Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: pahentuneessa epidemiatilanteessa määräysten ja suositusten noudattaminen erittäin tärkeää – rokotekattavuuden nousu luo toivoa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 19.8. puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin jälleen koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi kertoi valmiustoimikunnalle varautumisen elintärkeästä perustasta eli kriisilainsäädännöstä ja johtamisesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Pukkinen antoi valmiustoimikunnalle ajankohtaiskatsauksen epidemiatilanteesta ja esitteli tiivistetysti aluehallintoviraston Länsi- ja Sisä-Suomen alueelle heinäkuun lopusta lähtien tehdyt koronarajoituspäätökset. ”Alkukesällä tilanne oli vielä hyvä, ei ole enää”, totesi Pukkinen. Positiivisena signaalina hän piti kuitenkin rokotusten etenemistä ja etenkin sitä, että 12-15-vuotiaiden koululaisten rokottaminen on lähtenyt hyvin käyntiin myös Länsi- ja Sisä-Suomen alueella.

Ylijohtaja Pukkinen toi esille myös ikävänä disinformaatioilmiönä tapauksen, jossa aluehallintoviraston virkamiehen sähköpostiviesti oli liitetty rokotevastaiseen sanomaan ja tätä väärennettyä viestiä oli levitetty ainakin Pirkanmaalla. ”Kenen intressissä tällainen toiminta on” hän kysyi ja painotti, että väärän tiedon levittämiseen on syytä varautua. ”Aluehallintovirasto on jo osaltaan selkeästi viestittänyt, ettei ole millään lailla osallinen tällaiseen disinformaatioon.”

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen kertoi ajankohtaisesta koronatilanteesta sekä sen taustoista ja erityispiirteistä. Suomen nykyinen koronaepidemian 4. aalto on pitkälti deltavariantin aiheuttama ja se leviää aikaisempia virusmuunnoksia tehokkaammin, nyt etenkin nuorten ja rokottamattomien keskuudessa. Rahkonen painotti, että täysi toisen annoksen rokotussarja Suomessa käytössä olleilla rokotteilla antaa hyvän suojan myös deltavariantin aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan ja vähentää siten sairaalahoidon tarvetta. Samoin hän alleviivasi hyvää käsihygieniaa, maskien käyttöä ja turvavälien noudattamista etenkin sisätiloissa kamppailussa viruksen leviämistä vastaan.

Kriisilainsäädäntö, toimivaltuudet ja johtaminen varautumisen peruskivinä – yhteispelin on toimittava tositilanteessa

Pitkään kriisi- ja valmiuslainsäädännön opetuksen ja tutkimuksen piirissä toiminut Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi esitelmöi valmiustoimikunnalle kriisilainsäädännöstä, varautumisesta ja johtamisesta. Hän painotti esityksessään sitä, että kriisitilanteessa lailliset toimivaltakysymykset tulee hallituksella ja viranomaisilla olla selvillä, mikäli suorituskyky halutaan pitää hyvällä tasolla. Kriisissäkin kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksia tulisi rajoittaa mahdollisimman vähän ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen jatkuvuus pitää turvata oloissa kuin oloissa. Hän alleviivasi sitä, että lainsäädäntö pitää olla kirjoitettu niin, että kriisitilanteessa löytyy tarvittavaa joustavuutta toimintaan. Oikeudellisen ja poliittisen kontrollin pitää säilyä.

Professori Nurmen mukaan nykyisin korostuu etenkin tietotekniikan keinoin häirintä, samoin  hybridivaikuttaminen ja disinformaation levittäminen. Tahallaan aiheutettuja häiriöitä voi olla vaikea erottaa onnettomuuksista. Olennaista on se, miten yhteiskunnan eri toimijat pelaavat yhteen ja miten hyvin esimerkiksi yksityisen ja kolmannen sektorin antama tuki saadaan kriisissä käyttöön. Hyvin tärkeää on etukäteinen suunnittelu-, harjoittelu- ja koulutustoiminta. Myös korona-ajan kokemuksista - onnistumisista ja epäonnistumisista - tulee ottaa oppia.

”Viranomaisten toimintakyvyn välttämätön pohja kaikissa tilanteissa on selkeästi määritellyissä ja riittävissä toimivaltuuksissa. Vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa nämä joutuvat erityisesti koetukselle”, tiivisti johtaja Nurmi esityksensä.  

Kansalaispulssi 24. kierros - poimintoja

Johtaja Tarja Wiikinkoski kertoi valmiustoimikunnalle Kansalaispulssin tuoreen kyselyn keskeisistä havainnoista. Ikävämpinä huomioina todettiin, että yleinen huolestuneisuus koronaan liittyen on hieman voimistunut, myös huoli terveydenhuollon kantokyvystä ja epävarmuus koronatilanteen kestosta oli kasvanut.  Samoin nuoret kokevat stressiä yhä selvästi enemmän kuin vanhemmat ikäryhmät.

Tyytyväisyys viranomaisten viestintään on hieman laskenut aiemmasta (55 %>> 52%), eniten laskua oli tullut reagoinnin nopeudesta (49% >>41%). Ihmisten käyttäytymisessä ei ole havaittavissa muutoksia viime kierroksiin nähden, eli huonontunut koronatilanne ei näy tuloksissa kansalaisten terveysturvallisempana toimintana. Sen sijaan selvästi myönteisenä kyselytuloksena Wiikinkoski toi esille sen, että lähes neljä viidestä vanhemmasta suhtautuu positiivisesti lastensa koronarokottamiseen.

Ajankohtainen turvallisuustilanne – kiihtynyt koronatilanne huolestuttaa

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta toteaa aluehallintoviraston tavoin, että tautitilanne on huonontunut merkittävästi useammassa alueen sairaanhoitopiirissä ja rajoitusmääräyksiä on näissä jouduttu vastaavasti tiukentamaan. Ikävinä ja huolestuttavina havaintoina valmiustoimikunnan kokouksessa nousivat esiin mm. nuorison aggressiivinen käyttäytyminen ja tottelemattomuus Pohjanmaan poliisia kohtaan sekä Kansaneläkelaitoksen virkamiehiin kohdistuva lisääntynyt epäasiallinen käyttäytyminen ja jopa uhkailu.

Valmiustoimikunta korostaa, että jokaisen on omalta osaltaan erittäin tärkeää jaksaa noudattaa voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia epidemian selättämiseksi. Viranomaisten suorituskyky ja valmiuden taso on pystytty pitämään korkeana.

Lisätietoja

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582
johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800

etunimi.sukunimi@avi.fi

Onnettomuustutkimuskeskus 

Kansalaispulssi-kysely

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kehitysvammahuollon järjestäjien tehtävä yhteistyötä, jotta asiakkaan etu toteutuu palveluissa28.9.2021 09:55:03 EEST | Tiedote

Kehitysvammalaissa palvelujen järjestämisvastuu on annettu erityishuoltopiireille. Saman lain mukaan myös kunnat voivat järjestää kehitysvammapalveluja. Lainsäädäntö edellyttää yhteistyötä kunnan ja kuntayhtymän välillä asiakkaan palveluista päätettäessä. Asiakkaan oikeus edellyttää, että palvelut järjestetään hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti.

Salon seudulla lintuinfluenssaa – Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa toimintaohjeet27.9.2021 12:29:39 EEST | Tiedote

Lintuinfluenssaa on tavattu Salon seudulla metsästystä varten kasvatetuista ja luontoon lasketuista fasaaneista. Ruokavirasto on perustanut alueelle tartuntavyöhykkeen, jonka tarkoitus on suojella siipikarjaa luonnonvaraisten lintujen levittämältä lintuinfluenssalta. Lounais-Suomen aluehallintovirasto antaa rekisteröidyille lintujenpitopaikoille tarkemmat toimintaohjeet.

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme