Kemianteollisuus ry

Lakonuhat rapauttavat kilpailukykyä – eivätkä tule edistämään palkankorotuskeskusteluja

Jaa
Teollisuusliitto on tänään ilmoittanut lakonuhasta koskien Kemianteollisuuden tiettyjä jäsenyrityksiä. Lakkojen on määrä alkaa 1.2.2023 ja päättyä 3.2.2023. Lisäksi ilmoitettiin 18.1. alkavasta ylityökiellosta, joka koskee kemian perusteollisuuden ja muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusaloja.

Teollisuusliitto katkaisi neuvottelut kemianteollisuuden sopimuspöydässä maanantaina 16.1.

Tiistaina Ammattiliitto Pro totesi, että edellytyksiä neuvottelujen jatkamiselle ei ole kemianalan toimihenkilösopimuspöydässä. Neuvotteluja käytiin kuitenkin Ammattiliitto Pro:n kanssa tänäänkin hyvässä hengessä.

Kemianteollisuus pitää Teollisuusliiton työtaistelu-uhkaa koskevia päätöksiä valitettavina ja alan yritysten kilpailukykyä rapauttavina. On myös valitettavaa, että työtaistelutoimiin ryhdytään pelkästään palkankorotusten takia. Tekstikysymyksistä on niin Teollisuusliiton kuin Ammattiliitto Pro:n neuvottelupöydissä löydetty jo yhteisymmärrys. Kummalliseksi tilanteen tekee myös se, että Teollisuusliiton neuvotteluissa Kemianteollisuus ry ja Muoviteollisuus ry ovat jo tarjonneet ratkaisuksi suhdanne- ja inflaatiotilanteeseen nähden tuntuvia korotuksia. Vaikuttaakin siltä, että vauhtisokeus on iskenyt palkankorotustasosta keskusteltaessa.

- Ymmärrys yritysten tilanteesta ja kuluvan vuoden talousnäkymistä on valitettavasti edelleen kateissa. Samoin esimerkiksi Saksan lukujen lainaaminen korotustason haarukoinnissa ilman historian perusteellisempaa tarkastelua on vähintäänkin harhaanjohtavaa. Vahinkojen aiheuttaminen lakkojen voimin ei myöskään yritysten palkankorotusvalmiutta paranneta. Lakot myös pitkittävät korotusten voimaantuloa. Ylityökielto puolestaan ei helpota hintojen nousun kanssa kamppailevia työntekijöitä, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Toteutuessaan lakot tulevat vaikeuttamaan lakon kohteena olevien Kemianteollisuuden yritysten toimintaa merkittävästi, aiheuttamaan mittavat vahingot ja heikentämään niiden kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Jo pelkkä lakon uhka aiheuttaa kustannuksia, vaarantaa asiakkuuksia ja vähentää halukkuutta investoida Suomeen.

Prosessiteollisuudessa prosessien alas- ja ylösajo voi viedä useamman viikon ja aiheuttaa myös turvallisuusriskejä. On selvää, että työtaistelutoimilla voi olla toteutuessaan vaikutusta alan työpaikkoihin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 13 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmä maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän tavoitteita onnistuneina.

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme