SDP EDUSKUNTA

Lakivaliokunnan sd-edustajat: Mahdollisuus pakkoavioliiton kumoamiseen parantaa rikoksen uhrien asemaa

Jaa
Lakivaliokunta hyväksyi tänään mietinnön, jossa käsitellään avioliittolain ja siihen liittyvien lakien muuttamista. Muutoksilla pakkoavioliitto olisi mahdollista purkaa myös kumoamalla ja alaikäisenä solmitun avioliiton tunnustamista tiukennettaisiin. Mietintöön jätettiin yksi vastalause. Lakivaliokunnan sd-jäsenet Matias Mäkynen, Eeva-Johanna Eloranta ja Paula Werning ovat iloisia siitä, että mietintö on nyt valmistunut ja se etenee seuraavaksi koko eduskunnan käsiteltäväksi.

- Lakiesityksellä on merkitystä erityisesti heille, jotka ovat avioliitossa pakotettuina. Jatkossa he voivat päättää, haluavatko avioeron vai kumota avioliiton, jolloin siviilisääty palautuu pakkoavioliittoa edeltäneeseen. Muutos lisää uhrin mahdollisuutta valita oman ja mahdollisten lasten kannalta paras vaihtoehto. On kuitenkin seurattava, miten kumoamissääntely toimii, ja tarvittaessa vielä tarkistettava lainsäädännön toimivuutta, kertoo kansanedustaja Matias Mäkynen.

- Lakiesityksessä vahvistetaan myös lasten suojaa, kun ulkomailla alaikäisenä solmitun avioliiton tunnustamista tiukennetaan, jos ainakin toisella osapuolella on solmimishetkellä ollut asuinpaikka Suomessa. Avioliitto voidaan tällöin tunnustaa vain erityisestä syystä. Poikkeuksen jättäminen lakiin on tarpeellista, sillä tapaukset ovat erilaisia, ja joskus avioliiton tunnustaminen voi kuitenkin olla paras ja tarpeellisin ratkaisu esimerkiksi lapsen edun kannalta. Tätäkin muutosta ja sen vaikutuksia on toki tarpeen seurata, kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

- Meidän on tärkeä osoittaa, etteivät pakkoavioliitot ole missään tapauksessa hyväksyttäviä, ja nyt olemme antaneet siitä konkreettisen, lainsäädännöllisen viestin. Samalla edellytimme mietinnössä, että avioliittoon pakottamisen rangaistussääntelyn tarkastelua rikoslaissa edistetään mahdollisimman joutuisasti. Pelkästään lainsäädännön avulla pakkoavioliittoja ei kuitenkaan saada estettyä, vaan lisäksi on tarpeen esimerkiksi lisätä tietoisuutta laajasti yhteiskunnassa. Erilaisten keinojen yhdistelemistä ja uusien etsimistä tarvitaan, jotta kaikentyyppiset pakkoavioliitot saadaan kitkettyä, toteaa kansanedustaja, lakivaliokunnan sd-valiokuntavastaava Paula Werning lopuksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme