Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Jyväskylän kaupungin turvaamaan Akseli ja Elina-yksikön hoidon laadun ja turvallisuuden

Jaa

Määräyksen lisäksi aluehallintovirasto antoi 24.11.2021 huomautuksen yksikön epäkohdista Jyväskylän sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä yksikön palveluesihenkilölle vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa yksikön valvonta-asian käsittelyä valvontapäätöksen perusteella toimitettavan selvityksen jälkeen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto avasi Jyväskylän kaupungin lyhytaikaishoidon yksikön Akseli ja Elinan valvonnan 17.5.2021 Jyväskylän kaupungin valvontakoordinaattorien yhteydenoton perusteella. Valvontakoordinaattorit olivat selvittäneet asiakaspalautetta, johon liittyen yksiköstä oli toimitettu heille selvitys, jonka perusteella Akseli ja Elinan toiminnassa havaittiin epäkohtia. Aluehallintovirastoon oli lisäksi yhteydessä asiakkaan läheinen, jonka mukaan asiakkaan lääkitys on toteutettu väärin. Yksiköstä saadun selvityksen mukaan lääkehoidossa, henkilöstön osaamisessa, yöaikaisen hoidon toteuttamisessa, kirjaamisessa ja poikkeamailmoitusten käsittelyssä ilmeni puutteita.

Selvitettyään asiaa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi päätöksellään 24.11.2021 Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan huolehtimaan 31.12.2021 mennessä siitä, että Akseli ja Elinassa on yöaikaan hoidon tarvetta vastaava määrä hoitohenkilöstöä asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Yksikössä tulee työskennellä neljä hoitajaa yöaikaan aina, kun yksikön eri kerroksissa on asiakkaita. Lisäksi yksikön asiakasturvallisuutta on vahvistettava siten, että teknologisia ratkaisuja, kuten ovihälyttimiä ja liiketunnistimia, otetaan viipymättä käyttöön.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta sai aluehallintovirastolta huomautuksen sen vuoksi, että Akseli ja Elinan henkilöstön osaamisessa on ollut puutteita, joka on vaarantanut yksikön asiakasturvallisuuden vakavasti. Aluehallintovirasto antoi lisäksi huomautuksen yksikön palveluesihenkilölle siitä, että yksikön omavalvontaa ei ole toteutettu asianmukaisesti poikkeamailmoitusten käsittelyn ja niiden perusteella toteutettavien toimenpiteiden osalta. Myös yksikön tiedonkulussa on ollut puutteita. Yksikön riskinhallinta ja palvelun laadunvarmistus on ollut puutteellista ja aiheuttanut vakavaa asiakasturvallisuuden vaarantumista.

Aluehallintovirasto kiinnitti lisäksi Akseli ja Elinan palveluesihenkilön huomiota yksikön lääkehoitoprosesseihin, jotka tulee viipymättä käydä läpi ja korjata asiakkaiden turvallisen lääkehoidon varmistamiseksi. Palveluesihenkilöä ohjataan päätöksen perusteluista ilmenevällä tavalla varmistumaan siitä, että yksikön kirjaaminen toteutuu lainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan huomiota aluehallintovirasto kiinnitti puolestaan siihen, että Akseli ja Elina-yksikön toimintakokonaisuuden johtamista sekä siihen liittyvää yksikön sisäistä työnjakoa ja tehtävänkuvia ei ole riittävän selkeästi määritelty. Omaishoidon tuen asiakkaiden omatyöntekijät eivät myöskään pysty vastaamaan tehtävistään lainsäädännön edellyttämällä tavalla liiallisesta asiakasmäärästä johtuen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Jyväskylän kaupungin Akseli ja Elina-yksikön valvontaa. Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan tulee toimittaa selvitys päätöksen perusteella tehdyistä toimenpiteistä 2.2.2022 mennessä. Tämän jälkeen aluehallintovirasto arvioi tehtyjen toimenpiteiden riittävyyttä. Aluehallintovirasto myös ohjaa omavalvonnallisesti arvioimaan yksikön toimintaa päätöksen perusteluista ilmenevällä tavalla.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös 24.11.2021 (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

sosiaalihuollon ylitarkastaja Jaana Aarnio, jaana.aarnio@avi.fi, p. 0295 018 576, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme