Espoon kaupunki - Esbo stad

Lähiopetukseen palataan peruskouluissa 14.5. alkaen – Espoossa noin 4000 oppilasta opiskelee muualla kuin oman koulun tiloissa

Jaa

Hallituksen päätöksen mukaisesti Espoossa perusopetuksessa olevat lapset palaavat lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen. Samalla suositus hoitaa varhaiskasvatusikäiset lapset kotona lakkaa. Turvallinen oppimis- ja työympäristö pyritään takaamaan kaikille.

Hallitus päätti 29.4.2020 varhaiskasvatusta ja kouluja koskevien rajoitusten purkamisesta. Lähiopetukseen peruskouluille palataan 14.5.2020 alkaen. Tämän jälkeen kunnat eivät voi järjestää etäopetusta perusopetuksen oppilaille. Samalla suositus hoitaa varhaiskasvatusikäiset lapset kotona päättyy.

Espoossa noin 80 prosenttia varhaiskasvatuksessa olevista lapsista on palaamassa varhaiskasvatukseen. Avoimen varhaiskasvatuksen toiminnat ovat toistaiseksi keskeytyneenä. 

Osa alakoululaisista ja noin kolmasosa yläkoululaisista, yhteensä noin 4000 oppilasta, opiskelee lukukauden lopun ajan muissa kuin oman koulunsa tiloissa. Noin 2000 oppilasta sijoittuu lukioiden tiloihin, noin 850 Omnian tiloihin ja noin tuhat oppilasta opiskelee kirjastoissa ja nuorisotiloissa. Myös ulkotiloja hyödynnetään opetuksessa. 

Kouluun tai varhaiskasvatukseen ei saa tulla sairaana 

Jotta lähiopetukseen palaaminen sekä lapsille että henkilöstölle sujuisi mahdollisimman turvallisesti, kouluissa ja päiväkodeissa noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita.

Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, hänet siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa.

Poissaolojen hakeminen ja myöntäminen tapahtuu normaaliin tapaan ja poissaoloon tulee hakea lupa.

Tilaratkaisuilla väljyyttä

Varhaiskasvatuksessa henkilöstö pyrkii toimimaan saman lapsiryhmän kanssa ja varhaiskasvatuksessa ja alakouluissa lapsiryhmät pidetään erillään. Opetusta väljennetään mahdollisuuksien mukaan kello kahdeksan ja kuudentoista väliselle ajalle. Vuosiluokkien 1-2 opetus järjestetään kuitenkin normaaliin tapaan iltapäivätoiminnan vuoksi. Välitunteja porrastetaan.

Esioppilaat ja peruskoulujen oppilaat saavat torstaista alkaen lounaan varhaiskasvatusyksikössä tai koulussa. Mikäli koululle on annettu tiloja lukioista tai Omniasta, ruokailee osa oppilaista näissä tiloissa. Ruokailu järjestetään oman luokan tai ryhmän kanssa. Osa oppilaista voi käyttää ruokasalia porrastetusti ja turvallisuusvälit huomioiden. Lukiolaisilla on edelleen mahdollisuus hakea lounaspaketti, joskin hakuajat muuttuvat.

Iltapäivätoiminta jatkuu normaalisti siihen ilmoittautuneille. Iltapäivätoiminnassa ryhmät pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään samoina kuin koulussa.

Henkilöstön kokoontumisia vältetään ja kokoontumiset järjestetään etäyhteyksin. Muiden kuin lasten ja henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen ja koulun tiloissa vältetään. Siivousta ja hygieniaa tehostetaan.

 Tuen tarve selvitetään 

Toukokuun lopun aikana selvitetään oppilaiden osaamisen tilanne ja oppisen tuen ja opiskeluhuollollisen tuen tarpeet. 

“Erityisen tärkeä tehtävä lukuvuoden lopun aikana on varmistaa lasten hyvinvointi. Tuen tarpeen selvittämiseksi ja tuen varmistamiseksi opiskeluhuollon palvelut ovat lasten käytettävissä myös varsinaisen lukukauden päättymisen jälkeen kesän alussa”, sanoo sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho. 

Yhteinen virtuaalikevätjuhla 

Kouluissa ja lukioissa ei rajoitusten vuoksi järjestetä tavallisia kevätjuhlia. Sen sijaan Espoon kaupunki ja Tapiola Sinfonietta tarjoavat koululaisille yhteisen virtuaalikevätjuhlan. Juhla on katsottavissa suorana 30.5.2020 Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalveluiden kotona247.fi-sivustolla sekä Tapiola Sinfoniettan Youtube-kanavalla. Koulut voivat järjestää omia etäkevätjuhlia tai juhlallisia hetkiä oman luokan oppilaiden kanssa ja hyödyntää niissä virtuaalijuhlan materiaalia. 

Kevään ylioppilaat saavat todistuksensa, diplominsa ja palkintonsa lukioilta kussakin lukiossa sovitulla tavalla. Kaupungin lukioiden yhteinen juhla järjestetään 29.8.2020. 

Varhaiskasvatuksen lapsiryhmät voivat pitää oman ryhmän kesken pienimuotoisia juhlia, mutta juhlavieraita ei valitettavasti voida kutsua. 

Lisätietoja:

sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho, p. 050 428 9440
direktör för svenska bildningstjänster/ruotsinkielisten sivistyspalvelujen johtaja Barbro Högström, p. 050 351 1497
kehittämispäällikkö Juha Nurmi (opetuksen järjestäminen), p. 050 372 5852 perusopetuslinjan päällikkö Ilpo Salonen, p. 050 354 6840
toisen asteen ja aikuiskoulutuksen päällikkö Tapio Erma, p .046 877 3216

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme