Lähiopetukseen palataan peruskouluissa 14.5. alkaen – Espoossa noin 4000 oppilasta opiskelee muualla kuin oman koulun tiloissa
Hallitus päätti 29.4.2020 varhaiskasvatusta ja kouluja koskevien rajoitusten purkamisesta. Lähiopetukseen peruskouluille palataan 14.5.2020 alkaen. Tämän jälkeen kunnat eivät voi järjestää etäopetusta perusopetuksen oppilaille. Samalla suositus hoitaa varhaiskasvatusikäiset lapset kotona päättyy.
Espoossa noin 80 prosenttia varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on palaamassa varhaiskasvatukseen. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminnat ovat toistaiseksi keskeytyneenä.
Osa alakoululaisista ja noin kolmasosa yläkoululaisista, yhteensä noin 4000 oppilasta, opiskelee lukukauden lopun ajan muissa kuin oman koulunsa tiloissa. Noin 2000 oppilasta sijoittuu lukioiden tiloihin, noin 850 Omnian tiloihin ja noin tuhat oppilasta opiskelee kirjastoissa ja nuorisotiloissa. Myös ulkotiloja hyödynnetään opetuksessa.
Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa tulla sairaana
Jotta lähiopetukseen palaaminen sekä lapsille että henkilöstölle sujuisi mahdollisimman turvallisesti, kouluissa ja päiväkodeissa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita.
Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, hänet siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa.
Poissaolojen hakeminen ja myöntäminen tapahtuu normaaliin tapaan ja poissaoloon tulee hakea lupa.
Tilaratkaisuilla väljyyttä
Varhaiskasvatuksessa henkilöstö pyrkii toimimaan saman lapsiryhmän kanssa ja varhaiskasvatuksessa ja alakouluissa lapsiryhmät pidetään erillään. Opetusta väljennetään mahdollisuuksien mukaan kello kahdeksan ja kuudentoista väliselle ajalle. Vuosiluokkien 1-2 opetus järjestetään kuitenkin normaaliin tapaan iltapäivätoiminnan vuoksi. Välitunteja porrastetaan.
Esioppilaat ja peruskoulujen oppilaat saavat torstaista alkaen lounaan varhaiskasvatusyksikössä tai koulussa. Mikäli koululle on annettu tiloja lukioista tai Omniasta, ruokailee osa oppilaista näissä tiloissa. Ruokailu järjestetään oman luokan tai ryhmän kanssa. Osa oppilaista voi käyttää ruokasalia porrastetusti ja turvallisuusvälit huomioiden. Lukiolaisilla on edelleen mahdollisuus hakea lounaspaketti, joskin hakuajat muuttuvat.
Iltapäivätoiminta jatkuu normaalisti siihen ilmoittautuneille. Iltapäivätoiminnassa ryhmät pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään samoina kuin koulussa.
Henkilöstön kokoontumisia vältetään ja kokoontumiset järjestetään etäyhteyksin. Muiden kuin lasten ja henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen ja koulun tiloissa vältetään. Siivousta ja hygieniaa tehostetaan.
Tuen tarve selvitetään
Toukokuun lopun aikana selvitetään oppilaiden osaamisen tilanne ja oppisen tuen ja opiskeluhuollollisen tuen tarpeet.
“Erityisen tärkeä tehtävä lukuvuoden lopun aikana on varmistaa lasten hyvinvointi. Tuen tarpeen selvittämiseksi ja tuen varmistamiseksi opiskeluhuollon palvelut ovat lasten käytettävissä myös varsinaisen lukukauden päättymisen jälkeen kesän alussa”, sanoo sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.
Yhteinen virtuaalikevätjuhla
Kouluissa ja lukioissa ei rajoitusten vuoksi järjestetä tavallisia kevätjuhlia. Sen sijaan Espoon kaupunki ja Tapiola Sinfonietta tarjoavat koululaisille yhteisen virtuaalikevätjuhlan. Juhla on katsottavissa suorana 30.5.2020 Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden kotona247.fi-sivustolla sekä Tapiola Sinfoniettan Youtube-kanavalla. Koulut voivat järjestää omia etäkevätjuhlia tai juhlallisia hetkiä oman luokan oppilaiden kanssa ja hyödyntää niissä virtuaalijuhlan materiaalia.
Kevään ylioppilaat saavat todistuksensa, diplominsa ja palkintonsa lukioilta kussakin lukiossa sovitulla tavalla. Kaupungin lukioiden yhteinen juhla järjestetään 29.8.2020.
Varhaiskasvatuksen lapsiryhmät voivat pitää oman ryhmän kesken pienimuotoisia juhlia, mutta juhlavieraita ei valitettavasti voida kutsua.
Lisätietoja:
sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho, p. 050 428 9440
direktör för svenska bildningstjänster/ruotsinkielisten sivistyspalvelujen johtaja Barbro Högström, p. 050 351 1497
kehittämispäällikkö Juha Nurmi (opetuksen järjestäminen), p. 050 372 5852 perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen, p. 050 354 6840
toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö Tapio Erma, p .046 877 3216
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tee oma taidereitti: EMMA – Espoon modernin taiteen museon julkiset taideteokset löytyvät nyt Espoon kaupungin karttapalvelusta18.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Yhteensä 70 julkista taideteosta on kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa eri puolilla Espoota ja määrä tulee täydentymään. Kesäkuun alussa teokset on lisätty Espoon kaupungin avoimeen karttapalveluun yhteistyössä Espoon kaupunkitekniikan keskuksen kanssa. Taide kaupungilla -karttapalvelun tavoitteena on parantaa tiedon jakamista ja teosten löydettävyyttä.
Kaupunginhallitus: Espoontorin asemakaavan muutos mahdollistaa asemanseudun kehittämisen16.6.2025 19:55:34 EEST | Tiedote
Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa Espoontorin kauppakeskuksen laajentaminen hypermarketilla, lisätä asuntorakentamista sekä kehittää asemanseutua joukkoliikenteen solmukohtana.
Konserni- ja tilajaosto kokoontui ensimmäistä kertaa16.6.2025 14:06:20 EEST | Tiedote
Konserni- ja tilajaosto tukee kaupunginhallitusta kaupungin tytäryhteisöjen johtamisessa sekä muiden yhteisöjen ohjauksessa ja seurannassa.
Stadsträdgårdens trädbank hjälper Esbo att anpassa sig till klimatförändringen12.6.2025 11:19:59 EEST | Pressmeddelande
Den globala uppvärmningen kommer inom en snar framtid att leda till liknande väderförhållanden i Esbo som i Centraleuropa. Därför bereder sig staden på och anpassar sig till klimatförändringen genom ett nytt försök, där trädslag importeras från sydliga länder och odlas som framtida gatuträd.
Kaupunginpuutarhan puupankki auttaa Espoota sopeutumaan ilmastonmuutokseen12.6.2025 11:19:59 EEST | Tiedote
Ilmaston lämpeneminen tuo lähitulevaisuudessa Espooseen Keski-Euroopan olosuhteet. Siksi kaupunki varautuu ja sopeutuu ilmastonmuutokseen uudella kokeilulla, jossa etelästä tuotuja puulajeja kasvatetaan tulevaisuuden katupuiksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme