Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan skenaariovaihtoehdot kommentoitavana

Jaa

Länsiväylän ympäristön osayleiskaavoitus koskee Länsiväylää ja sen lähialueita Koivusaaressa, Lauttasaaressa ja Salmisaaressa. Alueesta on laadittu neljä tulevaisuuden skenaariokuvaa, joista voi kertoa mielipiteensä 20.10.22 asti.

Lauttasaaren silta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, Satu Tarula.
Lauttasaaren silta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, Satu Tarula.

Länsiväylän ympäristön osayleiskaava on valmisteilla ja kaupungin asiantuntijat ovat laatineet neljä erilaista skenaariota alueen mahdollisista kehityssuunnista. Karttakyselyssä voi tutustua eri skenaarioihin ja kommentoida niitä. Skenaarioita esitellään myös lyhyessä esittelyvideossa. Karttakysely on avoinna 29.9.-20.10.2022.

Eri skenaarioista valitaan osia osayleiskaavaluonnoksen pohjaksi

Skenaariot eivät vielä ole kaavasuunnitelmia. Minkään skenaarion ei ole ajateltu toteutuvan sellaisenaan, vaan parhaillaan tutkitaan skenaarioiden eri osien ja ratkaisujen vaikutuksia. Vaikutusten arvioinnin pohjalta tehdään johtopäätökset varsinaisen osayleiskaavaluonnoksen laatimiseksi. Eri skenaarioista on tarkoitus valita osia ja ratkaisuja osayleiskaavaluonnoksen pohjaksi ja kehittää niitä edelleen.

Skenaariot eroavat toisistaan lähinnä Länsiväylän ratkaisun, sallitun ajonopeuden ja maankäytön muutosalueiden laajuuden suhteen. Maankäytön muutosalueet voivat sisältää myös muuttumattomia osia.

Skenaarioissa on hahmoteltu muun muassa viher- ja virkistysyhteyksiä, rantareittiä, pyöräbaanaa, liikennejärjestelmää, liittymiä sekä asumisen ja toimitilan määrää karkealla tasolla.

Kaikille skenaarioille on yhteistä, että Koivusaaren on oletettu rakentuvan laaditun asemakaavan mukaisena ja että Katajaharjun eritasoliittymä poistuu. Lähtökohtana on myös, että Länsisatamasta on rakennettu satamatunneli Länsiväylälle. Kaikissa skenaarioissa uusien rakentamisalueiden rannat ovat julkisia.

Skenaario 0+ kuvaa täydentyvää nykytilannetta, skenaario 1 kuvaa puolestaan hillittyä kasvua. Skenaario 2 on verrattavissa nykyisen kantakaupungin kaltaiseen kaupunkirakenteeseen ja skenaario 3 on keskustan urbaani jatke.

Ryhmä asukkaita on sparrannut suunnittelua

Keväällä 2022 valittiin verkkokyselyssä ilmoittautuneiden joukosta 16 hengen ryhmä sparraamaan Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnittelua. Touko- ja elokuussa järjestettiin kaksi sparrausryhmän työpajaa, jossa ryhmäläiset ottivat kantaa sekä ideoivat suunnittelun vaiheita, viimeisimpänä eri skenaarioita.

Lisätietoa sparrausryhmän työskentelystä ja ensimmäisen työpajan tuloksista on päivitetty karttapalvelussa olevaan aineistoon. Karttapalvelussa löytyy kaikki osayleiskaavoituksen materiaali kuten osallistumis- ja arviointisuunnitelmavaiheen asukasverkkokyselyn tulokset.

Skenaariovaiheesta saadun palautteen pohjalta suunnittelijat laativat skenaarioiden johtopäätökset kaavaluonnoksen pohjaksi. Johtopäätökset viedään kaupunkiympäristölautakuntaan keväällä 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimialan yleiskaavoitus:

Saija Miettinen-Tuoma
johtava yleiskaavasuunnittelija
p. 09 310 37374,
saija.miettinentuoma@hel.fi

Satu Tarula
yleiskaavasuunnittelija
p. 09 310 37164
satu.tarula@hel.fi

Kuvat

Lauttasaaren silta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, Satu Tarula.
Lauttasaaren silta. Kuva: Helsingin kaupunkiympäristön toimiala, Satu Tarula.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.202224.11.2022 20:47:32 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.11.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 8.12.2022 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme