Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää väestönsuojelun valmiusharjoituksen viiden maakunnan alueella

Jaa
Valmiusharjoitusten järjestäminen on osa aluehallintoviraston lakisääteistä vuosittaista perustehtävää. LSS22-harjoitus järjestetään kussakin maakunnassa kaksipäiväisenä. Harjoitukseen osallistuvat kaikki alueen 85 kuntaa ja harjoituksen teeman kannalta keskeiset viranomaiset.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää väestönsuojelun järjestelyjä testaavan valmiusharjoituksen elo-syyskuussa, ajanjaksolla 29.8.–13.9.2022. LSS22-valmiusharjoitus järjestetään aluehallintoviraston toimialueen kaikissa maakunnissa: Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Väestönsuojelun suunnittelu on olennainen osa poikkeusoloihin varautumista. LSS22-valmiusharjoitus on jatkoa vuonna 2019 aluehallintoviraston järjestämälle valmiusharjoitukselle. Silloin tutustuttiin perusteellisesti väestönsuojelun kokonaisuuteen sekä kerättiin tietoa kuntien ja muiden toimijoiden mahdollisuuksista vastata väestönsuojelun tarpeisiin poikkeusoloissa.

LSS22-valmiusharjoituksessa syvennytään väestönsiirron teemaan. Valmiusharjoituksessa testataan valmiutta toimia tilanteissa, joissa Suomessa jouduttaisiin siirtämään suurta määrää väestöä. Harjoitus toteutetaan johtamisharjoituksena – ihmisiä ei käytännössä siirretä eikä harjoitus näy katukuvassa.

Kokonaisturvallisuuden periaate painottaa eri toimijoiden yhteistyötä

Väestönsuojelu koskettaa laajasti eri toimijoita, ja siinä korostuu kokonaisturvallisuuden periaate. Kokonaisturvallisuusajattelussa painottuu viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyön näkökulma. Yhteistyössä on keskeistä varautua uhkiin ja torjua niitä.

Aluehallintovirasto on suunnitellut LSS22-valmiusharjoitusta yhteistyössä Pelastusopiston, pelastuslaitosten ja muiden teemaan keskeisesti liittyvien toimijoiden kanssa. LSS22-valmiusharjoitukseen osallistuvat eri tavoin kaikki alueen 85 kuntaa, ELY-keskukset, hiippakunnat, hätäkeskuslaitokset, pelastuslaitokset, poliisilaitokset, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä sairaanhoitopiirit. Valmiusharjoituksessa otetaan huomioon myös hyvinvointialueen tuomia muutoksia.

Poikkeusoloissa siviiliväestöä voidaan suojata väestönsuojiin ja siirroin

Siviiliväestöä varaudutaan suojaamaan aseellisen hyökkäyksen tai sen uhan aikana erityisesti väestönsuojiin tai väestön siirroin. Väestön siirtäminen voi tarkoittaa paikallisia, esimerkiksi kunnan sisäisiä siirtoja, joissa väestöä suojataan siirtämällä ihmisiä uhattuina olevien kohteiden tai alueiden välittömästä läheisyydestä. Joissain tapauksissa voidaan tarvita myös alueellisia väestönsiirtoja, jolloin väestöä siirretään laajoilta alueilta muualle maahan.

Väestönsiirrot ovat mahdollisia poikkeusoloissa, ja ne tehdään valtioneuvoston päätöksellä. Sisäministeriö huolehtii väestön siirtämisen yleisjohdosta. Alueellisesti väestönsiirtoa johtaa alueellinen pelastustoimi. Kuntien keskeisiä tehtäviä on huoltaa ja majoittaa evakuoitua väestöä. Viranomaiset vastaavat kuljetuksista ja liikenteestä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Lisätietoja

Johtaja Tarja Wiikinkoski, p. 0295 018 800

Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582

etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteet koneen suojauksessa johtivat työtapaturmaan – sakkorangaistukset sekä toimitusjohtajalle ja tuotannon työnjohtajalle että yhtiölle26.4.2024 11:28:08 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtajalle tuomittiin 25 päiväsakkoa sekä tuotannon työnjohtajalle 15 päiväsakkoa. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 10 000 euron yhteisösakko. Asiassa oli keskeisesti kyse työssä käytetyn kertakäyttöisiä pesukintaita valmistavan koneen asianmukaisesta kunnosta ja koneella tehdyn työn turvallisuudesta. Pirkanmaan käräjäoikeus antoi asiassa tuomionsa 24.4.2024.

Kuljetusalan yritys sai 10 000 euron uhkasakon työnantajan velvollisuuksien laiminlyönneistä25.4.2024 16:19:55 EEST | Tiedote

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, jossa pohjoiskarjalainen kuljetusalan yritys vaati työsuojeluviranomaisen eli Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen sille tuomitseman uhkasakon määrän kohtuullistamista. Uhkasakko liittyi työnteon keskeisistä ehdoista työntekijöille annettavan kirjallisen selvityksen ja palkkalaskelman antamista sekä työaikakirjanpidon pitämistä koskeviin laiminlyönteihin. Hallinto-oikeus antoi päätöksensä 16.4.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye