Lapin ELY-keskus myönsi rahoitusta porotalouden, luontaiselinkeinojen ja koltta-alueen kehittämistoimintaa koskeville tutkimushankkeille (Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Rahoitetut tutkimushankkeet
Luonnonvarakeskus, Porotroppi: Funktionaalisten sienirehujen sekä loislääkityksen vaikutus suoliston mikrobiomin rakenteeseen ja terveyteen.
- Hankkeen kesto: 1.10.2022 - 31.12.2025
- Kokonaiskustannusarvio 342 111,53 euroa
- Avustus 222 372,49 euroa
- Hankkeen tavoitteena on tuottaa tieteellisesti testattua tietoa uusien funktionaalisten sienipohjaisten rehujen ja porojen lääkityksessä käytetyn ivermektiinin soveltuvuudesta ja vaikutuksesta porojen suoliston mikrobiomin rakenteeseen ja toimintaan, ja porojen hyvinvointiin. Hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun, Ruokaviraston ja Wazama Median (Sauli Laaksonen) kanssa, ja hankkeen kenttäkokeet tehdään Paliskuntain yhdistyksen Kutuharjun koeporotilalla. Hanke tuottaa tietoa, josta on hyötyä poronhoitajille, eläinlääkäreille, rehuvalmistajille ja tiedeyhteisölle.
- Hankkeesta lisätietoja antaa Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jukka Forsman, puh. 029 532 2395
Luonnonvarakeskus/Suomen ympäristökeskus, POROTUULI: Luottamukseen perustuva ja konflikteja välttävä tuulivoimarakentaminen poronhoitoalueella.
- Hankkeen kesto: 1.9.2022 - 31.8.2024
- Kokonaiskustannusarvio 196 339,71 euroa
- Avustus 127 620,81 euroa
- Hankkeen tavoitteena on tutkia, miten tuulivoimarakentamista ja -suunnittelua voidaan kehittää siten, että porotalouden edellytykset otetaan huomioon, elinkeinojen välinen luottamus lisääntyy ja konfliktipotentiaali vähenee. Hanke tuottaa suunnittelua ja vuorovaikutusta koskevia parhaita käytäntöjä.
- Hankkeesta lisätietoja antaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Mikko Jokinen, puh. 029 532 3525
Tutkimusrahoitusta voidaan myöntää hankkeisiin, jotka edistävät porotaloutta ja luontaiselinkeinoja sekä koltta-alueen kehittämistoimintaa tai tuottavat tietoa päätöksenteon tueksi. Tutkimusrahoitusta on haettavana vuosittain tammi-maaliskuussa. Haussa on painopisteet, joihin liittyviä hakemuksia haetaan ensisijaisesti rahoitettavaksi.
Vuoden 2022 haun painopisteinä olivat
- Porojen terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvien uhkien hallinta.
- Muun maankäytön aiheuttamat haasteet porotalouden kannattavuudelle ja riskien hallinta.
- Porotalouden hallinnollisten ja toiminnallisten rakenteiden kehittämistarpeet yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon mahdollistajana/näkökulmasta.
- Kolttakulttuurin ja koltta-alueen elinvoimaisuus sekä perinteiset elinkeinot ja muun maankäytön luomat haasteet.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus:
ylitarkastaja Inka Ahonen, puh. 0295 037 096
ryhmäpäällikkö Anne Ristioja, puh. 0295 037 118
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme