Vellamossa riemukas aarreseikkailu ja Tampereen Vapriikissa hauskaa tekemistä loman jokaiselle päivälle. Turun linnassa pikkuritarit pääsevät omalle linnakierrokselleen ja Porissa ratkotaan kadonneen museoesineen arvoitusta.  

Löydät museoiden talvilomien tapahtumat alueittain alapuolelta. Ajankohtaisia tapahtumia omalta alueeltasi voit hakea myös osoitteesta museot.fi/tapahtumat.  

 

Pääkaupunkiseutu


Etelä-Suomi


Varsinais-Suomi
 

Pirkanmaa ja Keski-Suomi 

Satakunta 

Ideoita lähiretkille ja pitkille lomamatkoille sekä museovinkit hiihtokeskusten läheisyyteen 

Kokosimme yhteen viisi erilaista reissuideaa erilaisiin talvilomiin. Vinkkiartikkelista löytää uusia ideoita kaupunkilomille, museovinkkejä hiihtoreissuille, ratkaisuja pienen budjetin lähiretkiin omassa kotikaupungissa sekä tekemistä koko perheen lomille. Katso viisi vinkkiä talvilomaan  tästä artikkelista.

Museokortin matkavinkit -palvelu tarjoaa valmiita reittiehdotuksia ja ideoita kotimaamatkoille. Matkavinkit kokoavat yhteen kiehtovat museot, luontokohteet ja paikalliset palvelut. Palvelussa voi myös suunnitella oman reittinsä ja löytää museot vaikkapa mökkimatkan varrelta kätevän työkalun avulla.  

Museokortti on monipuolinen reissukaveri kotimaassa: kortilla saa sisäänpääsyn 350 museoon ympäri Suomen sekä etuja palveluista, kuten alennuksia hotelleista ja ravintoloista matkan varrelta. Kaikki matkavinkit löytyvät osoitteesta museot.fi/matkavinkit.  

Museokortti on vuoden mittainen pääsylippu 350 museoon. Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations Oy, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin. Museokortti-järjestelmällä ei ole museoalan ulkopuolisia edunsaajia.  

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Museoissa riittää tekemistä kaikenikäisille lomailijoille koko maassa, eikä kehnompikaan sää pääse sotkemaan suunnitelmia. Kuva: Ella Karttunen.
Museoissa riittää tekemistä kaikenikäisille lomailijoille koko maassa, eikä kehnompikaan sää pääse sotkemaan suunnitelmia. Kuva: Ella Karttunen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Spaces Bulevardi, FMA Creations Oy, Bulevardi 21
00180 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Ennätykset rikki: yli neljännesmiljoona suomalaista aloitti kulttuurivuoden – tulossa kotimaisten suurnimien näyttelykevät!17.1.2023 17:33:21 EET | Tiedote

Museot kiinnostavat suomalaisia nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Voimassa olevia Museokortteja on suomalaisten taskussa tällä hetkellä 272 000, joka on Museokortti-historian ennätys. Myös Museokortti-käynnit kasvoivat vuoden 2022 aikana hurjaan ennätyslukemaan, 1,7 miljoonaan. Vuodesta 2023 on tulossa kiinnostava näyttelyvuosi – luvassa on kotimaisia huippunimiä Tom of Finlandista Edelfeltiin ja Klaus Haapaniemestä Kaija Aarikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme