Lahjoitukset mahdollistavat mikroyrittäjyyden professuurin perustamisen Oulun yliopistoon

Alle 10 henkeä työllistävät mikroyritykset ovat yrityskenttämme laaja perusta, sillä Suomen yrityksistä jopa 94 % on mikroyrityksiä. Mikroyrityksissä on neljännes Suomen kaikkien yritysten työpaikoista. Oulun yliopisto on vastannut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisen tehtävästä vuoden 2021 alusta lähtien.
Perustettava professuuri vahvistaa mikroyrittäjyyden tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kytkee Oulun yliopiston entistä tiiviimmin alan kansainväliseen tutkimusverkostoon ja luo mahdollisuuksia olla mukana kehittämässä mikroyrittäjyyden edellytyksiä koko Euroopan talousalueella. Professuuri lisää ymmärrystä myös uusista yrittämisen muodoista sekä edistää mikroyritysten ja yksinyrittäjien jatkuvaa oppimista ja kehittymistä.
Mikroyrittäjyyden professuuriin ovat lahjoittaneet: Keskitien säätiö, Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö, Kerttu Saalasti säätiö, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Siikajoen, Siikalatvan, Kärsämäen, Pyhännän kunnat, Nivalan ja Raahen kaupungit, Joki-Pohjanmaan, Suomenselän ja Alavieskan Osuuspankit, Haapaveden Opisto ja Omapaja Oy. Oulun yliopisto kohdentaa myös aiempia lahjoitusvaroja professuurin perustamiseksi.
Keskitien säätiö haluaa lahjoituksellaan edistää yrittäjyyttä ja etenkin harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuutta mikroyrittäjyyden kautta.
”Säätiömme näkee, että mikroyrittäjyydestä voi kehittyä maaseudun jatkuvasti vahvistuva elinvoimaisuustekijä. Tämän vuoksi haluamme olla mukana rahoittamassa Kerttu Saalasti Instituuttiin perustettavaa professuuria, joka alan tutkimuksen ja koulutuksen kautta lisää tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja niiden toimintaedellytyksistä”, säätiön asiamies Hannu Kallio kertoo.
Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos iloitsee Suomen ensimmäisestä mikroyrittäjyyden professuurista ja sen mahdollistavista uusista avauksista.
”On hienoa, että mikroyrittäjyyden professuuri on saanut laajan tuen säätiöiltä, kaupungeilta ja kunnilta, yrityksiltä, yrittäjäjärjestöiltä sekä tutkimus- ja koulutussektorilta. Haluan lämpimästi kiittää kaikkia lahjoittajia. Mikroyritysten merkitys Suomen taloudelle on keskeinen ja niiden rooli kasvaa koko ajan. Mikroyritykset ovat olleet alitutkittuja niiden taloudelliseen painoarvoon suhteutettuna. Uuden perustettavan professuurin avulla voimme edistää suomalaisten mikroyritysten toimintaedellytyksiä, kasvua ja kilpailukykyä korkeatasoisen tutkimuksen ja koulutuksen avulla”, Muhos sanoo.
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on tehnyt yhteiskunnallisesti vaikuttavaa mikroyrittäjyyden tutkimus- ja kehittämistyötä vuodesta 2011 alkaen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Matti Muhos, johtaja, professori, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, p. 040 0407590, matti.muhos@oulu.fi
Martti Saarela, vs. ohjelmajohtaja, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, p. 050 4735470, martti.saarela@oulu.fi
Hannu Kallio, asiamies, Keskitien säätiö, p. 050 527 1875, asiamies@keskitie.fi
Anna-Maria Hietapelto, viestintäasiantuntija, Oulun yliopisto, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uusia mittausmenetelmiä metaanivuotojen seurantaan4.12.2025 07:49:00 EET | Tiedote
EU-rahoitteisen Aurora Interreg -hankkeen MEQALin tutkijat kehittävät uusia menetelmiä metaanipäästöjen havaitsemiseen ja määrän arviointiin erilaisissa kohteissa. Äskettäin he vierailivat Gasgridillä Suomessa nähdäkseen, miten olemassa olevaa teknologiaa käytetään päästöjen mittaamiseen käytännössä.
6G-testikeskuksen yritysasiakkaat tekevät monipuolisesti tuotteita puolustusteollisuuteen3.12.2025 07:07:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on ollut toiminnassa noin vuoden ja lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle, kuten tällaisessa maailmantilanteessa ja puolustusteollisuuteen kaksoiskäyttötuotteita tarjoavia yrityksiä markkinoille auttaessa pitääkin. Neljä kumppaniyritystä eli Scaleout, Wayren, Microamp ja Winse Power ovat kaikki olleet mukana testeissä DIANA Challenge -prosessin kautta. Suorana asiakkaana on ollut Tambest. Nämä viisi voidaan nyt tuoda julkisuuteen. Seuraavan vuoden asiakasyritysten valinta on jo käynnissä.
Sylki on lupaava vaihtoehto nenänielunäytteelle lasten hengitystieinfektioiden diagnostiikassa3.12.2025 06:45:00 EET | Tiedote
Uuden tutkimuksen mukaan sylkemällä annettu näyte voi toimia luotettavana vaihtoehtona perinteiselle nenänielusta otettavalle tikkunäytteelle lasten hengitystieinfektioiden diagnostiikassa. Useimmille lapsille sylkinäytteen antaminen on nenänielunäytettä myös huomattavasti miellyttävämpää.
Puolison kuolinsyyllä yhteys leskien kuolleisuuteen – avoliitossa ero korostuu1.12.2025 06:32:00 EET | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijat ovat löytäneet merkittäviä eroja avo- ja avioliitosta leskeksi jääneiden kuolleisuudessa puolison kuolinsyyn perusteella. Kumppanin tapaturmainen kuolema lisää leskien kuolleisuusriskiä enemmän kuin sairausperäinen menetys. Etenkin avoliitossa eläneiden kuolleisuus kasvaa selvästi puolison menetyksen jälkeen.
Oulun yliopisto pyrkii markkinoille uudella makeutusaineella – etsii kumppaneita elintarviketeollisuudesta28.11.2025 05:56:00 EET | Tiedote
Oulun yliopisto valmistautuu tuomaan markkinoille uuden sukupolven makeutusaineen, Sweeprotin. Se on kasvipohjainen, proteiinimolekyyliin perustuva ja täysin kaloriton. Innovaatio on kehitetty vastaamaan elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin sekä kuluttajien kasvavaan kysyntään terveellisemmistä ja kestävämmistä vaihtoehdoista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme
