ELY-keskuksetELY-keskukset

Läntisen Suomen vesihuoltostrategia 2050 - Päätöksiä kestävän vesihuollon puolesta (Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa)

Jaa

Läntisen Suomen alueelle on valmistunut laajasti yhteiskunnan toimivuutta edistävä vesihuoltostrategia. Yhdessä laaditulla strategialla saadaan varmistettua alueen vesihuollon hyvä tila myös tulevaisuudessa. Vesihuollon toimijat ovat osallistumalla vaikuttaneet strategian ja toimenpideohjelman sisältöön ja samalla sitoutuneet sen toteuttamiseen. Nyt ryhdytään yhdessä töihin, jotta Läntisen Suomen vesihuoltopalvelut ovat vuonna 2050 ensiluokkaisia ja ennakoivat toimintaympäristön muutoksiin.

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit

Strategian tavoitteena on, että vuonna 2050 Läntisessä Suomessa:

 • vesihuollon arvo yhteiskunnan elintärkeänä toimintona on tunnistettu ja vastuu koetaan yhteiseksi
 • kaikille vesihuollon asiakkaille on varmistettu turvallinen ja laadukas vesihuolto,
 • vesihuolto mahdollistaa alueen kehittymisen ja
 • alue on monipuolisen vesiosaamisen ja kestävän vesihuoltotoiminnan edelläkävijä.

Strategia kattaa Läntisen Suomen alueen, johon kuuluvat Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Satakunnan, Varsinais-Suomen sekä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat. Strategiatyössä on huomioitu valtakunnalliset vesihuoltoon liittyvät strategiat, ohjelmat ja visiot, kuten kansallinen vesihuoltouudistus sekä vesienhoidon ja merenhoidon tavoitteet ja toimenpiteet. Strategiaa toteutetaan noin 10 vuoden ajanjaksoille laadittavilla toimenpideohjelmilla.

"Nyt laadittu strategia tuo esiin vesihuollon tärkeyden yhtenä toimivan yhteiskunnan kriittisenä osana ja ohjaa kehittämään vesihuoltosektoria yhteisesti. Se myös edistää osaltaan kansallisen vesihuoltouudistuksen tavoitteita", toteaa neuvotteleva virkamies Johanna Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä.

Yhdessä toimien taataan ensiluokkaiset vesihuoltopalvelut

Strategiaa ja ensimmäistä vuoteen 2030 ulottuvaa toimenpideohjelmaa on valmisteltu laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Hankkeen aikana on järjestetty useita sidosryhmätilaisuuksia, joiden kautta kunnat, vesihuoltolaitokset, vettä toimittavat laitokset, kuntien viranhaltijat, alan yritykset ja muut toimijat ovat päässeet vaikuttamaan vuodelle 2050 asetettuun tavoitetilaan sekä niiden tavoittamiseen tähtäävien toimenpiteiden sisältöön. Viime vuoden lopulla yhteistyötahoilla oli vielä mahdollisuus antaa palautetta ja täydennysehdotuksia strategian ja ensimmäisen toimenpideohjelman sisällöstä. Vastauksia saatiinkin runsaasti, lähes 70 kappaletta. Saadun palautteen pohjalta strategia sekä ensimmäinen toimenpideohjelma on saavuttanut lopullisen, tänään julkistettavan muotonsa.

Toimenpideohjelmalla kohti parempaa vesihuoltoa

Laaditulla toimenpideohjelmalla mennään kohti strategian visiota. Toteutettavaksi esitetyt toimenpiteet on jaettu seuraaviin pääkeinoihin:

 • Arvostuksen lisääminen ja vastuiden ymmärtäminen
 • Yhteistyön lisääminen
 • Vesihuolto-osaamisen lisääminen
 • Laadukkaiden vesihuoltopalveluiden tuottaminen
 • Kestävien ja muuntautumiskykyisten vesihuoltopalveluiden tuottaminen
 • Laitosten talouden vahvistaminen
 • Lainsäädännön ja valvonnan kehittäminen
 • Digitalisaation ja ostopalveluiden laajempi hyödyntäminen.

Päätöksiä ja toimia kestävän vesihuollon puolesta

Valmistunut strategia luo pohjan Läntisen Suomen vesihuollon kehittämiselle. Toimenpideohjelmaa toteuttamalla alueen vesihuoltotoimijat voivat yhdessä varmistaa alueen vesihuollon toimivuuden.

Strategian valmistelutyöryhmän vetäjänä toiminut, ELY-keskuksen vesihuoltopalvelut -yksikön päällikkö Jyrki Lammila kannustaakin ryhtymään töihin: “Nyt strategian ja toimenpideohjelmien valmistuttua tulee meidän kaikkien alueen eri vesihuoltotoimijoiden ryhtyä toimeen toimenpiteiden toteuttamiseksi. Vain yhteistyöllä toimimalla ja tekemällä hyviä päätöksiä kestävän vesihuollon puolesta voimme päästä asetettuun tavoitetilaan ja saavuttaa vision: Läntisen Suomen vesihuoltopalvelut ovat ensiluokkaisia ja ennakoivat toimintaympäristön muutoksiin.”

Lisätietoa:

Läntisen Suomen vesihuoltostrategia 2050 - ELY-keskus

Vesihuoltopäällikkö Jyrki Lammila
Etelä-Savon ELY-keskus
puh. 0295 022 890
jyrki.lammila@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Tussitaikurit
Kuva: Tussitaikurit
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)17.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme