Lempeä

Lämpöä ilmasta ja auringosta - Puumalassa uusi tapa tuottaa lämpöä osoittautui menestykseksi

Jaa

Puumalassa kaukolämpö tuotettiin kesän aikana aurinkoenergialla ja erikoislämpöpumpulla. Järvi-Suomen alueella kaukolämpöä toimittavan Lempeän hybridilaitos koostuu 400 neliön aurinkokeräinkentästä ja erikoislämpöpumpusta. Laitos on ainoa Suomessa, joka hyödyntää älykkäällä teknologialla sekä ilmasta että auringosta saatavaa energiaa.

“Uusi hybridilaitos on yllättänyt positiivisesti meidät toiminnallaan. Erikoislämpöpumppu kykenee tuottamaan lämpöä jopa parin miinusasteen lämpötilassa”, kertoo Lempeän vt. liiketoimintajohtaja Mika Laine. "Sen toimintaan voidaan siis luottaa myös Suomen kesässä", jatkaa Laine virnistellen.

Hakekattila ajettiin alas toukokuun lopussa, jonka jälkeen hybridilaitos tuotti lähes kaiken tarvittavan lämmön aina syyskuun loppuun asti. Öljyä tarvittiin toukokuussa, kun laitoksen asetuksia säädettiin parhaan toimintakyvyn takaamiseksi. Laitos kuitenkin tuotti 80 prosenttia Puumalan kaukolämmöstä kesän aikana.

Vuoden alusta tarkasteltuna lähes 20 prosenttia tuotannosta on aurinkokeräimillä ja lämpöpumpulla tuotettua lämpöä. Koekäyttö alkoi jo talvella ja uuden laitoksen tuottamaa lämpöä on hyödynnetty helmikuusta alkaen.

Hakekattila käynnistettiin uudestaan lokakuun alussa tuomaan lämpöä pimeneviin ja kylmiin päiviin.

Tähän asti kesäisin on käytetty öljyä lämmön tuotantoon, joten uusi laitos vähensi merkittävästi kesän aikaista öljyn käyttöä. Lämpölaitos vähentää jatkossa öljyn käyttöä 30 000 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 515 000 kiloa vuodessa. Myös hakkeen polttaminen vähenee. CO2-päästöjen pudotukset vastaavat noin 260 henkilöauton vuotuisia päästöjä.

Laitoksen ydin on erikoislämpöpumppu, joka jalostaa ilmasta kerätyn lämmön kaukolämpöverkkoon sopivaksi, ja samanaikaisesti jäähdyttää sekä aurinko- että energiakeräimiä, jotta lämpöä saadaan otettua entistä enemmän talteen. Ylijäämälämpö varastoidaan lämpöakkuun, josta lämpöä jalostetaan erikoislämpöpumpun kautta kaukolämpöverkkoon.

Hybridilämpölaitoksen näkyvin elementti on 400 neliön kokoinen aurinkokeräinkenttä. Kenttä sijaitsee Puumalan peruskoulun vieressä, mikä on asettanut omat vaatimuksensa. Suoja-aita nostettiin kolmeen metriin, jotta koululaisten pesäpallot eiväiskeydy keräimiin. Samoin aidan alareunaan lisättiin mursketta vierivien pallojen varaltaNäistä varotoimista huolimatta työntekijät saivat jonkin verran ylimääräistä reippailua kerätessään karanneita palloja takaisin pesäpallokentälle.

Järjestelmään kuuluva lämpöakku voidaan varata edullisen energian aikana sääennusteen ja kokemuksen tuoman kulutustiedon pohjalta. Se auttaa puskuroimaan kulutuksen huippuja. Lisäksi kaukolämmön tuotantoa voidaan nyt optimoida eri lämmönlähteiden käyttökustannusten sekä sähkön hinnan muutosten mukaan. Lopputuloksena on kuluttajille kulloinkin edullisin tapa tuottaa kaukolämpöä.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Laine, vt. liiketoimintajohtaja, p. 010 210 4531

Kuvat

Lataa
Lämmöntuotannon lähteet
Lämmöntuotannon lähteet
Lataa
Kesän ajan lämmöntuotanto kuukausittain
Kesän ajan lämmöntuotanto kuukausittain
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lempeä
Lempeä
Suur-Savon Sähkö Oy, Otto Mannisen katu 6
50100 MIKKELI

0800 90990https://www.lempealampo.fi

Suur-Savon Sähkön Lempeä kaukolämpö toimittaa lämpöä kymmenen järvisuomalaisen kunnan alueella noin 1500 asiakkaalle.  Päätehtävämme on luoda alueen asukkaille ja yrityksille hyvät olosuhteet asumiseen ja työntekemiseen. Tuottamamme lämpö syntyy pääosin lähimetsiemme hukkaenergiasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.