Sateenkaariperheet ry

Lakivaliokunta esitti tänään äitiyslain hyväksymistä – tässä argumentit kansalaisaloitteen puolesta

Jaa
Eduskunta keskustelee ja äänestää äitiyslain hyväksymisestä lähiviikkojen aikana. Sateenkaariperheet ry iloitsee valiokunnan puoltavasta mietinnöstä ja luottaa eduskunnan enemmistön äänestävän lapsen oikeuksien puolesta. Äitiyslaista on tulossa Suomen historian toinen kansalaisaloite, joka menee läpi eduskunnassa! Kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt tukevat aloitetta, koska sen nähdään olevan lapsen edun mukainen. Eduskunnan lopullisen äänestyksen päivänä sateenkaariperheet juhlistavat lapsen oikeuksien voittoa koko perheen tapahtumassa. Äitiyslaki on yksi merkittävä askel pitkällä polulla kohti perheiden yhdenvertaisuutta!

Eduskunnan lakivaliokunta hyväksyi tänään mietinnön, joka esittää äitiyslain hyväksymistä. Eduskunnan suuri sali keskustelee ja päättää lain hyväksymisestä lähiviikkojen aikana. Toivomme keskustelun pysyvän asiallisena eduskunnassa, ja muistutamme, että keskustelua tulevat seuraamaan myös sateenkaariperheissä elävät lapset ja nuoret.

”Suhtaudumme luottavaisesti aloitteen hyväksymiseen eduskunnassa. Aloite on perusteellisesti valmisteltu oikeusministeriössä ja se vahvistaa lasten oikeusturvaa hyvin konkreettisella ja käytännöllisellä tavalla. Uskon, että eduskunnan enemmistö on äitiyslain säätämisen kannalla”, toteaa Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä. ”Haluamme kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan käsittelyyn jo puolitoista vuotta sitten. Koemme, että kansalaisaloitteille luvattu viivyttelemätön käsittely ei ole tässä tapauksessa toteutunut”, Jämsä jatkaa. 

Äitiyslaki mahdollistaisi, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa tunnustamalla lapsi neuvolassa, ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa kuten Maltalla ja Espanjassa.

Naisparille syntyvän lapsen oikeusturva paranisi huomattavasti, koska hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien. Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi. Siihen asti lapsi on turvattomassa asemassa, jos toinen vanhemmista menehtyy tai vanhemmat eroavat.

Tässä ovat tärkeimmät perusteet äitiyslain säätämisen puolesta:

  • edistää naisparin perheeseen syntyvän lapsen oikeusturvaa (esimerkiksi vanhemman kuoleman tai vanhempien eron varalta)
  • karsii hallintoa ja säästää yhteiskunnan resursseja (koska kallis ja työteliäs adoptioprosessi korjautuu sujuvalla tunnustamisen prosessilla)                  
  • ei estä kenenkään isyyden vahvistamista (koska sovelletaan ainoastaan hedelmöityshoitotilanteissa, joissa ei ole olemassa ketään, joka voitaisiin teoriassakaan vahvistaa isäksi)
  • esitys on valmisteltu huolellisesti oikeusministeriössä 2014–2015 (ja valmistelussa on otettu täysimittaisesti huomioon uuden isyyslain sisältö)

Ennen kaikkea aloite siis turvaa naisparin perheeseen syntyvän lapsen juridista asemaa.

”Olen joutunut adoptoimaan oman lapseni. Jos olisin mies, olisin ollut heidän vanhempansa syntymästä lähtien”, sanoo sateenkaariperheen äiti Katriina Rosavaara.

”Kahden juridisen vanhemman vahvistaminen lapselle syntymästä asti suojaa lapsen turvallista kasvua”, toteaa Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta. ”Yhteiskunnan on huolehdittava jokaisen lapsen oikeusturvasta”, hän jatkaa.

”Tutkimusten mukaan ei-synnyttäneen äidin juridinen asema suhteessa lapseen vaikuttaa myös vanhempien yhdessä pysymiseen, ja vanhempien yhdessä pysyminen puolestaan edistää lapsen hyvinvointia”, kertoo tutkija, psykologian tohtori Kia Aarnio, joka kartoittaa sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisessä tutkimushankkeessa (linkki tutkimusraporttiin tiedotteen lopussa).

Juhlimme äitiyslain hyväksymistä koko perheen tapahtumassa, joka järjestetään lopullisen äänestyksen aikaan. Tiedotamme tilaisuuden yksityiskohdista, kun äänestyspäivän ajankohta varmistuu. Seuratkaa tiedotteitamme ja kotisivujamme.

Kansalaisaloitteen äitiyslaista laittoi vireille loppuvuodesta 2015 joukko kansalaisia, jotka toimivat lapsi-, perhe- ja ihmisoikeusjärjestöjen johtotehtävissä. Kampanjan tukena toimi iso joukko järjestöjä, jotka julkisesti kertoivat tukevansa kansalaisaloitetta äitiyslaiksi, koska on lapsen edun mukaista, että hänen juridinen asemansa on selvä niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Kampanjassa mukana olleiden järjestöjen lisäksi muut isot toimijat ovat ilmoittaneet tukevansa äitiyslain säätämistä, mukaan lukien esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Äitiyslakikampanjaa tukeneet järjestöt:

Sateenkaariperheet, Väestöliitto, Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, Amnesty International Suomen osasto, Ihmisoikeusliitto, Seta, Monimuotoiset perheet -verkosto, Suomen Setlementtiliitto, Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliitto, Naisasialiitto Unioni, Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, Adoptioperheet, Regnbågsankan, HeSeta, Turun seudun Seta, Jyväskylän Seta, Mummolaakso, Kasary 

Huomioita medialle:

Toimittajille on tarjolla sateenkaariperheiden yhteystietoja asiaa koskevien haastatteluiden tekemiseen.

Taustatietoa Sateenkaariperheet ry:stä

Sateenkaariperheet ry on toiminut 20 vuoden ajan sateenkaariperheissä elävien lasten aseman, oikeuksien ja hyvinvoinnin edistäjänä. Vuosien saatossa on saavutettu merkittäviä lapsen oikeuksien voittoja, kuten perheen sisäisen adoption mahdollistuminen ja parannuksia perhevapaisiin.

Tehtävää yhdistykselle riittää myös tulevina vuosina. Tavoitteena on äitiyslain läpimenon jälkeen mahdollistaa esimerkiksi lapsen tapaamisoikeus sosiaaliseen vanhempaan, juridinen vanhemmuus useammalla kuin kahdelle ja korjata vanhemmuuteen liittyvä lainsäädäntö huomioimaan sukupuolen moninaisuus. Valtiovaltaa vastuutetaan ottamaan vihdoinkin kokonaisvastuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöpolitiikasta valtionhallinnon toimintaohjelman muodossa.

1990-luvun puolivälissä sateenkaarivanhemmat organisoituivat Setan piirissä ja perustivat vuonna 1997 Sateenkaariperheet ry:n, joka on toiminut perustamisestaan lähtien yhtenä Setan valtakunnallisista jäsenjärjestöistä. Yhdistys on tarjonnut monenlaista vertaistukea erilaisissa sateenkaariperheissä eläville lapsille ja vanhemmille, sekä vanhemmuutta suunnitteleville sateenkaari-ihmisille.

Nykyään Sateenkaariperheet järjestää monipuolista vertaistoimintaa 13 paikkakunnalla ympäri Suomen. Yhdistys järjestää perhevalmennusta sateenkaarivanhemmuutta suunnitteleville ja tarjoaa neuvontaa perheiden kohtaamiin lukuisiin byrokraattisiin, lainsäädäntöön ja etuuksiin liittyviin haasteisiin. Tästä vuodesta lähtien on tarjottu myös psykososiaalista ammatillista tukea erityisen hankalassa perhetilanteessa eläville, osana uutta Perhesuhdekeskus-toimintaa.

Sateenkaariperheet ry:stä on kehittynyt 20 vuoden aikana aktiivinen lasten ja perheiden tukija sekä arvostettu asiantuntija perhepolitiikan ja -palveluiden kehittämistyössä. Yhdistyksen palveluksessa toimii tällä hetkellä 8 työntekijää, mutta valtaosa vertaistoiminnasta järjestetään kymmenien vapaaehtoisten arvokkaalla työpanoksella. Toimintaa rahoitetaan jäsenmaksujen lisäksi Veikkaus-varoilla ja kaupunkien avustuksilla. Yhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin 11.11.2017.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sateenkaariperheet ry
Sateenkaariperheet ry
Hämeentie 29
00500 HELSINKI

050 525 7999http://www.sateenkaariperheet.fi

Sateenkaariperheet ry on vuonna 1997 perustettu lastensuojelu- ja perhejärjestö. Se toimii Suomen sateenkaariperheiden lasten ja vanhempien sekä perhettä suunnittelevien ja vanhemmuudesta kiinnostuneiden ihmisten kontaktifoorumina, vertaistuen tarjoajana, oikeuksien puolustajana, tiedonvälittäjänä ja edunvalvojana sekä perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten kouluttajana.

Sateenkaariperheet ry hallinnoi kaikkien sateenkaarijärjestöjen yhteistä Perhesuhdekeskusta, joka pyrkii lisäämään hyvinvointia sateenkaarikansan perhesuhteisiin. www.perhesuhdekeskus.fi

Sateenkaariperheet ry haluaa kiinnittää huomiota siihen, että erilaisten perheiden näkökulma tulee lähtökohtaisesti aina huomioida lainsäädäntötyössä, jotta uudistettavat käytännöt huomioivat kaikki lapset ja perheet. Perheiden monimuotoisuutta edustaa yksittäisten perhejärjestöjen lisäksi Monimuotoiset perheet -verkosto, jonka asiantuntemus on lainsäätäjän käytettävissä. www.monimuotoisetperheet.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sateenkaariperheet ry

Laki ei tunnista Otson, 25, neljää vanhempaa: ”Kaikki he ovat minulle yhtä tärkeitä”20.11.2023 08:15:00 EET | Tiedote

Nykylainsäädännössä lapsella voi olla enintään kaksi vanhempaa. Tosiasiallisia vanhempia monissa perheissä on kuitenkin useampi, kuten kumppanuusperheissä. Näissä perheissä voidaan eksyä byrokratiaviidakkoon, kun lapsen tapaamisoikeus ja elatusvelvollisuus eivät tule annettuna. Kysyimme Lapsen oikeuksien viikolla kumppanuusperheen lapselta Otsolta, 25, miten lainsäädännön puutteet ovat hänen perheensä elämässä näkyneet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye