Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Laittomat paikalliset työtaistelut vaikeuttavat sopimusneuvotteluja

Jaa

Lähiviikkojen aikana kolmessa eri sairaanhoitopiirissä on ollut käynnissä Tehyn ja Superin ammattiosastojen järjestämiä laittomia työtaisteluita. Paikallisen toiminnan haittojen lisäksi lakot vaikeuttavat myös valtakunnallisia sopimusneuvotteluja, tuomitsee KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.

Kaikissa työtaistelujen kohteeksi joutuneissa sairaanhoitopiireissä ammattiosastot ovat ilmoittaneet kohtuuttoman lyhyellä varoitusajalla viikon pituisista ylityö- ja vuoronvaihtokielloista, joilla on haluttu vauhdittaa paikallisia sopimusneuvotteluja. KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kankaan mukaan työtaisteluja on järjestetty etuuksista, jotka eivät varsinaisesti vaadi paikallista sopimista tai asioista, joista neuvottelut ovat olleet vielä kesken.

– Laittomia työtaisteluja on järjestetty tilanteissa, joissa esimerkiksi paikallinen sopimus on päättynyt tai kesäkaudelta maksetut suuremmat korvaustasot esimerkiksi hälytysrahasta ovat päättyneet.

Työrauharikkomukset viedään työtuomioistuimeen

Henrika Nybondas-Kangas kertoo KT:n vievän kaikki työrauharikkomukset työtuomioistuimeen. Kyse on yksiselitteisesti laittomista työtaistelutoimista, jotka kohdistuvat työ- ja virkaehtosopimukseen työrauhan voimassa ollessa. Työtaisteluilla pyritään vaikuttamaan työnantajan työnjohto-oikeuteen.

–  Paikalliset ammattiosastot eivät ole yksin liikkeellä, koska niiden ammattiliitot ovat suhtautuneet lakkoihin joko välinpitämättömästi tai sosiaalisessa mediassa kannustaen.  Toiminta vaikuttaa keskitetysti johdetulta ja suunnitellulta, toteaa Nybondas-Kangas.

Kunta-alan uusi sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE-sopimus) tuli voimaan syyskuun alussa.

– SOTE-sopimus ehti olla voimassa pari vuorokautta, kun sopimuksen ensimmäinen lakko alkoi.  Paikallisen toiminnan haittojen lisäksi lakot vaikeuttavat valtakunnantason neuvotteluja, tuomitsee Nybondas-Kangas.

Toimitusjohtaja Markku Jalonen katsoo laittomien työtaistelujen nakertavan sopimusjärjestelmän uskottavuutta ja vaikeuttavan valtakunnallisia sopimusneuvotteluja.

–Tehy ja Super halveksivat toistuvilla laittomilla työtaisteluilla suomalaista työrauhajärjestelmää. Järjestöjen toiminta tuottaa selvää haittaa myös potilaille ja asiakkaille, Jalonen harmittelee.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710
neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas, puh. 050 357 4233

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme