SDP EDUSKUNTA

Lakivaliokunnan sd-edustajat tyytyväisiä tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä ajavan kansalaisaloitteen etenemiseen

Jaa

SDP:n lakivaliokunnan kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta, Matias Mäkynen ja Paula Werning ovat tyytyväisiä, että kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä etenee. Lakivaliokunta totesi juuri valmistuneessa mietinnössään, että sukuelinten silpominen on jo nykyisinkin Suomessa rangaistavaa. Tekoa arvioidaan rikoslain pahoinpitelyä koskevien säädösten nojalla. Valiokunta kuitenkin katsoo, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen rangaistavuutta on tarpeen selkeyttää ja asiaa koskevat lainmuutokset tulisi tuoda eduskunnan käsiteltäväksi vielä kuluvan vaalikauden aikana.

- Valiokunnan mietinnössä otetaan korostuneesti huomioon perus- ja ihmisoikeudet, mikä on hieno asia. Maahanmuutto on myös lisääntynyt olennaisesti viime vuosien aikana ja ihmisiä on tullut myös silpomisperinnettä harjoittavista maista. Onkin perusteltua, että rikoslakiin säädettäisiin erityinen rangaistussäännös tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisesta. Tälle löytyy erittäin vahvat perusteet, kansanaedustaja Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

Uuden rangaistussäännöksen myötä, olisi helpompaa ottaa huomioon tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomiseen liittyvät erityispiirteet. Rikoslain pahoinpitelyä koskevat rangaistussäännökset eivät välttämättä täysin kata tekoon sisältyvää seksuaalisen koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden loukkausta. Erityisen rangaistussäännöksen ja sitä koskevien esitöiden avulla voidaan myös helpottaa lainsoveltamis- ja tulkintatilanteita.

- Lainsäädännölliset toimenpiteet eivät yksin riitä tyttöjen sukuelinten silpomisen estämiseksi. Jatkossa tarvitaan myös muita tehokkaita ja vaikuttavia käytännön toimenpiteitä eri hallinnonaloilta kuten terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, maahanmuuttoprosesseissa ja kotouttamisessa, kansanedustaja Paula Werning toteaa.

Eloranta, Mäkynen ja Werning korostavat, että kun tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisesta säädetään nykyistä selvemmin, antaa se nykyistä vahvemman signaalin siitä, että silpominen on kiellettyä ja rangaistavaa toimintaa. Tällä hetkellä tyttöjen sukuelinten silpomista ei ole erikseen kielletty lailla Suomen lisäksi vain neljässä Euroopan maassa.

- Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä ehkäisevät toimenpiteet ovat tärkeässä roolissa. Lainsäädännöllisin keinoin pystytään kuitenkin tukemaan tätä ja on tärkeää, että lainsäädäntö on selkeää ja kattavaa. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan, osa silpomisista saattaa myös tapahtua ulkomailla ja tämän takia onkin tärkeää, että myös ulkomailla tapahtuvat silpomiset ovat kaikissa tilanteissa rangaistavuuden piirissä, kansanedustaja Matias Mäkynen muistuttaa.

Yhteyshenkilöt

Eeva-Johanna Eloranta p. 050 523 2309
Matias Mäkynen p. 040 509 4409
Paula Werning p. 050 514 4887

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Matias Mäkysestä SDP:n uusi lakivaliokuntavastaava: Seksuaalirikoksista luvassa kovemmat rangaistukset16.10.2020 14:13:52 EESTTiedote

Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on aloittanut SDP:n valiokuntavastaavana eduskunnan lakivaliokunnassa, joka käsittelee oikeusjärjestelmään, tuomioistuimiin, ihmisoikeuksiin ja tietosuojaan liittyviä asioita. Aiemmin Mäkynen on toiminut saman aihepiirin asioista vastaavan SDP:n työryhmän puheenjohtajana usean vuoden ajan ja oikeusasioiden hallitusneuvottelijana keväällä 2019. Lähiaikojen tärkeimpänä lakihankkeena Mäkynen näkee seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen. Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta. Valmisteleva työryhmä julkaisi raporttinsa heinäkuussa ja siitä jätettiin lausunnot syyskuussa. Lausuntojen jälkeen alkaa varsinainen lainvalmistelu ja eduskuntaan esitys saapuu näillä näkymin ensi keväänä. - Lausuntokierroksen perusteella työryhmän tekemät esitykset kaipaavat selkeyttämistä. Useat tuomioistuimet, syyttäjät ja järjestöt näkevät riskinä, että lapsiin kohdistuvien

SDP:s Berg och Mäkynen: Regeringens proposition om temporära ändringen av kommunallagen skapar ekonomisk lättnad för kommunerna14.10.2020 17:29:36 EESTTiedote

Riksdagen diskuterar idag regeringens förslag om att tillfälligt ändra kommunlagen. Propositionen ger lättnader för kommunerna och ger dem mer tid att balansera deras ekonomi. SDP:s riksdagsledamöter Kim Berg och Matias Mäkynen tackar regeringen för en proposition som skapar lättnader för kommunerna gällande kostnader som coronakrisen har orsakat. Kommunerna har nämligen haft det utmanande hela året.

SDP:n Berg ja Mäkynen: Kuntien alijäämän kattamisvelvoitteen pidennys tuo helpotusta monille kunnille14.10.2020 16:26:20 EESTTiedote

Eduskunnassa käsitellään tänään hallituksen esitystä laiksi kuntalain väliaikaisesta muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan määräaikaista muutosta, jolla kuntien alijäämän kattamisvelvoitetta jatkettaisiin koronasta johtuvien taloudellisten vaikeuksien vuoksi. SDP:n kansanedustajat Kim Berg ja Matias Mäkynen kiittävät hallitusta esityksestä, joka tuo helpotusta koronakustannusten kanssa kamppaileville kunnille. – Kuntalain muutoksella mahdollistetaan poikkeaminen tällä hetkellä voimassa olevasta kuntien alijäämän kattamisvelvoitteesta. Pidän muutosta perusteltuna, sillä kunnat eivät ole syypäitä koronasta johtuviin yllättäviin ja uusiin kustannuksiin. Olisi väärin pakottaa koronan vuoksi kunnat sopeuttamaan talouttaan nykyisen alijäämän kattamisvelvoitteen asettaman aikataulun puitteissa, Berg toteaa. Berg ja Mäkynen kiittävät hallitusta siitä, että se huomioi taloudellisissa vaikeuksissa olevat kunnat taloudellisen tuen lisäksi myös alijäämän kattamisvelvoitetta pidentämällä. Tämä tuo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme