Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Viranomaisten toimintakyky luo vakautta häiriötilanteissa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Länsi- ja Sisä-Suomen alueella, joka kattaa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Vuoden neljännessä kokouksessaan 12.4.2022 valmiustoimikunta kävi läpi tilannekatsauksen Ukrainan sodan heijastevaikutuksista alueella, pakolaisten maahantulosta, alueellisesta huoltovarmuudesta, turvallisuustilanteesta ja COVID19-pandemiasta.

Varautumisen näkökulmasta Suomi on parhaillaan tilanteessa, jossa yhteiskunnan toimintakykyyn vaikuttaa voimakkaasti niin koronapandemia, Ukrainan kriisi kuin käynnissä oleva hoitajalakkokin.

”Koronatilanne kuormittaa yhä terveydenhuoltojärjestelmäämme erityisesti perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa alueellamme. Rajoituksia ei ole voimassa.

Ukrainan sotaa on maasta paennut 4,5 miljoonaa ihmistä. Neuvotteluita Venäjän ja Ukrainan kesken ei nyt käydä. Suomen kannalta merkityksellistä on, miten tilanne heijastuu Itämerelle,” totesi valmiustoimikunnan puheenjohtaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kokouksen alussa.

”Tilanne on aiheuttanut ennakoitua hybridivaikuttamista myös Suomessa,” totesi Pukkinen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt turvallisuudentunnetta kansalaisten keskuudessa. Yleisesti varautumiseen liittyvä tiedon tarve on suurta. Esimerkiksi Kokkolassa on jaettu kotitalouksien varautumisohjeista tiedote jokaiseen kotiin.

”Huoltovarmuuden osalta kansalaiset kokevat energiantuotannon, perustuotannon ja erityisesti maatalouden omavaraisuuden turvaamisen erittäin tärkeäksi,” ylijohtaja huomautti. 

Viranomaisten keskeinen tehtävä on tukea kansalaisten henkistä kriisinkestävyyttä ja luoda vakautta lisäämällä tietoutta siitä, että yhteiskuntamme on varautunut häiriötilanteisiin monella tasolla.

Puheenvuorossaan ylijohtaja totesi, että Etelä-Pohjanmaa liittyy hoitohenkilökunnan työtaistelun piiriin 13 muun sairaanhoitopiirin mukana pääsiäisen jälkeen. Aluehallintovirastolla on oma roolinsa lakon vaikutusten seurannassa.

Julkisen hallinnon toiminnan riittävä suorituskyky varmistetaan poikkeusoloissa

Pyydettynä ajankohtaisesitelmänä valmiustoimikunta kuuli katsauksen viranomaisten toiminnan varmistamisesta poikkeusoloissa.

”Esimerkiksi ajoneuvojen ja työkoneiden varausmenetelmä on nyt myös julkisen sektorin käytössä. Ilmoittamalla varattavan kaluston toimijat varmistavat, että kyseinen ajoneuvokalusto on heidän käytettävissä kaikissa turvallisuustilanteissa,” kertoi valmistelutyöhön itsekin osallistunut ELY-keskusten ja TE-toimistojen valmiuspäällikkö Tapani Rossi.

”Uusi toimintamalli luotu yhteistyössä Traficomin, huoltovarmuusorganisaation, Puolustusvoimien ja ELY-keskusten kanssa,” Rossi totesi.

Turvallisuustilanne tällä hetkellä vakaa

Länsi- ja Sisä-Suomen maakunnissa turvallisuustilanne on tällä hetkellä vakaa ja rajatilanne rauhallinen. Tiedonvaihto turvallisuusviranomaisten välillä toimii hyvin.

Maahanmuuttovirasto Migri vastaa laajamittaisen maahantulon varautumisesta ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tukee Migrin tekemää työtä esimerkiksi yhteyden pidossa kuntiin.

Viranomaiset jatkavat tilanteen seurantaa ja varautumista tehostetusti. Myös valmiustoimikunnan kokoontumiset ovat osa tätä varautumista.

Pandemia ei ole vielä ohi

COVID19-tautitilanne on jäänyt vähemmälle huomiolle, osittain myös turvallisuustilanteen johdosta. Tilanne näyttää valtakunnallisesti jo hieman paremmalta, mutta pandemia ei ole vielä ohi. Länsi- ja Sisä-Suomen maakunnissa alueella tartuntoja esiintyy edelleen ja terveydenhoitojärjestelmä on kuormittunut.

Terveydenhuoltoa kuormittaa lisäksi meneillään oleva hoitohenkilökunnan työtaistelu, joka aiheuttaa lisätyötä esimerkiksi työvuorojen järjestelyissä. Lakko laajenee pääsiäisen jälkeen myös esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalle.

Jotta yhteiskuntamme voi pysyä auki ja pystymme palaamaan mahdollisimman tavalliseen arkeen, jokaisen oma vastuu terveysturvallisesta toiminnasta korostuu. Muistetaan siis turvavälit, suojaudutaan rokotteilla ja jäädään oireisena kotiin.


Lisätietoja:

Ylijohtaja Marko Pukkinen, p. 0295 018 582, marko.pukkinen@avi.fi

Johtaja Tarja Wiikinkoski p. 0295 018 800, etunimi.sukunimi@avi.fi

Länsi- ja Sisä-Suomi

Korona
Turvallisuus ja varautuminen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme