Tekniikan akateemiset - TEK

Lähes puolet sateenkaarevista opiskelijoista pelkää tulevansa urallaan syrjityksi

Jaa
Tekniikan alan opiskelijoista seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvat näkevät tulevaisuudessa enemmän riskejä kuin ne, jotka eivät kuulu näihin vähemmistöihin.
Graafi: Tuuli Lähteenmäki
Graafi: Tuuli Lähteenmäki

Seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien tekniikan alan opiskelijoiden uranäkymiä varjostaa pelko syrjinnästä. Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijatutkimukseen vastanneista lhbtiq+-opiskelijoista 46 prosenttia pelkää tulevansa urallaan syrjityksi. Ero on huomattava, kun muista vastaajista syrjintää pelkää 12 prosenttia: miehistä 7 prosenttia ja naisista 22.

– Tekniikan alalla käsitys siitä, kuka alalle sopii ja kenen osaamista uskotaan, on usein kapea. Jos et mahdu muottiin, se aiheuttaa stressiä. Energiaa kuluu siihen, kun joutuu miettimään missä ja milloin on turvallista kertoa omasta vähemmistöstatuksestaan. Jos työyhteisössä voi olla oma itsensä ilman pelkoa syrjityksi tulemisesta, saman energian voi hyödyntää itse työhön, TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh sanoo.

TEKin tutkimuksen mukaan lhbtiq+-opiskelijoista 68 prosenttia on huolissaan jaksamisestaan työelämässä. Ei-vähemmistöön kuuluvista opiskelijoista vastaava luku on 42 prosenttia.

Bairohin mukaan TEKin opiskelijatutkimuksen tulokset ovat linjassa kansainvälisten tutkimusten tulosten kanssa. Erona on se, että Suomessa keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien työhyvinvoinnista on vasta alkutekijöissään.

– Työpaikkojen tulisi olla turvallisia tiloja, joissa jokainen meistä voi olla riittävästi oma itsensä. Se ”parempi työminä”.

Liki neljännes on kokenut häirintää töissä

Sateenkaarevista opiskelijoista oli kokenut häirintää tai epäasiallista kohtelua oman alan töissä liki neljännes (23 prosenttia). Esimerkiksi ei-vähemmistöön kuuluvista naisista osuus on 18 prosenttia ja miehistä 4 prosenttia.

– Osalla tutkimukseemme vastanneista on kokemus esimerkiksi siitä, että työpaikalla on OK kertoa vitsejä vähemmistöistä. Tällainen kokemus heikentää uskoa siihen, että työelämä on hyvä ja tasapuolinen kaikille.

Tekniikan alan opiskelijoille työuralla tärkeintä on mielenkiintoinen työ, kehittyminen, työn ja muun elämän tasapaino sekä varma toimeentulo. Lhbtiq+-opiskelijat eivät eroa tässä muista. Sen sijaan vaihtelua on siinä, näkeekö opiskelija tärkeinä pitämänsä asiat myös todennäköisinä urallaan vai ei. Mielenkiintoisen työn kohdalla ero on pieni, mutta kasvaa kun kysytään työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Lhbtiq+-opiskelijat eivät pidä tasapainoisuutta yhtä todennäköisenä kuin muut.

TEK on kolmatta vuotta yksi Helsinki Priden virallisista kumppaneista. TEK oli ensimmäinen ammattijärjestö, joka lähti Helsinki Priden kumppaniksi. TEK on mukana Pridessä, koska TEK haluaa olla tekemässä kaikille parempaa työelämää.

Näin tutkimus tehtiin

TEKin opiskelijatutkimukseen 2021 vastasi 3 260 TEKin opiskelijajäsentä syksyllä 2021. Vastausprosentti oli 18. Vastaajista 9 prosenttia koki kuuluvansa seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Graafi: Tuuli Lähteenmäki
Graafi: Tuuli Lähteenmäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tekniikan akateemiset - TEK
Tekniikan akateemiset - TEK
Ratavartijankatu 2
00520 HELSINKI

09 229 121http://www.tek.fi

Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme