Aluehallintovirasto

Landshövdingarna och överdirektörerna vädjar: Gränserna bör öppnas i norr

Dela

Landshövdingarna i de nordliga områdena i Sverige och Norge samt överdirektörerna från Regionförvaltningsverken i Lappland och Norra Finland sammanträdde virtuellt den 12 juni 2020.

Vid mötet som hade sammankallats av överdirektören för Regionförvaltningsverket i Norra Finland, Terttu Savolainen, gick varje representant igenom coronaläget i sitt eget land och skötseln av det ur statens regionförvaltnings synvinkel.

Effekterna av epidemin har varit mycket likartade i de nordliga regionerna. Antalet infektioner har varierat från landskap till landskap, och i norr har man inte upplevt lika många smittade som i de södra delarna av respektive land. Stängningen av gränserna har påverkat de nordliga regionerna på många sätt: turistnäringen har utsatts för ett hårt slag, arbetslösheten har ökat och prognosen för ekonomin är dålig.

Dessutom har den normala rörligheten mellan länderna stannat upp. Med beaktande av sjukdomsläget konstaterade landshövdingarna och överdirektörerna i de nordliga områdena att det nu är nödvändigt att öppna gränserna för de lokala invånarna i norr.

Landshövdingarna och överdirektörerna önskar att regionala skillnader beaktas när begränsningsbeslut fattas och att gränstrafiken mellan norra Finland, norra Sverige och norra Norge kan öppnas så snabbt som möjligt.

Kontakter

Mer information:

Terttu Savolainen, överdirektör för Regionförvaltningsverket i Norra Finland
E-post terttu.savolainen@rfv.fi, telefon 0295 017 551

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum