Mellakka Helsinki

Lahjomaton tekoäly mittasi – tässä on liikuttavin suomalainen rakkausbiisi!

Jaa

Kirkan “Surun pyyhit silmistäni” aiheutti koehenkilöissä eniten positiivisia tunteita

Mikä on kaikkien aikojen suomalainen rakkausbiisi? Kysymys on kiehtonut vuosia ja eri mediat ovat vuorollaan etsineet siihen vastausta kysymällä asiasta lukijoiltaan. Vastauksia on saatu tuhansittain, mutta joka kerralla tulos on ollut eri. 

Vaasan Sähkö on mitannut Rakkaus on sähköä -kampanjassaan muun muassa ihmisten, ihmisen ja eläimen sekä fanin ja fanitettavan välistä rakkautta. Alkukesästä etsittiin Suomen parasta lemmikille lässyttäjää ja kesällä maata kiersi taiteilija Teemu Keisterin taideteos Rakkauskontti. Nyt teeman käsittelyä jatkettiin etsimällä liikuttavinta suomalaista rakkausbiisiä mittaamalla ihmisten tunnereaktioita kappaleisiin niin tieteellisesti kuin se on mahdollista.

Liikkeelle lähdettiin kokoamalla aiemmista kyselyistä TOP-lista kappaleista. Tämän jälkeen kappaleet soitettiin koehenkilöille mahdollisimman neutraalissa tilassa ja tilanteessa, samoissa valaistus- ja ääniolosuhteissa. Kun koehenkilöt kuuntelivat kappaleita luurit korvillaan, videokamera seurasi ja taltioi heidän jokaisen liikkeensä ja ilmeensä. Sitten päästettiin tekoäly irti. 

“Tutkimusmenetelmänä käytettiin saksalaisen Tawnyn palvelua, jossa algoritmi analysoi videolta ihmisen tunnetiloja muun muassa tunteiden vahvuuden, tunnearvon ja kasvojen väriin perustuen sydämen sykevaihtelun avulla. Tässä mittauksessa painotimme tunnearvoa”, mittaustieteen tohtori Pekko Vehviläinen kertoo.

Tekoäly antoi lahjomattoman ja kylmän mielipiteettömän datansa, jonka jälkeen kappaleet pisteytettiin maailman suurimman laulukilpailun, Euroviisujen käyttämällä pistelaskujärjestelmällä. Kunkin koehenkilön kohdalla 1. sija toi 12 pistettä, 2. sija 10 pistettä, 3. sija 8 pistettä ja seuraavat 7,6,5,4,3,2 ja 1 pistettä. 

“Tunteet sähköistävät kropan”

Selvän voiton vei Kirkan klassikkokappale Surun pyyhit silmistäni. Toiseksi tuli J. KarjalaisenHän ja kolmanneksi Rauli Badding SomerjoenParatiisi. Itse asiassa Paratiisi sai eniten ensimmäisiä sijoja, mutta kun kokonaispisteet laskettiin, se sijoittui pronssille. Hyvin lähelle pronssia sijoittui kärjen iältään nuorin kappale, neljänneksi tullut Lauri TähkänMorsian

“Musiikilla on mieletön voima synnyttää erilaisia tunteita. Meille tämä on ollut tutkimusmatka siihen millä kaikilla tavoin rakkaus ja tunteet näkyvät ihmisen kehossa. Vaikka rakkauden mittaamiseen sähköimpulsseina tulee suhtautua leikkimielisesti, viimeistään liikuttavimman suomalalaisen rakkausbiisin etsiminen tekoälyn avulla osoitti, että tunteet saavat ihmisen kropan sähköistymään. Tästä puuttuu enää oikeastaan se, että mittaisimme kuinka monta omakotitaloa suomalaisten välittämä rakkausenergia sähköistäisi”, Vaasan Sähkon viestintäpäällikkö Mikaela Jussila nauraa.

Tulokset ja pistemäärät:

  1. Surun pyyhit silmistäni, Kirka. 96 pistettä
  2. Hän, J. Karjalainen, 84 pistettä 
  3. Paratiisi, Rauli Badding Somerjoki, 78 pistettä 
  4. Morsian, Lauri Tähkä, 73 pistettä 
  5. Oikeesti, Finlanders, 69 pistettä 
  6. Aamu, Pepe Willberg, 65 pistettä 
  7. Kaksi puuta, Juha Tapio, 64 pistettä 
  8. Kun katsoit minuun, Anna Eriksson, 61 pistettä 
  9. Rakkauslaulu, Johanna Kurkela, 49 pistettä 
  10. Romanssi, Leif Wagner, 36 pistettä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Median yhteydenotot:
Mikaela Jussila
mikaela.jussila@vaasansahko.fi
0443206696

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Mellakka Helsinki
Mellakka Helsinki
Pursimiehenkatu 29-31 A
00150 HELSINKI

info@mellakkahelsinki.fihttp://mellakkahelsinki.fi

Mellakka Helsinki on luova PR- ja viestintätoimisto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mellakka Helsinki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme