Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus ei määrännyt kouluja suojeltavaksi

Jaa

Lapin ELY-keskus on päättänyt Kitisenrannan koulun ja Ounaskosken yläasteen ja opettajien asuinrakennuksen rakennussuojelusta. Kohteita ei määrätty suojeltavaksi rakennussuojelulailla.

Rovaniemellä suojelua esitti Ounaskosken yläasteelle ja opettajien asuinrakennukselle 1. kaupunginosan asukasyhdistys. Sodankylässä asia tutkittiin Sodankylä-Seura ry:n tekemästä suojeluesityksestä. Suojeluesitykset ovat odottaneet kuntien asemakaavaratkaisuja.

Rovaniemellä asemakaavamuutoksella suojeltiin vain opettajien asuintalo. ELY-keskus katsoi Ounaskosken koululla olevan kulttuurihistoriallista merkitystä rakennuksen tyypillisyyden kannalta, mutta suojelua ei pidetty tarpeellisena. Kitisenrannan koulun suojelu ratkaistiin asemakaavamuutoksella. Museovirastolla ei ollut suojeluvaatimuksia kumpaankaan kohteeseen asemakaavoituksen jälkeen.  

Lapin ELY-keskus on lisäksi kumonnut rakennussuojelulain mukaisen rakennussuojelupäätöksen Jäkälä-Äytsin kultakämppärakennuksesta ja pihapiiristä. Kohteen suojeluarvojen on katsottu tuhoutuneen. Kohde sijaitsee Lemmenjoen kansallispuistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kitisenrannan koulun osalta:
Riku Tapio
Ylitarkastaja
riku.tapio(at)ely-keskus.fi
0295 037 546

Ounaskosken yläasteen ja opettajien asuinrakennuksen sekä Jäkälä-Äytsin kultakämppärakennuksen ja pihapiirin osalta:
Jari Laulumaa
Ylitarkastaja
jari.laulumaa(at)ely-keskus.fi
0295 037 414

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin jokien tulvahuiput ohitettu, Tornionjoen ja Ounasjoen virtaamat nousivat viime kevään lukemiin26.5.2021 09:18:35 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat saavuttivat kevään huippunsa viime viikon lopulla. Lämmin sää sulatti lumet nopeasti ja vesisateet vauhdittivat jokien virtaamien kasvua. Ounasjoen vedenpinta nousi Kittilässä lähelle vahinkorajaa kuten viime keväänäkin, vaikka lumimäärä oli huomattavasti pienempi. Tornionjoen tulvahuippu oli selvästi tavanomaista korkeampi. Suuremmilta tulvavahingoilta on vältytty tänä keväänä.

Lapin työttömyys on vähentynyt selvästi viime kevään korkeista lukemista25.5.2021 08:50:45 EEST | Tiedote

Työttömyys on vähentynyt Lapissa selvästi viime kevään korkeista lukemista, mutta työttömiä oli edelleen 2 100 enemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Työttömiä oli huhtikuussa kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman kysynnässä näkyy rakentaminen. Työttömyyden väheneminen on jatkunut toukokuun aikana.

Lapin jokien virtaamat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa, Kittilässä vahinkoraja saattaa ylittyä21.5.2021 14:46:00 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat ovat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa. Kittilässä Ounasjoen vahinkoraja saattaa ylittyä lähipäivinä, jolloin rantarakennukset ovat vaarassa kastua. Laitureiden ja veneiden kiinnitykset kannattaa varmistaa. Veden ennustetaan nousevan lauantaihin tai mahdollisesti sunnuntaihin asti. Tornionjoessa tavanomaista korkeampi huippu saavutetaan todennäköisesti ensi viikon alkupuolella. Ivalojoen virtaama on juuri kääntynyt laskuun. Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sademäärästä ja lämpötilasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme