Läkare under specialistutbildning deltar i allt större utsträckning i utvecklingen av sin egen utbildning – och det syns som positiv respons

Responsenkäten om kvaliteten på handledningen i specialistutbildningen besvarades av 418 läkare under specialistutbildning, medan 280 personer svarade föregående år. Även medeltalet förbättrades något jämfört med året innan.
Utöver handledningens kvalitet ger de studerande sin bedömning av om de skulle vara beredda att rekommendera sin arbetsenhet till sina kollegor. Detta mäts förutom med medelvärdet även med hjälp av rekommendationsindexet, dvs. net promoter score (NPS). Genom att jämföra dessa två tal på enhetsnivå kan man uppnå ett resultat där handledningens kvalitet kan vara på en tillfredsställande nivå, men ändå rekommenderas enheten till exempel på grund av ett gott arbetsklimat. Handledningens kvalitet tillsammans med rekommendationsindexet ger en bra bild av situationen i enhetens undervisning.
"Av grundexamensstuderande vid medicinska fakulteten är de som studerar psykologi och logopedi mycket nöjda med sin handledning och de rekommenderar gärna sin arbetsplats för sina kollegor. Läkare under specialistutbildning tillsammans med medicine kandidater är mer kritiska till den handledning de får och rekommenderar inte heller sina arbetsplatser till sina kollegor lika gärna ", berättar utvecklingschef Elina Koota.
Kvaliteten på handledningen varierade mycket mellan enheterna, precis som tidigare år. Trots pandemisituationen var resultaten till exempel vid enheten för infektionssjukdomar goda, även om handledningen saknar planmässighet. Medeltalet för handledningens kvalitet var på en god nivå, dvs. 7,33, men rekommendationsindexet på en utmärkt nivå, dvs. 83,33.
"Jag anser att våra resultat återspeglar den nuvarande situationen väl. Hittills har systematisk handledning saknats, men i och med den nya utbildningsläkaren torde även detta korrigeras. Enheten för infektionssjukdomar har enligt våra läkare under specialistutbildning och specialistläkare en exceptionellt god atmosfär och det är trevligt att komma till arbetet. Konsultationströskeln är mycket låg, specialistläkare har gott om tid att sätta sig in i och handleda när de konsulteras ", resonerar läkare Annika Luukkainen som specialiserar sig på infektionssjukdomar.
"Att delta i utvecklingen av den egna utbildningen har en stor inverkan. Det är ju lagstadgat. Vi är verkligen nöjda med att de som specialiserar sig inom HUS i så stor utsträckning har tagit på sig att delta i utvecklingsarbetet för sin specialistutbildning. Av resultaten från responsenkäten kan man också se att om enheten har en god anda är bristen på systematik i handledningen inte ett så hemskt stort problem ", kommenterar Elina Koota.
Information om HUS kvalitetsenkät om handledning
Med hjälp av mätningar som baserar sig på Clinical Learning Environment and Supervision Scale kan man beräkna nyckeltal för kvaliteten på handledningen av personer i utbildning på nivån för hela HUS, i resultatenheter och ansvarsenheter. Vid HUS samlar vi in respons från personer som deltar i yrkesinriktad vidareutbildning, men också från studerande inom social- och hälsovårdsbranschen, grundexamensstuderande inom medicin och odontologi, psykologistuderande och logopedistuderande.
Bilder

Om
På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.
HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.
Följ HUS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum