Lähes puolet sateenkaarevista opiskelijoista pelkää tulevansa urallaan syrjityksi

Seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien tekniikan alan opiskelijoiden uranäkymiä varjostaa pelko syrjinnästä. Tekniikan akateemiset TEKin opiskelijatutkimukseen vastanneista lhbtiq+-opiskelijoista 46 prosenttia pelkää tulevansa urallaan syrjityksi. Ero on huomattava, kun muista vastaajista syrjintää pelkää 12 prosenttia: miehistä 7 prosenttia ja naisista 22.
– Tekniikan alalla käsitys siitä, kuka alalle sopii ja kenen osaamista uskotaan, on usein kapea. Jos et mahdu muottiin, se aiheuttaa stressiä. Energiaa kuluu siihen, kun joutuu miettimään missä ja milloin on turvallista kertoa omasta vähemmistöstatuksestaan. Jos työyhteisössä voi olla oma itsensä ilman pelkoa syrjityksi tulemisesta, saman energian voi hyödyntää itse työhön, TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh sanoo.
TEKin tutkimuksen mukaan lhbtiq+-opiskelijoista 68 prosenttia on huolissaan jaksamisestaan työelämässä. Ei-vähemmistöön kuuluvista opiskelijoista vastaava luku on 42 prosenttia.
Bairohin mukaan TEKin opiskelijatutkimuksen tulokset ovat linjassa kansainvälisten tutkimusten tulosten kanssa. Erona on se, että Suomessa keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien työhyvinvoinnista on vasta alkutekijöissään.
– Työpaikkojen tulisi olla turvallisia tiloja, joissa jokainen meistä voi olla riittävästi oma itsensä. Se ”parempi työminä”.
Liki neljännes on kokenut häirintää töissä
Sateenkaarevista opiskelijoista oli kokenut häirintää tai epäasiallista kohtelua oman alan töissä liki neljännes (23 prosenttia). Esimerkiksi ei-vähemmistöön kuuluvista naisista osuus on 18 prosenttia ja miehistä 4 prosenttia.
– Osalla tutkimukseemme vastanneista on kokemus esimerkiksi siitä, että työpaikalla on OK kertoa vitsejä vähemmistöistä. Tällainen kokemus heikentää uskoa siihen, että työelämä on hyvä ja tasapuolinen kaikille.
Tekniikan alan opiskelijoille työuralla tärkeintä on mielenkiintoinen työ, kehittyminen, työn ja muun elämän tasapaino sekä varma toimeentulo. Lhbtiq+-opiskelijat eivät eroa tässä muista. Sen sijaan vaihtelua on siinä, näkeekö opiskelija tärkeinä pitämänsä asiat myös todennäköisinä urallaan vai ei. Mielenkiintoisen työn kohdalla ero on pieni, mutta kasvaa kun kysytään työn ja vapaa-ajan tasapainosta. Lhbtiq+-opiskelijat eivät pidä tasapainoisuutta yhtä todennäköisenä kuin muut.
TEK on kolmatta vuotta yksi Helsinki Priden virallisista kumppaneista. TEK oli ensimmäinen ammattijärjestö, joka lähti Helsinki Priden kumppaniksi. TEK on mukana Pridessä, koska TEK haluaa olla tekemässä kaikille parempaa työelämää.
Näin tutkimus tehtiin
TEKin opiskelijatutkimukseen 2021 vastasi 3 260 TEKin opiskelijajäsentä syksyllä 2021. Vastausprosentti oli 18. Vastaajista 9 prosenttia koki kuuluvansa seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna BairohTutkimuspäällikkö
Puh:+358 9 2291 2563susanna.bairoh@tek.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Yli 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kutsu: Tule tapaamaan lapsia ja nuoria tiedekilpailuun Otaniemessä28.3.2023 07:03:00 EEST | Kutsu
Pisa-tulosten ja median mukaan Suomen nuorten osaaminen on rapautumassa. Tule nuorten tiedekilpailuun todistamaan, ettei tämä ole koko totuus.
90% feel they can be themselves in the field of technology3.3.2023 08:00:00 EET | Press release
A clear majority are proud of working or studying in the field of technology. A pioneering study by Engineers Finland is the first in Finland to examine the sense of belonging in the field. Approximately 80% of the respondents felt they belong in the field.
Engineers Finland: 90 % kokee, että voi olla oma itsensä tekniikan alalla3.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Selvä enemmistö on ylpeitä tekniikan alalla työskentelystä tai opiskelusta. Engineers Finlandin uraauurtava tutkimus perehtyi ensimmäisenä Suomessa kuulumisen kokemuksiin tekniikan alalla. Noin 80 % vastaajista koki kuuluvansa alalle.
TEK: Diplomi-insinöörien ostovoima heikkeni – "Ostovoiman säilyttäviin palkankorotuksiin on varaa"18.1.2023 06:30:00 EET | Tiedote
Diplomi-insinöörin mediaanikuukausipalkka nousi viime vuonna 3,7 prosenttia edellisvuodesta 5 420 euroon. Diplomi-insinöörien ostovoima kuitenkin heikkeni, koska samaan aikaan kuluttajahinnat nousivat 8,3 prosenttia. TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki perää yrityksiltä nyt vastuullisuutta.
Vuoden parhaat insinöörityöt löytyivät Tampereelta ja Turusta25.11.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisen insinöörityöpalkinnon voittajia on tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi. Sekä Creanexin että Abacus Diagnostican työryhmä voittaa 30 000 euroa. Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF jakoivat palkinnot eilen Espoon Otaniemessä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme