Aluehallintovirasto

Lapin alueellisella valmiustoimikunnalla edessä vilkas vuosi

Jaa

Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 21.1. Kokouksessa keskusteltiin vuoden 2021 toiminnasta. Alueellinen maanpuolustuskurssi on tarkoitus järjestää kesän alussa ja jatkokurssi marraskuussa. Suurimmat harjoitukset Lapin alueella vuonna 2021 ovat Puolustusvoimien pääsotaharjoitus ja kaksi paikallispuolustusharjoitusta sekä alueellinen valmiusharjoitus POHJOINEN 21.

Tänä vuonna Lapin valmiustoimikunta keskittyy siviilivalmiuteen liittyvien alueellisten toimintamallien kehittämiseen, väestönsuojeluun sekä erilaisten häiriötilanteiden alueelliseen hallintaan liittyvien varajärjestelmien käytön laajentamiseen Lapin alueella.

Edessä on vilkas vuosi. Toiminta käynnistyy tammikuun viimeisellä viikolla järjestettävillä kriisiviestinnän työpajoilla. Ne pidetään etäyhteyksin ja ovat jatkoa marraskuussa järjestetylle kriisiviestintäwebinaarille. Asiantuntijavieraina työpajoissa ovat muun muassa Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas, tutkija Aino Harinen Pelastusopistosta ja professori Mika Hyytiäinen.

Jos koronatilanne sallii, maanpuolustuskurssi pidetään kesäkuussa

Koronaepidemia vaikuttaa myös alueelliseen maanpuolustuskurssitoimintaan, josta Lapissa vastaavat Lapin aluehallintovirasto ja Jääkäriprikaati yhteisvoimin.

- Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi on suunniteltu pidettäväksi kesäkuun alussa Saariselällä, mutta koronatilanteen kehittyminen ratkaisee, voidaanko kurssi toteuttaa. Marraskuussa on tarkoitus järjestää jatkokurssi Lapin alueellisille maanpuolustuskursseille 50 ja 51 eli vuosien 2016 ja 2017 kursseille. Korona vaikuttaa myös tulevien valmiusharjoitusten toteuttamiseen monin tavoin, toimikunnan puheenjohtaja, Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja kertoo.

Vuoden 2021 päätapahtuma on alueellinen valmiusharjoitus POHJOINEN 21 ja se järjestetään syyskuussa yhdessä Pohjois-Suomen aluehallinviraston ja Pelastusopiston kanssa. Harjoitus keskittyy väestönsuojeluun. Lisäksi Lapin aluehallintovirasto osallistuu kahteen Puolustusvoimien johtamaan paikallispuolustusharjoitukseen. Ensimmäinen niistä pidetään maaliskuun alussa.

Alkukesällä on Puolustusvoimien pääsotaharjoitus, jota hyödynnetään myös Lapin alueen siviilivalmiuden ja väestönsuojelun kehittämiseen.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Lapin aluehallintoviraston lisäksi Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikunnan yhteydessä toimivat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset. Viestintäjaos koordinoi viranomaisten valmiusviestintää Lapin alueella.

Medialle

ylijohtaja Kaisa Ainasoja, Lapin aluehallintovirasto, puhelin 0295 017 345, etunimi.sukunimi@avi.fi

pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, Lapin aluehallintovirasto, puhelin 0295 017 364, etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Korjaus aikaisempaan päätökseen – Essoten kuntien alueella turvavälit täytyy taata asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa2.3.2021 17:04:50 EETTiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, joka velvoittaa Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (Essote) alueen toimijoita varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätöksen liitteenä olleesta kuntalistasta puuttui Joroisten kunta, minkä takia Itä-Suomen aluehallintovirasto on korjannut päätöstä.

////Lisätty uusi linkki//// KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 16:45:31 EETTiedote

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

KUTSU JA STREEMAUSLINKKI MEDIALLE: Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen2.3.2021 13:17:38 EETKutsu

Tervetuloa osallistumaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan koronaepidemian poikkeusoloihin liittyvistä päätöksistä Pohjois-Pohjanmaalla. Tilaisuudessa käydään läpi pandemiatilanne alueella, alueelliset suositukset ja määräykset, ja niiden toimeenpano kunnissa. Pohjois-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen esittää myös oman katsauksen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla ja lähialueilla pysyy ennallaan – ohjeita terveysturvallisuudesta on kaikkien syytä noudattaa2.3.2021 13:15:00 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki 26.2.2021 päätöksen, jolla määrätään suljettavaksi tietyt tilat pääkaupunkiseudulla eli Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan alueella sekä Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon ja Tuusulan alueella 1.–14.3.2021 väliseksi ajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme