Docendo

Lahkomurha, joka tapahtui aivan naapurissamme

Jaa

Peter Gembäckin ja Annika Sohlanderin kirja Knutbyn murha – Seurakunnasta kultiksi julkaistaan 9.3.2022

Peter Gembäck Knutbyssa. (kuva: Peter Gembäckin kotialbumi)
Peter Gembäck Knutbyssa. (kuva: Peter Gembäckin kotialbumi)

Pastori Peter Gembäckillä on arvostettu asema seurakunnassaan Knutbyssä. Millään ei kuitenkaan ole enää väliä. Hän mittailee katseellaan konttorin kattohirsiä ja googlaa sanan “hirttoköysi”. Internetistä löytyy monta osumaa, ja hän pohtii, millaisen köyden ottaisi.  
 
Mitä Uppsalan lähellä Knutbyssä oikeasti tapahtui? Miten tavallinen helluntaiseurakunta muuttui lahkoksi? Knutbyn murha on tositarina, jonka kertoja on seurakunnan entinen pastori Peter Gembäck. Hän paljastaa ensimmäistä kertaa, miten hän teki virheitä, valehteli ja loukkasi läheisiään. Asemansa vuoksi Peter tuntee sisäpiirin ja salaisuudet, joista ei koskaan aikaisemmin ole puhuttu.  
 
Ruotsissa ja Pohjoismaissa suurta huomiota herättänyt Knutbyn lahkomurha vuonna 2004 ei ollutkaan päätepiste laittomalle toiminnalle seurakunnassa.Päinvastoin. Vallan väärinkäyttö jatkui vielä pitkään sen jälkeen, kun median valot sammuivat.  
 
Henkistä ja fyysistä väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä, pelolla hallitsemista, rahan ahneutta. Sairas lahkokulttuuri sai rehottaa normaalilta näyttävän pinnan alla. Kunnes syyskuussa 2017 Peter Gembäck, entinen Knutbynfiladelfiaseurakunnan pastori, teki rikosilmoituksen itsestään ja kahdesta muusta pastorista.  
 
Oikeuspsykologi ja psykoterapeutti Pia Puolakka on kirjoittanut kirjaan epilogin, jossa hän analysoi terveen ja sairaan uskonnollisen yhteisön tunnusmerkkejä ja kertoo, miksi Knutbyn tapaus voi toistua myös Suomessa.  
 
Uskontojen uhrien tuki ry (UUT) suosittelee kirjaa kaikille hengellisen väkivallan uhreille.  
 
Toimittaja Annika Sohlander seurasi aikanaan Knutbyn tapahtumia mediassa. Hänelle heräsi kysymys karismaattisen johtajan vallasta: miten valoisa ja myönteinen yhteisö muuttuu vähitellen myrkylliseksi? ”Toivon, että tämä kirja antaa vastauksen”, hän sanoo.  

Peter Gembäck, Annika Sohlander: Knutbyn murha – Seurakunnasta kultiksi (Docendo 2022), sidottu, 396 sivua. 

Peter Gembäck vierailee Suomessa 8.–9.3. ja on tällöin myös median haastateltavissa. 

Toimittaja, pyydä mediavedos ennakkoon 
tiedotus@docendo.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Peter Gembäck Knutbyssa. (kuva: Peter Gembäckin kotialbumi)
Peter Gembäck Knutbyssa. (kuva: Peter Gembäckin kotialbumi)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Docendo
Docendo
Piippukatu 7 A 7
40100 JYVÄSKYLÄ

https://docendo.fi

Me rakastamme hyviä kirjoja sekä aitoja tarinoita. Maineemme perustuu korkeatasoisiin sekä kiinnostaviin teoksiin, joiden tekijöinä ovat parhaat kirjailijat ja asiantuntijat. Docendo kuuluu Werner Söderström Osakeyhtiöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Docendo

Prätkäjengin rivimies kertoo, millaista on kuulua rikollisyhteisöön, kun ystäviä kuolee ympäriltä7.6.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Kirjailija Tapani Bagge kirjasi ylös prätkäjengin rivimiehen Jari Eklundin kokemukset rikollisesta elämästä kirjaan Prosenttimies – Bikerin tarina. Loppukesästä 2007 Eklund oli pahassa paikassa: prätkäjengissä eteneminen vaati karua tekoa, josta voisi seurata elinkautinen vankeusrangaistus tai kuolema. Oliko hän valmis siihen? Esiin nousee myös kipeä kysymys: oliko rakkaudella mitään sijaa siinä elämässä?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme