Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lähes 80 prosenttia yläkouluun menevistä tytöistä ja 65 prosenttia pojista on saanut HPV-rokotteen

Jaa

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Vuonna 2008 syntyneistä tytöistä lähes 80 prosenttia ja pojista 65 prosenttia on saanut HPV-rokotteen. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista.

”Tytöt ovat saaneet HPV-rokotteen syksystä 2013 ja pojat syksystä 2020 lähtien maksutta osana rokotusohjelmaa. Koronapandemiasta huolimatta yläkoulun aloittavien tyttöjen rokotuskattavuus on parantunut parin viime vuoden aikana. Myös poikien rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner

Koska poikien rokotukset ovat alkaneet vasta viime vuonna, tällä hetkellä kaikki 5.–9.-luokkalaiset pojat ovat oikeutettuja HPV-rokotuksiin. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, ja syksystä 2022 lähtien niitä tarjotaan sekä tytöille että pojille yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla.  Rokote on kuitenkin mahdollista saada vielä yläkoulussakin. 

”Tutkimustiedon mukaan HPV-rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan useita eri syöpiä vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata lykätä”, Scherleitner sanoo.

Korkeimmat rokotuskattavuudet Pohjois-Savossa ja Ahvenanmaalla

HPV-rokotusten kattavuuksissa on aluekohtaisia eroja. Esimerkiksi Pohjois-Savossa HPV-rokotteen on ottanut 85 prosenttia vuonna 2008 syntyneistä tytöistä ja 82 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä tytöistä. Vaasan sairaanhoitopiirissä vastaavat luvut ovat 71 ja 66 prosenttia. Rokotuskattavuus ovat kuitenkin selvästi parantunut myös Vaasan alueella, sillä ennen vuotta 2004 syntyneillä tytöillä se jäi alle 60 prosentin.

Myös poikien rokotuksissa on vastaavia eroja. Ahvenanmaalla HPV-rokotteen on ottanut 75 prosenttia vuonna 2008 ja vuonna 2009 syntyneistä pojista, kun Keski-Pohjanmaalla vastaavat luvut ovat 53 ja 57 prosenttia.

Pohjois-Savon ja Ahvenanmaan lisäksi Itä- ja Etelä-Savossa sekä Varsinais-Suomessa rokotuskattavuus on maan korkeimpia sekä tytöillä että pojilla.

Osassa kunnista yli 80 prosenttia nuorista saa rokotteen 

Suomessa on useita paikkakuntia, joissa yli 85 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä tytöistä on ottanut HPV-rokotteen. Tällaisia ovat muun muassa Kuopio, Siilinjärvi, Lieksa, Hanko ja Kauniainen.  Lisäksi esimerkiksi Kouvola, Kirkkonummi, Pirkkala ja Sipoo pääsevät yli 80 prosentin rokotuskattavuuden.  

Suurista kaupungeista tyttöjen korkein rokotuskattavuus on Vantaalla, Oulussa ja Tampereella, missä HPV-rokotteen on ottanut 74 prosenttia vuonna 2009 syntyneistä tytöistä. 

Vuonna 2009 syntyneistä pojista yli 80 prosenttia on ottanut HPV-rokotuksen muun muassa Liedossa, Paimiossa, Siilinjärvellä, Lieksassa ja Kauniaisissa. 70 prosentin kattavuuteen ylletään muun muassa Kuopiossa, Turussa, Salossa, Sipoossa ja Vihdissä. 

Rokote ehkäisee tehokkaasti useita syöpiä 

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielussa erityisesti kielentyven ja nielurisojen sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi HPV aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään, nenänielun ja suunielun muiden alueiden syövistä. 

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Noin 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana. 

Rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Juuri nämä tyypit aiheuttavat myös suurimman osan kohdunkaulan syövistä. Rokote suojaa myös emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon ja peniksen sekä pään ja kaulanalueen syöviltä. Tutkimukset osoittavat, että rokotesarjan antama suoja on todennäköisesti myös pitkäaikainen, eli useita kymmeniä vuosia – tai jopa elinikäinen.

THL seuraa HPV-rokotusten kattavuutta valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotusten kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien ongelmien vuoksi todelliset rokotuskattavuudet voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia. THL tekee yhteistyötä kuntien ja ohjelmistotoimittajien kanssa, jotta kattavuusluvut olisivat mahdollisimman tarkkoja.

Lisätiedot

HPV-rokotuskattavuus
(THL)

Karttaesitys tyttöjen ja poikien HPV-rokotuskattavuuksista 
(THL)

Mikä on HPV? 
(THL)

HPV-rokote
(THL) 

Anna Scherleitner
asiantuntijalääkäri
THL
p. 029 524 8371
etunimi.sukunimi@thl.fi

Ulpu Elonsalo
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8875 
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia – koko ikäryhmän rokottamisessa odotettava lisätietoja turvallisuudesta2.12.2021 15:29:34 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan maahan. Lisäksi THL ehdottaa rokotuksia lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä. Muiden kuin riskiryhmiin kuuluvien lasten rokottaminen ei kuitenkaan voi alkaa ennen kuin valtioneuvoston asetusta vapaaehtoisista Covid-19-rokotuksista on muutettu. THL ei vielä ehdota rokotuksia muille 5–11-vuotiaille. Kaikille 5–11-vuotiaille mahdollisuus koronarokotuksiin tarjottaisiin siinä vaiheessa, kun on saatu lisätietoja rokotusten turvallisuudesta ikäryhmässä ja erityisesti harvinaisten haittavaikutusten osalta. THL tarkastelee lisääntyvää tutkimustietoa joulukuun aikana ja varautuu osaltaan rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen siinä tapauksessa, että näyttöä turvallisuudesta on kertynyt riittävästi. ”Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5

THL suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisesta annoksesta2.12.2021 15:11:55 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60 vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut, koronapotilaita hoitava ja muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö. Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Aiemmin muille kuin immuunipuutteisille kolmatta annosta on suositeltu kuusi kuukautta toisen annoksen jälkeen. Nyt tehosterokote voitaisiin antaa jo hieman nopeammin. Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote

Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama koronatartunta2.12.2021 14:00:10 EET | Tiedote

Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta. Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista. Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla. Suojatoimet pätevät myös virusmuunnoksiin Omikronvirusmuunnoksen leviämistä voi torjua kuten muitakin koronavirusmuunnoksia: Huolehdi suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä. Jos saat oireita, pysy kotona ja mene tarvittaessa koronatestiin. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme