Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikkojen kuntien edelleen järjestettävä terveystarkastukset maahantulijoille

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää tänään 26.5. tekemällään päätöksellään tartuntatautilain nojalla toimialueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään edelleen kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastuksen yleisvaarallisen tartuntatauti covid-19:n leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 1.6.–30.6.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on viimeksi 23.4.2021 tartuntatautilain pykäliin 15 ja 16 perustuen määrännyt toimialueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastuksen SARS-CoV2-viruksen aiheuttaman yleisvaarallisen Covid-19-tartuntataudin leviämisen estämiseksi sekä määrännyt tähän terveystarkastukseen osallistumisen pakolliseksi riskimaista tuleville rajanylittäjille. Määräys on voimassa 1.5.-31.5.2021.

Saatujen selvitysten ja kokonaisharkinnan perusteella Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tänään päättänyt jatkaa 23.4.2021 tehtyä määräystä tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 nojalla. Määräys ei koske 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään.

Aluehallintoviraston uusi määräys on voimassa 1.6.–30.6.2021.

Määräys koskee seuraavia rajanylityspaikkoja:

Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen, Tampere-Pirkkalan ja Vaasan lentoasemat

Kaskisten, Kokkolan, Kristiinankaupungin, Pietarsaaren ja Vaasan satamat

Aluehallintovirasto katsoo, että terveystarkastusten järjestäminen kaikille maahan tuleville henkilöille on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen päätöksessä mainituilla rajanylityspaikoilla.

Aluehallintovirasto toteaa, että lakiesitys sisärajavalvonnan poistamisen mahdollistavista korvaavista terveysturvallisuustoimista rajaylityksen yhteydessä on annettu lausuntokierrokselle 25.5.2021. On siten pidettävä epätodennäköisenä, että nykyinen sisärajavalvonta voisi ainakaan lain mahdollistamien toimien ansiosta päättyä 15.6.2021. Terveystarkastusten järjestäminen kaikille maahan tuleville henkilöille on aluehallintoviraston arvion mukaan mahdollista niin kauan kuin sisärajavalvonta ja tiukat maahantulon rajoitukset jatkuvat.

Kuntien terveysviranomaisten tulee huomioida voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit niiden järjestäessä terveystarkastuksia. Määräyksen toimeenpano ei saa vaarantaa muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tartuntatautilain 15 §:n ja 16 §:n mukainen päätös pakollisesta terveystarkastuksesta pdf 137kB

Lisätietoa (linkit)

Rajoitustoimenpiteet virusmuunnoksen ja epidemian leviämisen estämiseksi(avautuu uudessa välilehdessä) (STM kirje 28.1.2021)

Koronavirustartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä (avautuu uudessa välilehdessä) (STM kirje 3.2.2021)

Suositus maahantulon yhteydessä tehtävistä terveystarkastuksista SARS-CoV-2-viruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen estämiseksi(avautuu uudessa välilehdessä) (THL:n ohje 29.3.2021)

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana (avautuu uudessa välilehdessä) (raja.fi)

Koronainfo

Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16):
p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Medialle:

aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587, etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Sommarens badsäsong börjar - kommunala webbplatser ska ha uppdaterad information om de allmänna badstränderna11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt lagstiftningen ska badstrandens ägare eller innehavare - vanligen kommunen - upprätthålla väsentlig information på sin webbplats om de allmänna badstränderna. Regionförvaltningsverket samlar inom sitt område in förteckningar som kommunerna har lämnat över de allmänna badstränderna samt deras webbplatser. Den riksomfattande förteckningen publiceras på Valviras webbplats och levereras även till Europeiska kommissionen så att t.ex. resenärer kan få nytta av den.

Kesän uimakausi alkaa – kuntien sivuilla oltava ajantasainen tieto yleisistä uimarannoista11.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lainsäädännön mukaan uimarannan omistajan tai haltijan – tyypillisesti kunnan – täytyy ylläpitää verkkosivuillaan keskeisiä tietoja yleisistä uimarannoista. Aluehallintovirasto kokoaa alueeltaan kuntien toimittaman yleisten uimarantojen luettelon ja näiden verkkosivuosoitteet. Valtakunnallinen luettelo julkaistaan Valviran verkkosivuilla ja toimitetaan myös Euroopan komissiolle mm. matkailijoiden hyödynnettäväksi.

Muun muassa pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia ollaan lieventämässä ensi viikon alussa epidemiatilanteen parantumisen vuoksi - osassa Uuttamaata rajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan10.6.2021 16:56:07 EEST | Tiedote

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut ja alueellinen koronakoordinaatioryhmä on linjannut leviämisvaiheessa olleen osan alueesta palanneen kiihtymisvaiheeseen. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ryhtyy valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä. Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme