Lähes neljän miljoonan euron rahoitus sosiaalityön tohtorikoulutukseen

Applying Sustainability Transition Research in Social Work tackling Major Societal Challenge of Social Inclusion (ASTRA) -hankkeessa sosiaalityöhön sovelletaan monitieteisen kestävän siirtymän tutkimusta, politiikkaa ja käytäntöjä.
Yhdistämällä sosiaalityön ja kestävän siirtymän tutkimusta avautuu uusi, yhteiskunnallisesti merkittävä tutkimusalue. Se viitoittaa myös eurooppalaiselle sosiaalityön tohtorikoulutukselle kestävän siirtymän muutossuuntaa. Ajatuksena on, että sosiaalisesti kestävä yhteiskunta voi perustua vain luonnonympäristön kestävyydelle ja oikeudenmukaiselle ja reilulle taloudelle.
Hankkeeseen rekrytoitavat 15 nuorta tutkijakoulutettavaa tutkivat yhteiskunnallisen osallisuuden mahdollisuuksia erityisesti työelämän ulkopuolella olevien nuorten, maahanmuuttajataustaisten henkilöiden ja haavoittuvien paikallisyhteisöjen näkökulmasta.
Sosiaalityöhön sovellettavia kestävän siirtymän malleja ASTRA -tutkimuksessa ovat: luontolähtöinen hyvinvointi, ympäristöoikeudenmukaisuus, kierto- ja solidaarisuustalous, paikallisyhteisöjen kestävä ruokapolitiikka, ekososiaaliset innovaatiot ja oikeus mielekkääseen elämäntehtävään (ns. contributive justice).
ASTRA -tutkimusverkosto koostuu seitsemästä johtavasta eurooppalaisesta sosiaalityön yliopistoyksiköstä, jotka ovat perehtyneet kestävään siirtymään. Lisäksi verkostoon tuovat monitieteistä asiantuntemusta luonnontieteitä edustava LUKE Suomesta ja kestävää paikallistaloutta tutkiva CIRIEC -tutkimuslaitos Belgiasta.
ASTRA -hankkeen tutkimus tuottaa innovatiivisia käytännönläheisiä ratkaisuja ja uudenlaista tutkimusperustaista tietopohjaa sekä sosiaalityölle että monitieteiselle kestävän siirtymän tutkimukselle. Näiden alojen tutkimusyhteistyö vaikuttaa myös laajemmin yhteiskuntaan ja tiedemaailmaan. ASTRAssa koulutettaville tohtoreille avautuu uudenlaisia uramahdollisuuksia sosiaalityössä ja monitieteisessä kestävän siirtymän tekemisessä, poikkitieteellisessä politiikassa sekä kestävän talouden rakentamisessa paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Hankkeen kokonaisumma on 3,96 miljoonaa euroa, ja sillä rahoitetaan yhteensä 15 sosiaalityön tohtoriopiskelijan koulutus. Rahoituksesta Jyväskylän yliopiston osuus on 842 000e. Tohtorikoulutusverkostossa on seitsemän yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta ja seitsemän kansalaisjärjestöä tai yritystä. Konsortio toimii seitsemässä EU maassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Aila-Leena Matthies, 040 7422199, aila-leena.matthies@chydenius.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme