Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lapin aluehallintovirasto antoi Rovaniemen kaupungille vakavan huomautuksen hammashoitoon pääsystä

Jaa

Rovaniemen kaupunki ei ole huolehtinut velvollisuudestaan tarjota riittävästi suun terveydenhuollon aikoja potilaille. Lisäksi aikoja varanneita on laitettu lain vastaisesti jonoon.

Lapin aluehallintoviraston saaman selvityksen mukaan Rovaniemen kaupungin tarjoama hammashoito on turvallista ja laadukasta, mutta kuntalaisille ei ole ollut tarjolla riittävästi hoitoaikoja. Rovaniemellä hammashoidon tarve on 2006–2018 lisääntynyt yli 90% ja kaupunki on lisännyt suun terveydenhuollon resursseja. Lisäykset eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä, minkä vuoksi potilaat eivät ole päässeet hoitoon terveydenhuoltolain edellyttämässä ajassa. Myös yksittäisten asiakkaiden hoito on voinut pitkittyä ja hoidon laatu huonontua.

Lapin aluehallintovirasto toteaa Rovaniemen kaupungille antamassaan vakavassa huomautuksessa myös, että ajanvarausta yrittäneet potilaat on laitettu lainvastaisesti jonoon odottamaan tietoa hoitoon pääsystä.

Lapin aluehallintovirastolle tehtiin helmikuussa epäkohtailmoitus, jonka mukaan Rovaniemellä hammashoidon potilas voi joutua odottamaan ensimmäisen käynnin jälkeen yli kolme kuukautta hoidon jatkumista. Virastossa oli tällöin jo vireillä kantelu oikomishoidon viivästymisestä. Lisäksi toukokuussa aluehallintovirastoon tehtiin epäkohtailmoitus ajanvarauskäytännöistä.

Lapin aluehallintovirasto on valvonut Rovaniemen kaupungin suun terveydenhuoltoa jo useiden vuosien ajan. Päätös vakavasta huomautuksesta on toimitettu tiedoksi myös Lapin hyvinvointialueelle, jonka vastuulle terveydenhuollon palvelut siirtyvät ensi vuoden alussa. Näin hyvinvointialue voi ottaa päätöksen huomioon, kun se suunnittelee palveluiden järjestämistä alueellaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen, 0295 017 350, Lapin aluehallintovirasto, etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme