Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin joet vapautumassa jäistä

Jaa

Hiljalleen suurentuneet virtaamat ovat saaneet Lapin jokien jäitä liikkeelle. Kuluneen viikon aikana jäät ovat lähteneet mm. Ounasjoelta ja Tornionjoelta. Simojoen tulvahuippu on saavutettu ja Simojoen virtaama kääntyy laskuun. Muissa Lapin alueen vesistöissä tulvahuippuja vielä odotellaan.

Tornionjoki on vapautunut jäistä Pellossa. Kuva: Lapin ELY-keskus, 11.5.2022.
Tornionjoki on vapautunut jäistä Pellossa. Kuva: Lapin ELY-keskus, 11.5.2022.

Tornionjoella ja Ounasjoella vedenkorkeudet ovat paikoitellen hetkellisesti nousseet, kun liikkeelle lähteneet jäät ovat kasaantuneet. Esimerkiksi Torniossa jokisuuhun kasautuneet jäät nostivat vedenkorkeutta noin metrillä. Jäät kuitenkin purkautuivat iltapäivän aikana merelle ja vedenkorkeus laski nopeasti. Ivalojoella jäät ovat liikkuneet ainakin Ivalon taajaman alueelta. Tenojoella virtapaikkoja on sulana.

Lapissa lumet ovat jo sulaneet monin paikoin, mutta lunta on edelleen paljon vesistöalueiden latvoilla. Viikonvaihteessa sää kylmenee, mikä hidastaa lumien sulamista ja virtaamien kasvua. Tornionjoella, Muonionjoella ja Tenojoella tulvahuippu on odotettavissa toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Ivalojoella ja Ounasjoella tulva voi olla kaksihuippuinen, jolloin ensimmäinen tulvahuippu on lähipäivinä ja toinen toukokuun lopussa. Simojoella virtaama on nyt huipussaan ja sen ennustetaan lähtevän lähipäivinä laskuun.

Kemijoen latvoilla Kemihaarassa virtaama nousee lähipäivien aikana tulvahuippuunsa. Kemijoen voimalaitoksilla suurimmat juoksutukset saavutettaneen toukokuun lopussa. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat nousussa ja kesävedenkorkeudet saavutetaan pääosin kesäkuun alkuun mennessä.

Tällä hetkellä tulvatilanne on rauhallinen ja viranomaiset seuraavat tulvan kehittymistä. Seuraava viranomaisten tulvakokous on 16.5.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354

Suomen ympäristökeskus, vanhempi tutkija Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Kuvat

Tornionjoki on vapautunut jäistä Pellossa. Kuva: Lapin ELY-keskus, 11.5.2022.
Tornionjoki on vapautunut jäistä Pellossa. Kuva: Lapin ELY-keskus, 11.5.2022.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Globaalit kriisit heikentävät elinkeinoelämän näkymien ennustettavuutta24.10.2022 10:19:12 EEST | Tiedote

Alkuvuoden myönteiset suhdannenäkymät ovat muuttuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Globaalit kriisit yhdessä työvoiman saatavuushaasteen kanssa voivat olla jarruttavia tekijöitä yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Työttömyyden myönteinen kehitystrendi on jatkunut. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme