ELY-keskukset

Läntisen Suomen vesihuoltostrategialla laajaa kiinnostusta (Varsinais-Suomi, Satakunta, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa)

Jaa

Läntisen Suomen vesihuoltostrategialuonnoksesta pyydettiin alan eri toimijoilta loka-marraskuussa lausuntoja ja kannanottoja.

Kuva: Minna Nummelin
Kuva: Minna Nummelin

Strategialuonnoksesta saatiin yhteensä 69 lausuntoa. Lausuntoja pyydettiin valtakunnallisilta vesihuoltotoimijoilta, ministeriöstä, vesihuollon etujärjestöiltä, kunnallisilta vesihuoltolaitoksilta sekä yksityisomisteisilta vesiosuuskunnilta ja -yhtymiltä, oppilaitoksilta, tutkimuslaitoksilta, kunnilta, kuntien viranomaisilta, pelastuslaitoksilta, alan eri palveluntarjoajilta ja sidosryhmiltä, kuten konsultti- ja suunnittelutoimistoilta, yhdistyksiltä, aluehallintovirastolta, sairaanhoitopiireiltä sekä maakuntaliitoilta.

Suurin osa saaduista lausunnoista kohdistui strategian toimenpideohjelmaluonnokseen. Lausuntojen pohjalta voidaan todeta, että strategia koetaan koko alueella tavoitteelliseksi ja kannatettavaksi. Myös toimenpideohjelmaa pidetään tavoitteellisena ja lisäksi hyvin laajana ja monipuolisena kokonaisuutena. Lausuntopalautteessa korostui tarve toimenpiteiden vastuutahojen selkeyttämiselle ja esitettävien toimenpiteiden aikataulujen täsmentämiselle. Lisäksi toimenpiteisiin ehdotettiin pieniä stilistisiä muutoksia ja lisäyksiä, kuten mm. kuvien ja taulukoiden luettavuutta ja hyödyntämistä. Myös strategian seurantatyön toteutus ja toteutumisen mittarointi nousivat esille monessa lausunnossa. 

ELY-keskusten asiantuntijoista koostuva työryhmä viimeistelee strategian saadun lausuntopalautteen pohjalta strategiatyön ohjausryhmän ohjauksessa. Strategian viimeistelytyössä panostetaan myös strategian sitouttamiseen ja seurantamittariston laatimiseen. 

Strategia ja ensimmäinen toimenpideohjelma julkaistaan vuoden 2022 alussa. Strategia tukee osaltaan maa- ja metsätalousministeriön asettaman kansallisen vesihuoltouudistuksen toimeenpanoa vesihuollon uudistamisessa ja toimintaympäristömuutosten ennakoinnissa. 

Läntisen Suomen vesihuoltostrategia on laadittu Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjamaan, Pohjanmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakuntien alueille kaikkien vesihuoltotoimijoiden yhteiseksi strategiaksi. Strategian tavoitteena on turvata laadukas, toimiva, erilaisiin riskeihin varautunut, energiatehokas ja kohtuuhintainen vesihuolto Läntisen Suomen asukkaille vuonna 2050. Strategiatyöstä on vastanneet ELY-keskukset. Strategian ohjausryhmässä on ollut edustettuinaalueen useita eri sidosryhmiä.  

Lisätietoja antaa: 

Yksikön päällikkö Jyrki Lammila  
Etelä-Savon ELY-keskus  
puh. 0295 022 890 
jyrki.lammila@ely-keskus.fi 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Minna Nummelin
Kuva: Minna Nummelin
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Rantarakentamisessa huomioitava saimaannorpan lisääntymis- ja levähdyspaikat (Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kaakkois-Suomi)17.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kuntien kaavoituksessa ja rakentamisen luvituksessa on huomioitava erittäin uhanalaisen norpan lisääntymis- ja levähdyspaikat, joiden hävittäminen ja heikentäminen on luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä. Lisääntymis- ja levähdyspaikoilla tarkoitetaan poikas- ja makuupesiä sekä karvanvaihdon aikaisia makuukiviä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme