Digi- ja väestötietovirasto

Lahjoita tietoa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi koronaviruspandemian aikana

Jaa

Koronaviruspandemian aikana oikeiden ja oikea-aikaisten päätösten vaikutus korostuu. Lahjoita tietoa -kampanja haastaa organisaatiot lahjoittamaan hyödyllistä tietoa ja vinkkamaan tietolähteitä yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi nyt koronaviruspandemian aikana.

Ketterä ja kokonaisvaltainen päätöksenteko vaatii reaaliaikaista tietoa. Tietoa yhteiskunnassa on paljon, mutta sitä pitäisi voida hyödyntää nykyistä paremmin. Digi- ja väestötietovirasto ja Teknologiateollisuus kannustavat yhteisessä Lahjoita tietoa -kampanjassaan lahjoittamaan tai vinkkaamaan päätöksenteolle hyödyllisiä tietolähteitä. Kampanja on käynnissä 5.-31.10.2020.

– Olemme saaneet huomata, että koronapandemian kaltaisissa nopeaa reagointia vaativissa tilanteissa mahdollisimman kattava ja reaaliaikaiseen tietoon pohjautuva tilannekuva on ensiarvoisen tärkeä päätöksenteon tukena. Tällä kampanjalla kannustamme kaikkia tuomaan olemassa olevaa tietoa laajemmin saataville ja hyödynnettäväksi. Joskus myös voi olla niin, että omaan tarpeeseen vähäpätöiseltäkin tuntuva tietoaineisto saattaisi olla jollekin toiselle kullan arvoinen, sanoo Digi- ja väestötietoviraston pääjohtaja Janne Viskari.

Tiedon hyödyllisyys ei aina ole sen haltijalle ilmeinen, mutta yhteistyössä ja eri tietolähteitä yhdistelemällä hyöty voi olla merkittävä. Löytämällä hyödyllisiä tietolähteitä voi yhteiskunta toimia paremmin laajoissa ja äkillisissä muutoksissa myös koronaviruspandemian jälkeen.

Kell tieto on, se tiedon jakakoon!

Päätöksenteolle tärkeää ja hyödyllistä tietoa on sekä julkisten että yksityisten toimijoiden hallussa. Suurin hyöty syntyy, kun eri lähteistä saatua tietoa yhdistellään.

– Lahjoita tietoa -kampanja pohjautuu neljänteen maankoodauskurssiin, jonka järjestimme keväällä yhteistyössä DVV:n, Goforen, IBM:n ja Tiedon kanssa. Kun kysyin yritysten kiinnostusta osallistua koronakamppailun vastaiseen vapaaehtoistyöhön, halu osallistua ja auttaa oli poikkeuksellisen voimakas. Uskon että vastaava auttamishalua löytyy edelleen yrityksistä, järjestöistä ja julkisista organisaatioista ympäri Suomea, sanoo Teknologiateollisuuden digitalisaatiosta vastaava johtaja Ville Peltola.

Näin osallistut Lahjoita tietoa -kampanjaan

Organisaatio voi osallistua Lahjoita tietoa -kampanjaan sille parhaiten sopivalla tavalla. Osallistua voi esimerkiksi kertomalla, että heidän hallussaan olevaa tietoa saa pyytää käyttöön. Tiedon lahjoittajat voivat halutessaan julkaista avoimia tietolähteitä Digi- ja väestötietoviraston Avoindata.fi-palvelussa, jossa on jo aiemmin julkaistu paljon avointa dataa ja niihin liittyviä sovelluksia. Avoindata.fi-palvelussa julkaistu data on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Kampanjaan osallistuminen ei edellytä tietolähteen julkaisemista. Lahjoitettava tiedon perusteella yksittäiset henkilöt eivät saa olla tunnistettavissa.

Tutustu Lahjoita tietoa -kampanjaan osoitteessa lahjoitatietoa.fi ja Twitterissä #lahjoitatietoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pääjohtaja Janne Viskari, Digi- ja väestötietovirasto, janne.viskari@dvv.fi, puh. 0295 535 022

Digitalisaatiojohtaja Ville Peltola, Teknologiateollisuus ry, ville.peltola@teknologiateollisuus.fi, puh. 040 553 9941

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Den nationella veckan för digital säkerhet hämtar den digitala säkerheten till skärmarna på arbetsplatserna runt om i Finland 26.-30.10.202021.10.2020 16:38:01 EESTTiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) ordnar den nationella veckan för digital säkerhet 26.-30.10.2020 tillsammans med centrala aktörer inom digital säkerhet. Veckan utmanar alla organisationer i Finland att använda en arbetstimme till att lära sig om och utveckla den digitala säkerheten. Den virtuella temaveckan, som ordnas för första gången, fokuserar på små digitala val i vardagen, med hjälp av vilka vi kan göra Finland till världens digitalt säkraste land.

Kansallinen Digiturvaviikko tuo digitaalisen turvallisuuden työpaikkojen näytöille ympäri Suomen 26.-30.10.202019.10.2020 13:15:00 EESTTiedote

Digi- ja väestötietovirasto (DVV) järjestää kansallisen Digiturvaviikon 26.-30.10.2020 yhdessä digitaalisen turvallisuuden keskeisten toimijoiden kanssa. Digiturvaviikko haastaa kaikki Suomen organisaatiot käyttämään yhden työtunnin digiturvan oppimiseen ja kehittämiseen. Ensimmäistä kertaa järjestettävä virtuaalinen teemaviikko keskittyy arjen pieniin digitaalisiin valintoihin, joiden avulla voimme tehdä Suomesta maailman digiturvallisimman maan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme