Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen rajanylityspaikkojen kuntien on edelleen järjestettävä terveystarkastukset kaikille maahantulijoille

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain nojalla toimialueensa kuntia ja kuntayhtymiä järjestämään kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastuksen yleisvaarallisen tartuntatauti covid-19:n leviämisen estämiseksi.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa tartuntalain 15. pykälän nojalla 26.2.2021 tehtyä määräystä, jonka mukaan alueen kuntien täytyy järjestää kaikille alueellaan sijaitsevien rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville henkilöille terveystarkastus koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Samalla päätöksellä aluehallintovirasto määrää tartuntatautilain 16. pykälän nojalla, että kaikkien alueensa kautta riskimaista Suomeen saapuvien henkilöiden tulee osallistua terveystarkastukseen.

Aluehallintoviraston määräys on voimassa 1.4.–30.4.2021.

Määräys koskee seuraavia rajanylityspaikkoja:

  • Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen, Tampere-Pirkkalan ja Vaasan lentoasemat
  • Kaskisten, Kokkolan, Kristiinankaupungin, Pietarsaaren ja Vaasan satamat

Aluehallintovirasto katsoo, että terveystarkastusten järjestäminen kaikille maahan tuleville henkilöille on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen päätöksessä mainituilla rajanylityspaikoilla.

Kuntien terveysviranomaisten tulee huomioida voimassa oleva lainsäädäntö, paikalliset olosuhteet sekä käytettävissä olevat resurssit niiden järjestäessä terveystarkastuksia. Määräyksen toimeenpano ei saa vaarantaa muun terveydenhuollon palvelujen järjestämistä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston Tartuntatautilain 15 §:n ja 16 §:n mukainen päätös pakollisesta terveystarkastuksesta

Tilanne rajanylityspaikoilla hallinnassa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tänään myös keskustellut hyvässä yhteisymmärryksessä Tullin, Rajavartiolaitoksen, poliisin ja Vaasan terveysviranomaisten kanssa toimivaltuuksista ja yhteistyöstä yleisesti ja ennen kaikkea Vaasan sataman rajanylityspaikalla. Länsi- ja Sisä-Suomen alueen rajanylityspaikoilla todettiin olevan rauhallinen tilanne ja viranomaisyhteistyön toimivan kitkattomasti.

Lisätietoa

Rajoitustoimenpiteet virusmuunnoksen ja epidemian leviämisen estämiseksi (STM kirje 28.1.2021)

Koronavirustartuntojen torjunta rajat ylittävässä liikenteessä (STM kirje 3.2.2021)

Suositus maahantulon yhteydessä tehtävistä terveystarkastuksista SARS-CoV-2-viruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen estämiseksi (THL:n ohje 29.3.2021)

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Rajavartiolaitoksen ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana (raja.fi)

Koronainfo

Aluehallintoviraston koronaneuvonta (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16):
p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Medialle:

aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587, etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalle 10 henkilön kokoontumisrajoitus 12.4. alkaen9.4.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää Pohjois-Pohjanmaalla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Rajoituksella pyritään pitämään alue epidemian perustasolla. Vaikka kokoontumisrajoitusta hieman lievennetään, on yhä tarpeen kiinnittää huomiota kontaktien välttämiseen ja hyvään hygieniaan.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: coronaläget i området är relativt stabilt, men kampen mot viruset fortsätter målmedvetet9.4.2021 13:50:33 EEST | Tiedote

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland sammanträdde för 28:e gången den 8 april med ett webbmöte under ledning av sin ordförande Marko Pukkinen, överdirektör vid regionförvaltningsverket. Lägesbilden uppdaterades i fråga om coronaviruset och andra aktuella observationer i området. Forskardoktor Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet berättade för beredskapskommittén om pandemier och beredskapen inför dem ur ekologisk och evolutionsbiologisk synvinkel. Dessutom gick man igenom de viktigaste observationerna från den 18:e omgången av medborgarpulsen.

Turvallisuussuunnittelun puutteet johtivat sähkötapaturmaan – sakkoja turvallisuuskoordinaattorille ja työpäällikölle9.4.2021 13:48:44 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: alueen koronatilanne suhteellisen vakaa, mutta taistelu virusta vastaan jatkuu yhä määrätietoisesti9.4.2021 13:47:57 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 28. kerran 8.4. verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin koronaviruksen sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle pandemioista ja niihin varautumisesta ekologian ja evoluutiobiologian näkökulmasta. Lisäksi käytiin läpi keskeisiä havaintoja kansalaispulssin 18. kierrokselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme