Hyvinvointiala HALI ry

Lähes 70 prosenttia suomalaisista vastustaa Kela-korvausten lakkauttamista

Jaa

Kansan selvä enemmistö vastustaa hallituksen suunnitelmaa lakkauttaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset. Asia käy ilmi Hyvinvointiala HALI ry:n, Suomen Yrittäjien ja Lääkäripalveluyritykset ry LPY:n teettämästä kyselystä.

Hallitus valmistelee sote-uudistuksen osana monikanavarahoituksen purkamista, jossa yhtenä vaihtoehtona on yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten lakkauttaminen. Hyvinvointiala HALI ry, Suomen Yrittäjät ja Lääkäripalveluyritykset LPY selvitti kyselyssä, mitä mieltä kansalaiset ovat Kela-korvausten mahdollisesta lopettamisesta.

Kyselyn tulos on selkeä: vastaajista 68 prosenttia vastustaa mahdollista Kela-korvausten lakkauttamista ehdottomasti (45 %) tai jossain määrin (21 %). Eniten vastustusta lakkauttamissuunnitelma herättää naisten (76 %) ja 51–65-vuotiaiden (79 %) keskuudessa. Vastaajista 23 prosenttia puoltaa Kela-korvausten lakkauttamista ehdottomasti (7 %) tai jossain määrin (16 %).

Kela-korvausten lakkauttamista vastustetaan kaikissa taustaryhmissä, kuten tuloluokissa, enemmän kuin puolletaan. Suurituloisimmassa ryhmässä (yli 85 000 vuodessa tienaavat taloudet) lakkauttamissuunnitelmaa puolletaan eniten (33 %) ja pienituloisimmassa ryhmässä (alle 35 000 vuodessa tienaavat taloudet) vähiten (21 %).

− Tämän selvempää viestiä kansalta ei voi tulla: Kela-korvauksia ei haluta lakkauttaa. Hallituksen on nyt otettava tämä kansalaisten viesti huomioon jatkovalmistelussa, toteaa Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalvelujohtaja Hanna-Maija Kause.

− Vastauksista on nähtävissä, ketkä Kela-korvauksia tarvitsevat eniten: ikääntyneet, naiset ja vähiten ansaitsevat. Jos Kela-korvaukset poistetaan, se on puhdas leikkaus näiltä ryhmiltä. Erityisesti pienituloiset ovat päässeet Kela-korvausten turvin yksityiselle hoitoon julkisen terveydenhuollon jonojen sijaan, jatkaa Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari.

Suunnitelma Kela-korvausten lakkauttamisesta herättää vastustusta niin hallitus- kuin oppositiopuolueiden kannattajissa. Eniten vastustusta on kokoomuksen (81 %) ja perussuomalaisten (78 %) äänestäjissä sekä heissä, jotka eivät aio äänestää tai jotka eivät kerro puoluekantaansa (77 %). Vähiten Kela-korvausten lakkauttamista vastustetaan vasemmistoliiton (52 %), SDP:n (54 %) ja pienpuolueiden (56 %) äänestäjien keskuudessa.

Huomionarvoista kyselyssä on myös niiden osuus, jotka eivät osanneet sanoa kantaansa Kela-korvausten lakkauttamiseen. Heitä oli vastaajissa vain 8 prosenttia. Vastaajat olivat toisin sanoen suhteellisen varmoja Kela-korvauksia koskevista näkemyksistään.

Kela-korvauksia pidetään erittäin tärkeinä

Suomalaiset pitävät yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia tärkeinä. Kyselyn vastaajista lähes kolme neljästä (73 %) pitää Kela-korvauksia joko erittäin (43 %) tai melko tärkeinä (30 %). Eniten Kela-korvauksia tärkeinä pitäviä on 51–65-vuotiaiden (80 %) ja naisten (75 %) keskuudessa. Vastaajista 21 prosenttia pitää Kela-korvauksia vain vähän (15 %) tai ei lainkaan tärkeinä (6 %).

Kela-korvauksia pidetään laajasti tärkeinä kaikissa tuloluokissa. Eniten tärkeinä pitäviä on niiden keskuudessa, joiden taloudessa ansaitaan 35 000–50 000 euroa vuodessa, ja vähiten niiden keskuudessa, joiden taloudessa tienataan yli 85 000 euroa vuodessa.

Myös kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa Kela-korvauksia pidetään tärkeinä. Eniten Kela-korvauksia tärkeinä pitäviä on kokoomuksen kannattajissa (82 %) ja vähiten vasemmistoliiton kannattajissa (62 %).

− Kela-korvaukset ovat kansalaisille tärkeitä, ja kyselymme mukaan 42 prosenttia on viimeisen kolmen vuoden aikana käyttänyt yksityisiä terveyspalveluita. Jos Kela-korvaukset lopetetaan, iso joukko siirtyy jo valmiiksi täysin ylikuormittuneiden julkisten terveyspalveluiden käyttäjiksi, sanoo Lääkäripalveluyritykset LPY:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

− Kun on selvää, että kansalaiset tarvitsevat Kela-korvauksia, niiden tulevaisuuden suhteen pitää nyt tehdä suunnan muutos: parannetaan hyvää järjestelmäämme, ei lopeteta sitä, HALIn Kause päättää.

Hyvinvointiala HALI ry:n, Suomen Yrittäjien ja Lääkäripalveluyritykset ry LPY:n kyselyn toteutti toimeksiannosta Kantar. Tiedonkeruu toteutettiin Kantarin Forum-internetpaneelissa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 611 henkilöä ajalla 8.9.−16.9. Otos edustaa Manner-Suomen 18−79-vuotiasta väestöä.

Lisätiedot:

Hanna-Maija Kause

johtaja, terveyspalvelut

050 566 7949, hanna-maija.kause@hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry

Harri Jaskari

johtaja

050 512 28 74, harri.jaskari@yrittajat.fi 

Suomen Yrittäjät

Ismo Partanen

toiminnanjohtaja

050 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi

Lääkäripalveluyritykset ry

(Materiaalipyynnöt Hyvinvointiala HALI ry:n viestintäpäällikkö Siina Ekbergiltä, 0405335088, siina.ekberg@hyvinvointiala.fi)

Avainsanat

Kuvat

Mitä mieltä olet yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten mahdollisesta lakkauttamisesta? Vastaajien taustaryhmät
Mitä mieltä olet yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten mahdollisesta lakkauttamisesta? Vastaajien taustaryhmät
Lataa
Mitä mieltä olet yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten mahdollisesta lakkauttamisesta? Vastaajien taustaryhmät
Mitä mieltä olet yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten mahdollisesta lakkauttamisesta? Vastaajien taustaryhmät
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1550 jäsentä työllistävät 95 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

HALIn ensitunnelmat budjettiriihestä: hallitus otti ensimmäisen askeleen sote-palvelujen turvaamisen tiellä9.9.2021 18:26:57 EEST | Tiedote

Maan hallitus sai syksyn 2021 budjettiriihen päätökseen torstaina. Valtiontalouden merkittävä alijäämä ei taitu ensi vuonnakaan, mutta hallitus teki riihessä useita merkittäviä päätöksiä sote-palvelujen turvaamiseksi. Keskeisimpiä päätöksiä ovat seitsemän päivän hoitotakuu, ohjelma sote-alan työvoimapulan helpottamiseksi sekä kotitalousvähennyksen kokeilu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme