Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Lainojen suojaaminen on kasvussa – lähes 50 prosenttia uusista lainoista suojataan korkojen nousulta

Jaa

Uusien asuntolainojen nostajat suojaavat lainojaan korkojen nousun varalta enemmän kuin moneen vuoteen. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan korkojen nousun todennäköisyys on kasvanut.

Yhä useampi suomalainen suojaa asuntolainansa korkosuojauksella. Danske Bankin uusiin asuntolainoihin yli kolmasosaan on otettu korkoputki tai kiinteä korko tänä vuonna. Määrä on kasvanut vuoden mittaan, sillä toukokuussa suojattujen lainojen osuus on noussut lähes 50 prosenttiin uusista lainoista.

”Taloustilanne on nyt muuttunut koronan myötä, ja moni haluaa lisätä taloudellista mielenrauhaansa suojaamalla korkomenonsa tulevaisuudessa. Yleisin korkosuojauksen muoto on 10 vuoden korkoputki, mutta myös kiinteää korkoa otetaan”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Viime vuosien aikana matalimmillaan lainojen suojaaminen korkojen nousun varalta oli vuonna 2018, jolloin suojauksia uusiin lainoihin otettiin reiluun 10 prosenttiin lainoista. Viime vuonna osuus nousi 35 prosenttiin, mikä on sama taso kuin vuonna 2016.

”Matalien korkojen aika on jatkunut jo pitkään. Välillä puhutaan sukupolvesta, joka ei ole koskaan kokenut korkoja. Itse katsoisin, että suojauksen yleistyminen kertoo siitä, että suomalaisilla on realistinen näkemys koroista ja niiden vaikutuksesta lainanhoitokuluihin”, Takala sanoo.

Ekonomisti: tilanne on muuttunut

Korkotaso on jo pitkään pysynyt matalana Euroopassa, kun keskuspankki on pyrkinyt pitämään taloudellista toimeliaisuutta yllä. Suomalaiset asuntolainat on pääasiassa sidottu euribor-korkoon, joka on ollut negatiivinen vuodesta 2016 asti.

”Todennäköisyys korkojen aiemmin odotettua varhaisemmalle nousulle on kasvanut. Maailmantalouden toipuessa koronakriisistä ja monien maiden voimakkaan elvytyksen jatkuessa inflaatio kiihtyy, mikä voi pakottaa keskuspankit kiristämään rahapolitiikkaa lähivuosina. Tämä näkyy jo korkokäyrän jyrkentymisenä pitkien korkojen noustua. Euriborien odotetaan nousevan hitaasti vuoden 2023 jälkipuoliskolla, mutta nopeammatkin liikkeet ovat mahdollisia”, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kuoppamäen mukaan korkojen kehitystä ennakoivan kuluttajan kannattaa nyt seurata inflaatiota ja muita merkkejä talouden ylikuumenemisesta.

”Inflaatio on kiihtynyt jo Yhdysvalloissa ja se nostaa päätään myös Euroopassa. Inflaation kiihtyminen näyttää osittain tilapäiseltä ja liittyy suurelta osin raaka-aineiden kuten öljyn kallistumiseen, mutta markkinat seuraavat tarkasti mahdollisia merkkejä inflaation pidempikestoisesta vauhdittumisesta.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lehdistöpäällikkö Josi Tikkanen, 050 32 69 701, josi.tikkanen@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme - asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.

Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme