Suomen Lakimiesliitto

Lakimiesliitto esittää uutta edullista ja nopeaa menettelyä pienehköjen riita-asioiden käsittelyyn – Menettely hillitsisi tehokkaasti kohtuuttomia oikeudenkäyntikuluja

Jaa

Suomen Lakimiesliitto ehdottaa, että Suomeen luodaan yksinkertainen menettely niin kutsuttujen vähäisten riita-asioiden ratkaisemiseksi. Menettelyn soveltamisalana olisivat riidat, joissa on kysymys korkeintaan 10 000 euron vaatimuksesta. Uusi menettely ei vaatisi oikeudellisen avustajan käyttämistä ja kevennetty menettely rajaisi muutoinkin oikeudenkäyntikuluja, jotka nykyjärjestelmässä nousevat usein kohtuuttomiksi riidan rahalliseen merkitykseen suhteutettuna. Oikeusturvan kannalta pienehköjenkin riitojen asianmukainen ratkaiseminen on kuitenkin tärkeää.

 Nykyisen järjestelmämme ongelma on, että alle kymmentuhannen euron asiaan ei kannata lähteä hakemaan ratkaisua oikeusteitse. Kuluriskistä muodostuu kohtuuton. Samalla käsittelyajat ovat pitkiä, keskimäärin 12–13 kuukautta. Tilanne on kestämätön niin riitojen osapuolten kuin koko yhteiskunnan kannalta, toteaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna. Lakimiesliiton luottamustehtävän ohella hän toimii Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa prosessioikeuden professorina. 

Lakimiesliiton ehdottamassa kevennetyssä menettelyssä riita-asia pantaisiin vireille helppokäyttöisellä sähköisellä alustalla tai lomakkeella. Käsittelyt keskitettäisiin osaan käräjäoikeuksista. Menettely olisi kokonaisuudessaan kevennetty ja käräjäoikeuden ratkaisu lopullinen ilman valitusoikeutta, ellei prosessissa osoiteta tapahtuneen virheitä. Häviävän osapuolen maksettavaksi tulisivat voittaneen osapuolen oikeudenkäyntikulut tavanomaiseen tapaan, mutta kulut rajautuisivat ennalta määriteltyihin euromääriin. Näin oikeudenkäyntikulut pysyisivät kohtuullisina ja olisivat ennakoitavissa. 

Lakimiesliiton ehdotuksen taustalla on riita-asioiden nykyisellään kohtuuttoman pitkät käsittelyajat ja oikeudenkäyntikulujen jatkuva kasvu. Kehitys on herättänyt huolta eri puolilla. Esimerkiksi oikeusministeriössä on hiljattain laadittu arviomuistio oikeudenkäyntikulujen alentamisen mahdollisuuksista riita-asioissa, ja se on parhaillaan lausuntokierroksella. Lausunnot tuli jättää ministeriölle kesäkuun loppuun mennessä. Lakimiesliitto esittää oman lausuntonsa yhteydessä vähäisten riita-asioiden kevennettyä käsittelyä. 

 Ehdotamme kevennettyä menettelyä riitoihin, joiden kohteena on euromääräisesti pienehkö intressi. Rajaksi ehdotamme 10 000 euroa. Tiedämme, että Suomessa käsitellään EU:n alueella vähiten riita-asioita tuomioistuimissa. Ei ole oikeusvaltiolle kunniaksi, että pelko korkeista oikeudenkäyntikuluista estää viemästä riita-asioita tuomioistuimen ratkaistaviksi, Tuula Linna huomauttaa. 

Kevennetyssä menettelyssä kiinnitettäisiin erityistä huomiota asian joutuisaan käsittelyyn määrämuotoisten lomakkeiden ja esimerkiksi etäyhteyksien hyödyntämisen avulla. Menettely ei vaatisi oikeudellisen avustajan käyttämistä. 

 Menettely olisi valinnainen ja vapaaehtoinen. Kannustimena käyttää kevennettyä menettelyä voisi olla se, että laajaa käsittelyä vaatinut osapuoli joutuisi asian voittaessaan tyytymään taulukoituihin kulukorvauksiin. 

Lakimiesliiton puheenjohtaja uskoo, että kevennetty menettely tehostaisi ja nopeuttaisi merkittävällä tavalla riita-asioiden käsittelyä ja siten parantaisi oikeuden saatavuutta myös pienehköissä riidoissa. Linna korostaa, että uudistus vaatii riittävää tuomioistuinlaitoksen resurssointia.  Eduskunnan lakivaliokunta on juuri todennut, että oikeusministeriön hallinnonalan määrärahat ovat sen tarpeisiin nähden riittämättömät ja esimerkiksi tuomioistuinlaitoksen rahoitus on kestämätön (Lakivaliokunnan lausunto julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2022–2025, LaVL 11/2021 vp). 

 Oikeudenkäyntikulujen kurissa pitäminen ja käsittelyaikojen nopeuttaminen lisäisi koko oikeusjärjestelmämme nauttimaa luottamusta. Laadukkaana pidettävän oikeusjärjestelmämme suurimpia epäkohta on se, että ihmiset eivät uskalla hakea tuomioistuinratkaisua itselleen merkityksellisiin asioihin. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Tuula Linna, Lakimiesliiton puheenjohtaja, 050 3119350, tuula.linna@helsinki.fi
Janne Laukkanen, Lakimiesliiton viestintäjohtaja, 040 588 1925, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Lakimiesliitto
Suomen Lakimiesliitto
Uudenmaankatu 4-6 B
00120 HELSINKI

Suomen Lakimiesliitto – Finlands Juristförbund ry on kaikkien lakimiesten ja oikeustieteen opiskelijoiden yhteinen etu- ja palvelujärjestö. Meitä on yhteensä jo 16 000. Rakennamme oikeudenmukaista Suomea, jossa #oikeuskuuluukaikille. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Lakimiesliitto

Lakimiesliiton K.J. Ståhlberg -mitali Jaakko Jonkalle11.10.2021 09:45:00 EEST | Tiedote

Lakimiesliiton huomattavin tunnustus K.J. Ståhlberg -mitali on myönnetty entiselle oikeuskanslerille Jaakko Jonkalle. Tunnustus myönnetään henkilölle, jonka toiminnalla on ollut huomattava merkitys kansallisesti tai kansainvälisesti yhteiskunnalle, lakimieskunnalle, oikeuselämälle tai oikeustieteelle. Palkintoperusteissa Jonkan todetaan olevan Suomen merkittävimpiä oikeusvaltion rakentajia. Hänet tunnetaan myös rohkeista puheenvuoroistaan yhteiskunnallisiin epäkohtiin liittyen.

Lukiolaiset kilpailevat Oikeusguru-kilpailussa jälleen syksyllä – pääpalkintona opiskelupaikka oikiksesta15.9.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen Lakimiesliitto sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry järjestävät Oikeusguru-kilpailun lukiolaisille jälleen tänä syksynä. Kolmatta kertaa järjestettävä Oikeusguru-kilpailu mittaa lukiolaisten oikeudellista osaamista ja lakitietoa. Kilpailussa kaksi parhaiten menestynyttä lukiolaista saavat opiskelupaikat oikeustieteellisestä.

Oikeus kuuluu kaikille – Lakimiesliitto vaatii puolueita muistamaan budjettiriihessä oikeudenhoidon tarpeet7.9.2021 10:30:21 EEST | Tiedote

Lakimiesliitto on huolestunut siitä, miten oikeudenhoidon tarpeet huomioidaan tänään alkavassa budjettiriihessä. Valtiovarainministeriö on esittänyt heikennyksiä oikeusministeriön esittämiin määrärahoihin ensi vuodelle. Lakimiesliiton mukaan oikeudenhoidossa on pitkään sinnitelty riittämättömällä rahoituksella. Tämä on tehty ennen kaikkea oikeudenhoidon tehtävissä toimivien henkilöiden jaksamisen kustannuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme