Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus hakee toimijoita perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitamiseen

Jaa

Ympäristöministeriön valtakunnallinen Helmi-elinympäristöohjelma on käynnistynyt myös Lapissa. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman yhtenä teemana ovat perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat, lapinkentät ja metsälaitumet. Nyt etsitään kohteiden kunnostajia sekä niitto- ja laidunnuspalvelujen tuottajia.

Kuva: Marjut Kokko. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kuva: Marjut Kokko. Kuva on vapaasti käytettävissä.

Tänä vuonna painopiste on aiemmin kartoitettujen kohteiden kunnostuksessa. Lapissa on hoidossa olevia perinnebiotooppikohteita noin 180, mutta hoitamattomia kohteita on moninkertainen määrä. Tästä hoitamattomien joukosta seulotaan kohteet, joiden laidunnus- tai niittohoitoon palauttaminen on vielä mielekästä. Tärkeimpiä ehtoja ovat, että kohde on palautettavissa perinnebiotoopiksi ja että perinnebiotoopin kunnostaminen ja hoitoon palauttaminen sopii yhteen maanomistajan tavoitteiden kanssa.

Oletko kiinnostunut toteuttamaan lähivuosina perinnebiotooppien kunnostus- tai hoitotoimia, kuten puuston tai pensaikon raivauksia, aitojen pystyttämistä, niittoja tai laidunnusta?

ELY-keskus hakee yhteistyökumppaneiksi maanomistajia, yrityksiä, yhdistyksiä ja laiduneläinten omistajia. Kohteiden laiduntajiksi etsitään nautoja, lampaita ja hevosia. Eläinten omistajat voivat ilmoittaa eläimensä myös suoraan Laidunpankki-palveluun tarjoamaan laidunnuspalveluja (www.laidunpankki.fi).

Omistatko tai tiedätkö mahdollisen perinnebiotooppikohteen, jolle toivoisit toimenpiteitä, kuten raivauksia, niittoa tai laidunnusta?

ELY-keskus ottaa mielellään vastaan ilmoituksia uusista perinnebiotoopeista. Vaikka kaikille kohteille ei voida järjestää kunnostusta ja niitä joudutaan asettamaan tärkeysjärjestykseen luontoarvojen perusteella, on edelleen arvokkaita kohteita, jotka eivät ole ELY-keskuksen tiedossa. Voit ilmoittaa potentiaalisen kohteen, vaikka et olisi sen omistaja. Kartoituksen jälkeen mahdollisia hoitotoimenpiteitä suunnitellaan yhteistyössä maanomistajan kanssa.

Viime vuonna tehtiin maastokartoituksia

Vuonna 2020 ELY-keskuksessa on keskitytty kohteiden maastokartoituksiin. Kartoitustyötä on tehty Lapissa jo lukuisina vuosina, mutta edelleenkin on jäljellä kohteita, joilla kartoitusta ei ole tehty koskaan tai aiempi kartoitus on vanhentunut.

Kartoituksissa arvioitiin erityisesti kohteen kasvillisuutta ja maisemallista arvoa sekä mahdollisen hoidon onnistumista. Kohteen kasvillisuuden laatu ja maisemalliset arvot kertovat, onko kohteessa enää perinnebiotooppiarvoja jäljellä. Kohde ja sen luontotyypit rajataan kartalle ja kohteelle annetaan arvoluokka, jonka avulla maakunnan perinnebiotooppikohteita voidaan asettaa tärkeysjärjestykseen.

Valtioneuvosto on hyväksynyt joulukuussa 2020 uuden asetuksen perinnebiotooppien kunnostuksen ja hoidon tuesta. ELY-keskus rahoittaa tarpeen mukaan kohteiden puuston harvennuksen, kunnostusraivauksen ja laidunaitojen rakentamisen. Kohteiden jatkohoito tapahtuu niittämällä tai laiduntamalla. Hoitotoimenpiteistä maksetaan tuki maanomistajalle tai palvelu ostetaan työn toteuttajalta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biologi Lotta Sundström, Lapin ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 050 396 2920 (30.6.2021 saakka)
Biologi Marianne Tolonen, Lapin ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 050 312 8818
Ylitarkastaja Marjut Kokko, Lapin ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0400 304 745

Kuvat

Kuva: Marjut Kokko. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Kuva: Marjut Kokko. Kuva on vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen ei antanut perusteltua päätelmää Sakatin monimetallikaivoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta13.4.2021 10:18:40 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus on ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukaisena yhteysviranomaisena tarkistanut Sakatin monimetallikaivoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen laatua ja riittävyyttä. Yhteysviranomainen katsoo, että pohjavesimallinnukseen ja pohjavesivaikutusten lieventämiseen sekä kaivannaisjätteiden karakterisointiin ja vesitaseen laskemiseen sekä tulosten käsittelyyn ja esittämiseen liittyy puutteita ja epävarmuuksia, joita ei ole riittävästi käsitelty arviointiselostuksessa. Puutteet ovat niin oleellisia, että arviointiselostusta on täydennettävä.

Lapin ELY-keskus ei tee jäänsahauksia tänä keväänä30.3.2021 09:59:48 EEST | Tiedote

Jäätilanne on heikko Lapin alueen vesistöissä. Teräsjäänpaksuuksia on mitattu viikoilla 10 ja 11 Tenojoella, Ivalojoella, Kemijoella, Ounasjoella, Muonionjoella, Tornionjoella ja Simojoella. Tenojoella teräsjäänpaksuudet ovat lähellä keskimääräistä. Muilla alueilla teräsjäänpaksuudet ovat selvästi keskimääräistä ohuemmat, minkä vuoksi jäänsahauksia ei tulla tänä keväänä tekemään. Teräsjäänpaksuuden tulee olla yli 50 cm, jotta se kantaisi jäänsahauskonetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme