Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus esittää muutoksia Inarin pohjavesialueiden luokituksiin

Jaa
Lapin pohjavesialueiden luokituksiin ollaan tekemässä muutoksia. Esitys pohjavesialueiden luokitusmuutoksista koskee 219 pohjavesialuetta, joiden pääsijaintikunta on Inari. Luokitusmuutokset liittyvät käynnissä olevaan ja edelleen jatkuvaan pohjavesialueiden luokittelutyöhön.
Inarin Vuobmaveäijohkan (12148234) pohjavesialueen harjuselänne. Kuva: Aleksi Tuunainen
Inarin Vuobmaveäijohkan (12148234) pohjavesialueen harjuselänne. Kuva: Aleksi Tuunainen

Luokitusmuutosesitykset perustuvat pohjavesialueilla vuoden 2019–2022 aikana tehtyihin tutkimuksiin, joiden avulla selvitettiin pohjavesialueiden soveltuvuutta yhdyskuntien vedenhankintaan. Tutkimukset sisälsivät muun maussa maaperäkairauksia, virtaamamittauksia, lähdeinventointeja ja maastotarkasteluja. Tutkimusten perusteella esitetään pohjavesialueiden luokitusten nostamisia, rajausmuutoksia, pohjavesialueiden poistamisia luokituksesta sekä yhden uuden pohjavesialueen rajaamista.

Esitetyt muutokset koskevat Inarin kunnan alueella sijaitsevia pohjavesialueita. Luokitusten tarkistamiseen liittyvän kuulemismenettelyn tavoitteena on, että ELY-keskukselle toimitetaan mahdollista tarkempaa tietoa, joka voi vaikuttaa pohjavesialueen rajaukseen tai luokitukseen. Tällaista tietoa voisi esimerkiksi olla pohjavesiolosuhteisiin liittyvä tieto maaperätutkimuksista, pohjaveden pinnantasosta tai virtaussuunnasta.

Huomionarvoista on, että ELY-keskus ei tee pohjavesialueiden rajauksesta tai luokituksesta oikeusvaikutteista hallintopäätöstä, eikä rajauksiin ja luokituksiin näin ollen liity valitusoikeutta. Kuulemisen ensisijainen tavoite onkin yleisestä ympäristötiedon tuottamista koskevasta tiedottamisesta.

Tutustu aineistoon

Luokitusmuutoksia koskevat aineistot ovat nähtävillä 8.2.-14.3.2023. Tutustu asiakirjoihin sähköisesti ymparisto.fi -verkkopalvelussa.

Lausuntoja ja mielipiteitä esitetyistä muutoksista on mahdollisuus esittää Lapin ELY-keskukselle 14.3.2023 mennessä.

Luokitusmuutokset perustuvat lainsäädännön muutokseen

Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetussa laissa. ELY-keskukset vastaavat pohjavesialueiden kartoituksesta ja luokituksesta sekä pohjavesialuetiedon ylläpidosta. Lain mukaan kaikkia aikaisemmin luokiteltuja pohjavesialueita tarkastellaan niiden suojelutarpeen ja vedenhankinnan käyttöön soveltuvuuden kannalta kuin ne määriteltäisiin ensimmäisen kerran.

Pohjavesialueet luokitellaan vedenhankintaa varten tärkeiksi (1-luokka) tai muiksi vedenhankintaan soveltuviksi pohjavesialueiksi (2-luokka). Lisäksi E-luokkaan (1E, 2E tai E) luokitellaan ne pohjavesialueet, joiden pohjavedestä jokin maa- tai pintavesiekosysteemi on suoraan riippuvainen (esimerkiksi lähteet). Pohjavesialueiden määrittäminen ja luokitus perustuvat alueiden luonnontieteellisiin ja hydrogeologisiin ominaisuuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Aleksi Tuunainen puh. 0295 037 041
Hydrogeologi Anne Lindholm puh. 0295 037 021


Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi.

Kuvat

Inarin Vuobmaveäijohkan (12148234) pohjavesialueen harjuselänne. Kuva: Aleksi Tuunainen
Inarin Vuobmaveäijohkan (12148234) pohjavesialueen harjuselänne. Kuva: Aleksi Tuunainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Tornionjoella tulvatilanne rauhoittumassa23.5.2023 14:34:57 EEST | Tiedote

Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Tornionjoen, Muonionjoen ja Ounasjoen kevättulvat ovat kääntyneet laskuun. Tiistaille ja keskiviikolle ennustetut sateet eivät enää nosta vedenpintoja, mutta ne saattavat hieman hidastaa niiden laskua. Tulva Muonionjoella ja Tornionjoella oli poikkeuksellisen suuri johtuen lumen nopeasta sulamisesta ja vesisateista. Tornionjoella tulvan suuruus sivusi vuoden 1968 ennätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme