Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin jokien virtaamat lähdössä vähitellen nousuun

Jaa

Huhti-toukokuun vaihteen tavanomaista kylmempi sää sai Lapin vesistöjen virtaamien kasvun pysähtymään. Loppuviikosta sää lämpenee ja vesistöjen virtaamien ennustetaan lähtevän rauhalliseen nousuun kohti kevään tulvahuippua. Suurimmassa osassa Lapin vesistöjä tulvahuiput ajoittuvat touko-kesäkuun vaihteeseen.

Ounasjoella Tapionkylän alueella jäät ovat jo osittain sulaneet. (Kuva: Lapin ELY-keskus, 4.5.)
Ounasjoella Tapionkylän alueella jäät ovat jo osittain sulaneet. (Kuva: Lapin ELY-keskus, 4.5.)

Lähipäivinä lämpenevä sää nostaa hiljalleen Etelä-Lapin jokien virtaamia viimeistään ensi viikon alussa. Pohjoisemmassa Lapissa jokien virtaamien ennustetaan lähtevän nousuun ensi viikon loppupuolella.

Lapin alueella ei ole tulevan viikon aikana odotettavissa merkittäviä sateita muutamia hajanaisia sadealueita lukuun ottamatta. Yölämpötilat pysyttelevät edelleen suurimmassa osassa Lappia pakkasen puolella. Lumet sulavat hitaasti ja pitkän ajanjakson aikana, mikä pienentää suurten tulvahuippujen esiintymisen todennäköisyyttä Lapin vesistöissä.

Lapin vesistöjen tulvahuippujen ennustetaan ajoittuvan touko-kesäkuun vaihteeseen. Simojoella tulvahuipun ajankohdan arvioidaan olevan toukokuun puolivälissä. Suurimmassa osassa vesistöjä kevättulvan huipun arvioidaan olevan tavanomainen. Muonionjoella ja Tornionjoella tulvahuipun ennustetaan olevan keskimääräistä suurempi valuma-alueen latvaosien tavanomaista suuremmista lumimääristä johtuen. Erityisesti Pellossa ja Muoniossa tulvahuippu voi olla selvästi tavanomaista suurempi. Torniossa, Kittilässä, Rovaniemellä ja Ivalossa tulvahuippu jää todennäköisesti vahinkorajan alapuolelle.

Viranomaiset seuraavat tulvatilanteen kehittymistä

5.5.2022 pidetyssä viranomaisten tulvakokouksessa käytiin läpi ajantasaiset sää- ja tulvaennusteet Lapin alueelle. Tulvatilanteen todettiin olevan rauhallinen ja tulvan kehittymistä seurataan. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet on pääosin laskettu lähelle alarajaa.

Simojoen alaosalla useat jokijaksot ovat jo jäättömiä. Muissa Lapin vesistöissä jäät ovat vielä suurimmaksi osaksi paikoillaan, mutta virtapaikoilla on havaittavissa sulia alueita. Tällä hetkellä näyttää, että jäät sulavat paikoilleen. Mahdollisesti liikkeelle lähtevät jäät ovat heikkoja, minkä vuoksi jääpatojen syntymisen riski arvioidaan pieneksi. Seuraava viranomaisten tulvakokous on 12.5.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus, johtava vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354

Suomen ympäristökeskus, vanhempi tutkija Ari Koistinen (tulvaennusteet), puh. 0295 251 287

Kuvat

Ounasjoella Tapionkylän alueella jäät ovat jo osittain sulaneet. (Kuva: Lapin ELY-keskus, 4.5.)
Ounasjoella Tapionkylän alueella jäät ovat jo osittain sulaneet. (Kuva: Lapin ELY-keskus, 4.5.)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Globaalit kriisit heikentävät elinkeinoelämän näkymien ennustettavuutta24.10.2022 10:19:12 EEST | Tiedote

Alkuvuoden myönteiset suhdannenäkymät ovat muuttuneet Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Globaalit kriisit yhdessä työvoiman saatavuushaasteen kanssa voivat olla jarruttavia tekijöitä yritysten kasvulle ja kehittymiselle. Työttömyyden myönteinen kehitystrendi on jatkunut. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme