Pirkanmaan ELY-keskus

Lähteiden kansalaishavainnointi tuotti yli 200 ilmoitusta Pirkanmaalla

Jaa

Lähteiden havainnointiaika on nyt päättynyt. Havainnointilomake jää toistaiseksi verkkoon täytettäväksi.

Kuvassa on luonnontilainen allikkolähde ja lähdeympäristöille tyypillinen ympäristöään rehevämpi kasvillisuus. Kuva Miia Mäkilouko
Kuvassa on luonnontilainen allikkolähde ja lähdeympäristöille tyypillinen ympäristöään rehevämpi kasvillisuus. Kuva Miia Mäkilouko

Pirkanmaan ELY-keskus on kesän aikana kerännyt havaintoja Pirkanmaan lähteistä kansalaishavainnoinnin avulla. Havainnointilomakkeen kartalla on ollut merkattuna kohteita, joita on voinut käydä tarkistamassa tai havainnointilomakkeella on voinut ilmoittaa tietoja myös muista lähteistä. Pirkanmaan lisäksi havainnointikokeilu on ulottunut Pohjanmaalle. Havainnointikokeilu on tehty yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa. 

Lähteiden havainnointikokeilu tuotti kokonaisuudessaan 245 havaintoa, joista valtaosa oli Pirkanmaalla. Pirkanmaalla ilmoituksia kertyi havaintoaikana 207 kappaletta, 20 eri Pirkanmaan kunnasta. Erityisesti Virtain kunnassa on ollut aktiivisia havainnoitsijoita, jotka ovat tehneet 53 lähdeilmoitusta. Tämän lisäksi havaintoja on tullut runsaasti Ylöjärveltä (34) ja Parkanosta (17). Tuloksia voi katsoa tarkemmin täältä (ely.maps.arcgis.com).

Tyypillinen havainto luonnontilainen allikkolähde

Havainnot ovat olleet laadultaan hyviä. Myös lomakkeet ovat olleet huolellisesti täytettyjä, mikä on auttanut tietojen keräämisessä. Monessa ilmoituksessa on ollut lisäksi kuvia ja lisätiedoissa on tuotu esille lähteen historiaa.

Tyypillinen havainto on ollut havainnoitsijan luonnontilaiseksi arvioima allikkolähde. Pirkanmaalla allikkolähteiksi ilmoitettiin noin puolet havainnoista, lähdepuroiksi noin 10 prosenttia ja tihkupinnoiksi noin 2 prosenttia. Loput sisälsivät useita lähdetyyppejä tai lähdetyyppi oli jätetty arvioimatta.

Vaikka luonnontilaiseksi oli arvioitu noin kolmasosa lähteistä, oli monen lähteen luonnontila ilmoitettu jollain tapaa muuttuneeksi. Lisäksi joka kymmenes ilmoitettu lähde oli käyntihetkellä kuiva. Tuhoutuneista lähteistä oli 17 ilmoitusta.

Lähteiden luonnontilaa muuttaneista tekijöistä metsähakkuut, ojitus ja näiden yhdistelmä, kattoivat noin 25 prosenttia ilmoituksista. Näiden lisäksi luonnontilaa muuttaneista tekijöistä nousi esiin vedenotto, jota ilmoitettiin kymmenellä prosentilla lähteistä.

Lähteiden kansalaishavainnointikokeilu on osa Helmi-elinympäristöohjelman pienvesiteemaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa. Saatuja lähdehavaintoja käytetään apuna Pirkanmaan pienvesien luonnontilan selvittämisessä. Havainnot käydään läpi ja varmistetaan tarvittaessa maastossa.

Lähteiden havainnointilomake pysyy auki

Havainnointiaika on nyt päättynyt. Aiemmasta tiedotteesta poiketen, lähdehavainnointilomakkeella pystyy ilmoittamaan havainnoista myös havainnointiajan päätyttyä. Havainnointiajan jälkeen tulleet lähdehavainnot tallentuvat järjestelmään ja niitä voidaan tarkastella myöhemmällä ajankohdalla.

Kiitämme kaikkia havainnoitsijoita!

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektisuunnittelija Miia Mäkilouko, puh. 0295 036 183

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvassa on luonnontilainen allikkolähde ja lähdeympäristöille tyypillinen ympäristöään rehevämpi kasvillisuus. Kuva Miia Mäkilouko
Kuvassa on luonnontilainen allikkolähde ja lähdeympäristöille tyypillinen ympäristöään rehevämpi kasvillisuus. Kuva Miia Mäkilouko
Lataa
Helmi-elinympäristöohjelman logo
Helmi-elinympäristöohjelman logo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Maaseuturahoitus tuotti tulosta Pirkanmaalla – maakuntaan satoja uusia työpaikkoja ja investointeja25.1.2023 08:58:40 EET | Tiedote

Pirkanmaalla on saatu erinomaisia tuloksia viime vuoden lopussa päättyneestä kahdeksan vuotta kestäneestä EU:n maaseudun kehittämisen rahoituskaudesta. Sen myötä Pirkanmaalla rahoitettiin vuosina 2014-2022 kaikkiaan 112 miljoonalla eurolla maaseudun yritysten ja yhteisöjen hankkeita, investointeja sekä maatilainvestointeja ja nuorten viljelijöiden aloitustukia. Investointien seurauksena maakuntaan syntyi yli 700 uutta työpaikkaa.

Pirkanmaan ELY-keskus antoi perustellun päätelmänsä Tevaniemen tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta24.1.2023 13:18:12 EET | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmänsä Tevaniemen Tuuli Oy:n suunnitteleman Tevaniemen tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Perustellussa päätelmässä otetaan kantaa arviointien riittävyyteen ja laatuun sekä esitetään yhteysviranomaisen käsitys hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Yhteysviranomainen katsoo, että arviointi on riittävä, mutta jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää huomiota esimerkiksi pohjaveden suojeluun sekä maisemavaikutusten ja ihmisiin kohdistuvien vaikutusten minimoimiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme