SDP EDUSKUNTA

Lakialoite tuotti tulosta: Suomi puolittaa ruokahävikin vuoteen 2030 mennessä

Jaa

Suomessa vietetään parhaillaan hävikkiviikkoa. Kansanedustaja Ilmari Nurmisen vaalikauden alussa tekemä lakialoite ruokahävikin torjumiseksi on tuottanut tulosta. Ruokahävikin ehkäisyyn on kuluneella vaalikaudella panostettu pitkälti yli miljoona euroa.

- On hienoa, että olen saanut tehtyä ruokahävikin vähentämiseksi jotain näin konkreettista ja merkittävää. Kun tein aloitteen ei asiasta paljon keskusteltu, nyt ruokahävikki on kestopuheenaihe, se on edellytys asian korjaamiseksi, Nurminen iloitsee. 

Tavoite ruokahävikin puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä ei ole vaatimaton. Hävikkiä syntyy ruokatuotannon jokaisessa vaiheessa. Suomalaisissa kotitalouksissa ruokahävikkiä syntyy yhteensä 450 miljoonaa kiloa vuodessa. 

- Tavoite on kunnianhimoinen, mutta realistinen. Se edellyttää, että poliittisten päättäjien lisäksi koko elintarvikeala sitoutuu tavoitteeseen. Kauppojen on nykyistä paremmin sitouduttava antamaan tietoa syntyvästä hävikistä, jotta lainsäätäjillä on realistinen kuva tilanteen kehityksestä. Lisäksi lainsäädäntöä on kehitettävä koko ajan niin, ettei hävikkiä pääsisi alun alkaenkaan syntymään.

- Syksyllä eduskunta saa käsiteltäväkseen uuden elintarvikelain, jonka yhteydessä käydään läpi päiväysmerkintöjä ja mm. Eviran ohjeistus toimijoille uudistetaan. Se on jälleen yksi askel kohti puolittamistavoitetta.

Lakialoite hävikkiruoasta on vaalikauden aikana poikinut yhteensä yli 1 200 000 euroa erilaisiin hävikkiruoan vähentämiseen tähtääviin hankkeisiin, selviää Eduskunnan tietopalvelun laskelmasta.

- Tämä on hyvä alku, josta on tulevilla vaalikausilla syytä kulkea eteenpäin ja laajentaa ajattelua kestävän kehityksen Suomesta. Seuraava askel voisi olla kiinnittää huomiota kasvavan vaatehävikin osuuteen maailmassa, joka lähentelee jo 50 000 000 kiloa vaatejätettä pelkästään Suomessa, Nurminen linjaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositio: Hallitus antaa Carunan verovälttelyn jatkua16.11.2018 13:33Tiedote

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään korkovähennysrajoitusta, jolla on tarkoitus suitsia monikansallisten suuryrtysten aggressiivista verosuunnittelua. Kolme oppositiopuoletta pahoittelee, että hallitus jättää liikaa porsaanreikiä verovälttelylle. Hallituspuolueiden edustajat kannattivat niin kutsutun tasevapautuksen säilyttämistä laissa. Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä kävi vastikään ilmi, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna oli välttänyt vuosittain noin 12 miljoonan euron verot hyödyntämällä nimenomaan tasevapautusta. ”Hallituksen toiminta on vastuutonta. Se antaa tietoisesti Carunan ja useiden muiden yritysten verovälttelyn jatkua. Ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita sille, että luonnollisena monopolina toimivan yrityksen annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata”, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka. ”Tietenkin suurin osa yrityksistä on lainkuuliaisia. Ei ole suomalaisten yri

SDP:n Ihalainen: Liikenneinvestoinnit tukevat kilpailukykyä ja kotimaista saatavuutta15.11.2018 13:17Tiedote

Suomen suhteellinen etäisyys Eurooppaan on kasvanut. Etelä-Skandinavian mittavat investoinnit nopeisiin raideyhteyksiin ovat vieneet Ruotsin, Norjan ja Tanskan entisestään lähemmäksi toisiaan ja Eurooppaa. Pohjolan poliitikot loivat vision, että Etelä-Skandinaviasta tehdään maailman kilpailukykyisin työmarkkina-alue. Tavoitteena oli linkittää kansantaloudet nopeilla radoilla yhteen ja sysätä työvoima liikkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme