Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Lähes 90 prosenttia yrityksistä kokee energiasta johtuvia kannattavuushaasteita

Jaa
Yrityksillä on merkittäviä haasteita saada siirrettyä kohonneita energia- ja raaka-ainekustannuksia hintoihin. Alle 50 hengen yrityksillä se on erityisen haastavaa, ilmenee EK:n yrityskyselystä.

Lomautuksia suunnittelevien yritysten määrä kääntyi alkuvuonna hienoiseen laskuun. Tammikuussa toteutetun kyselyn mukaan seuraavan kuuden kuukauden aikana lomautuksia suunnittelisi 26 prosenttia yrityksistä (28 prosenttia marras-joulukuussa 2022 tehdyssä kyselyssä). Toimialoittain lomautusaikeita on eniten rakennusalalla, mutta sielläkin ne vähenivät viime vuoden loppuun verrattuna.

Kohonneilla energiakustannuksilla on yhä merkittävä vaikutus lomautussuunnitelmiin. Vain 15 prosenttia yrityksistä on sitä mieltä, ettei energian hinnoilla ole ollut mitään vaikutusta lomautuksiin.

Yritykset kokevat korkeiden energiahintojen vaikuttavan edelleen voimakkaasti toimintansa kannattavuuteen. Peräti 86 prosentilla yrityksistä on energian hinnoista aiheutuvia kannattavuushaasteita.

44 prosenttia yrityksestä ilmoitti, että ne eivät ole kyenneet siirtämään kohonneita raaka-aine- ja energiakustannuksia tuotteittensa hintoihin. Lisäksi 39 prosenttia oli kyennyt tekemään sitä vain osittain. Isoista yrityksistä (250+ työntekijää) vain 20 prosenttia koki, etteivät ole pystyneet nostamaan lainkaan hintojaan kustannusnousun johdosta.

Kustannusnousu koettelee nyt erityisesti pienempien pk-yritysten kannattavuutta, arvioi EK:n pk-johtaja Petri Vuorio:

”Mitä pienemmistä yrityksistä on kyse, sitä heikommin ne pystyvät siirtämään kasvaneita kustannuksia myyntihintoihinsa, johtuen muun muassa sopimusrakenteista. Merkittävästi paremmin se on onnistunut keskisuurissa Mittelstand-yrityksissä eli 50 henkilöä työllistävissä ja tätä suuremmissa yrityksissä.”

EK:n yrityskysely toteutettiin 12.1.–20.1.2023 ja siihen vastasi 798 työnantajayritystä. Aineiston analyyseissä on hyödynnetty päätoimialojen ja yrityskokoluokkien mukaan laskettuja painokertoimia, joiden ansiosta tulokset ovat yleistettävissä suuntaa-antavasti työnantajayritysten perusjoukkoon.

Tutustu EK:n yrityskyselyn tuloksiin infografiikan muodossa.

Lisätiedot:
Ekonomisti Terhi Heikkonen, puh. 040 556 8884
Pk-johtaja Petri Vuorio, puh. 050 323 2979
Sähköpostit etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU, kauppapolitiikka, Venäjä, pakotteet

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

EK avasi vihreiden investointien dataikkunan – vireillä yli 15 miljardin euron hankkeet ympäri Suomea21.3.2023 07:00:00 EET | Tiedote

EK on tänään avannut digitaalisen seurantapalvelun Suomessa vireillä olevista vihreän siirtymän investoinneista. Dataikkunan luvut kertovat, että Suomen talouden ilmastokäänne on saanut vahvan liikkeellelähdön. Nyt on varmistettava, että miljardi-investoinnit saadaan myös maaliin ja uusia liikkeelle. Siksi tulevan hallituksen tärkeimpiä teollisuuspolitiikan tehtäviä ovat investointiluvituksen sujuvoittaminen, vetytalouden vauhdittaminen sekä vihreän viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä.

Elinkeinoelämän EU-prioriteetit tulevalle hallitukselle – Suomen on puolustettava reilua kilpailua sisämarkkinoilla ja maailmalla13.3.2023 00:00:00 EET | Tiedote

Suomen elinkeinoelämä kantaa huolta reilun markkinatalouden tulevaisuudesta, kun EU on etenemässä yhä valtiovetoisempaan suuntaan muun muassa valtiontukien muodossa. On tärkeää vahvistaa Euroopan omavaraisuutta keskeisillä talouden ja tuotannon sektoreilla, mutta se ei saa ajaa EU:ta protektionismiin. Ensi vuonna alkavalla uudella lainsäädäntökaudella tarvitaan vahvat panostukset yritysten aitoon kilpailukykyyn sekä EU:n investointiympäristön vetovoimaan.

EK: Suomen kaksinkertaistettava työperäisen maahanmuuton määrä8.3.2023 07:53:50 EET | Tiedote

Seuraavan hallituksen pitää ensitöikseen sopia mittavista toimista, joilla helpotetaan ja nopeutetaan työperäistä maahanmuuttoa. Tulevalla vaalikaudella työperusteisen maahanmuuton määrä pitää vaalikauden loppuun mennessä nostaa kaksinkertaiseksi eli vuositasolla 40 000 maahanmuuttajaan. Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on samalla nostettava kolminkertaiseksi eli vuositasolla 15 000 opiskelijaan. Heistä 75 prosenttia pitäisi työllistyä valmistumisen jälkeen Suomessa. Työperäisen maahanmuuton ja opiskelijoiden tuoma työntekijämäärä tarkoittaisivat yli 50 000 uutta työntekijää vuodessa.

Elinkeinoelämän luottamus pysyi ennallaan helmikuussa27.2.2023 08:00:06 EET | Tiedote

"Yritykset ovat tuoreiden luottamuslukemien näkökulmasta odottavalla kannalla. Luottamus on pysytellyt ennallaan viimeiset kolme kuukautta. Harvoin kannattaa painottaa yksittäisiä havaintoja, mutta talouden suhdanteen kannalta seuraavat pari havaintoa ovat monella tapaa ratkaisevia. Vahvistuvatko positiiviset signaalit taloudesta ja lisäävät luottamusta vai lähteekö luottamus uudelleen laskuun?”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme