Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin jokien virtaamat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa, Kittilässä vahinkoraja saattaa ylittyä

Jaa

Lapin jokien virtaamat ovat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa. Kittilässä Ounasjoen vahinkoraja saattaa ylittyä lähipäivinä, jolloin rantarakennukset ovat vaarassa kastua. Laitureiden ja veneiden kiinnitykset kannattaa varmistaa. Veden ennustetaan nousevan lauantaihin tai mahdollisesti sunnuntaihin asti. Tornionjoessa tavanomaista korkeampi huippu saavutetaan todennäköisesti ensi viikon alkupuolella. Ivalojoen virtaama on juuri kääntynyt laskuun. Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sademäärästä ja lämpötilasta.

Kemijärven vedenkorkeus on nousussa ja tavalliseen tapaan nousee toukokuun loppuun mennessä säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Kuva: Suvi Salomaa ja Heikki Poikela, Kemijoki Oy
Kemijärven vedenkorkeus on nousussa ja tavalliseen tapaan nousee toukokuun loppuun mennessä säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Kuva: Suvi Salomaa ja Heikki Poikela, Kemijoki Oy

Alkuviikon lämmin sää sai lumet sulamaan ja jokien virtaamat kasvamaan nopeasti. Tulvaa ovat kasvattaneet myös vesisateet, joita on luvassa lisää. Lämpötilat laskevat kuitenkin perjantain ja lauantain välisenä yönä laajoilla alueilla pakkasen puolelle ja koko viikonlopun ennustetaan olevan varsin kylmä, mikä hillitsee virtaamien kasvua, kun loppujen lumien sulaminen pysähtyy ja vesisateet muuttuvat lumisateiksi.

Ounasjoen vedenkorkeus vahinkorajan tuntumassa Kittilässä

Ounasjoen vedenkorkeus on nyt Kittilässä parinkymmenen senttimetrin päässä vahinkorajasta ja se on vielä nousussa. Selvästi keskimääräistä kevättulvaa korkeampi huippu saavutetaan viikonvaihteen aikana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sään kylmeneminen hillitsee virtaaman kasvua niin, että joen pinta joko jää vahinkorajan alapuolelle tai ylittää sen hyvin lievästi, jolloin merkittäviltä tulvavahingoilta säästytään. Ennusteisiin liittyy aina epävarmuuksia ja hieman ennustettua korkeammat lämpötilat saattaisivat nostaa vedenpinnan selvästikin vahinkorajan yläpuolelle. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä.

Simojoki

Simojoen keskimääräistä hieman pienemmäksi jäänyt tulvahuippu on ohitettu. Joen vedenkorkeus ja virtaama ovat laskussa.

Tornionjoki ja Muonionjoki

Tornionjoen keväthuipusta on tulossa tavanomaista korkeampi. Virtaama Karungissa on nyt jo keskimääräisen kevättulvan suuruinen ja kasvaa vielä muutaman päivän. Joen vedenpinta Tornion kaupungin kohdalla noussee viikonvaihteen aikana tai pian sen jälkeen suunnilleen samalla tasolle kuin viime vuoden kevättulvassa, mahdollisesti hieman korkeammallekin. Tulvapenkereiden ansiosta merkittäviä vahinkoja ei pitäisi kuitenkaan tulla. Kainuunkylän tie eli maantie 19618, tarkempi paikka Poikkilahti, on suljettu tulvan takia.

Muonionjoen virtaama on noussut kevään ensimmäiseen huippuunsa. Sään kylmeneminen kääntänee nousun parin päivän sisällä laskuksi, mutta myöhemmin on odotettavissa vielä toinen tulvahuippu, joka saattaa olla ensimmäistä suurempi.    

Kemijoki

Kemijoen vedenkorkeus Rovaniemen kohdalla on jo lähellä tämän kevään huippua. Vähäistä nousua on vielä odotettavissa. Tämän vuoden kevättulva on suuruudeltaan keskimääräinen eikä vahinkoja ole odotettavissa.

Kemijärven vedenkorkeus on nousussa ja tavalliseen tapaan nousee toukokuun loppuun mennessä säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Jumiskonjoella virtaama on tavanomaista suurempi johtuen ohijuoksutuksista Isojärvestä Köykenöjokeen ja Ala-Suolijärvestä Jumiskonjokeen.

Ivalojoki

Ivalojoella virtaama on juuri saavuttanut huippunsa ja on kääntynyt laskuun. Kevättulvasta tuli keskimääräistä suurempi, mutta Ivalossa tulvapenkereet ovat korkealla eikä tulvavahinkojen vaaraa ollut.

Tenojoki

Tenojoen virtaama on saavuttamassa keskimääräistä pienemmäksi jäävän keväthuippunsa tänään tai huomenna. Luultavasti kesäkuun puolella nähdään toinen huippu, kun sää lämpenee uudelleen.

Seuraa tulvatilannetta Twitterissä

#tulva OR #tulvat (alueesta riippumaton hakutulos Twitterissä) ja #Lapintulvat
@pinnanalta (SYKEn hydrologien Twitter-tili)
@Lapin_ELY (Lapin ELY-keskuksen Twitter-tili)
@meteorologit (Ilmatieteen laitoksen Twitter-tili)
@Lapinpelastus (Lapin Pelastuslaitoksen Twitter-tili)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, puh. 0295 037 282 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Juha Kuivalainen, puh. 0295 037 391 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Juha-Petri Kämäräinen, puh. 0295 037 406 (Lapin ELY-keskus)
Vesitalousasiantuntija Niina Karjalainen, puh. 0295 037 354 (Lapin ELY-keskus)
Johtava hydrologi Noora Veijalainen, puh. 0295 251 159 (Suomen ympäristökeskus)

Lapin ELY-keskuksen tulva-asioiden sähköpostiosoite: tulvat.lappi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kemijärven vedenkorkeus on nousussa ja tavalliseen tapaan nousee toukokuun loppuun mennessä säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Kuva: Suvi Salomaa ja Heikki Poikela, Kemijoki Oy
Kemijärven vedenkorkeus on nousussa ja tavalliseen tapaan nousee toukokuun loppuun mennessä säännöstelyn ylärajan tuntumaan. Kuva: Suvi Salomaa ja Heikki Poikela, Kemijoki Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin jokien tulvahuiput ohitettu, Tornionjoen ja Ounasjoen virtaamat nousivat viime kevään lukemiin26.5.2021 09:18:35 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat saavuttivat kevään huippunsa viime viikon lopulla. Lämmin sää sulatti lumet nopeasti ja vesisateet vauhdittivat jokien virtaamien kasvua. Ounasjoen vedenpinta nousi Kittilässä lähelle vahinkorajaa kuten viime keväänäkin, vaikka lumimäärä oli huomattavasti pienempi. Tornionjoen tulvahuippu oli selvästi tavanomaista korkeampi. Suuremmilta tulvavahingoilta on vältytty tänä keväänä.

Lapin työttömyys on vähentynyt selvästi viime kevään korkeista lukemista25.5.2021 08:50:45 EEST | Tiedote

Työttömyys on vähentynyt Lapissa selvästi viime kevään korkeista lukemista, mutta työttömiä oli edelleen 2 100 enemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Työttömiä oli huhtikuussa kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman kysynnässä näkyy rakentaminen. Työttömyyden väheneminen on jatkunut toukokuun aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme