Lapin suhdannekatsaus vuoteen 2020 paljastaa: Lapin suhdannekehitys notkahti koko maata voimakkaammin koronapandemian iskiessä

Jaa

Lapin suhdannekehitys notkahti koko maata voimakkaammin koronapandemian rajoitustoimien iskiessä keväällä 2020. Toimialoista vain kaivostoiminnan kehitystrendi jatkoi kasvuaan. Myös rakentamisen ja kaupan liikevaihdon vuosikehitys oli positiivinen. Eniten liikevaihto romahti majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä matkailupalveluissa. Lapin suhdannekatsaus kokoaa vuosittain tiedot liikevaihdon, teollisuuden viennin ja henkilöstömäärän suhdannekehityksestä määriteltyjen toimialojen, matkailukeskusten yritysryhmien sekä Kemi-Tornion ja Rovaniemen seutukuntien osalta. Suhdannekatsaus on toteutettu Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin Kauppakamarin, Lapin Yrittäjien, Finnveran, Rovaniemen kaupungin sekä Meri-Lapin kehittämiskeskuksen yhteistyönä.

Toimialojen liikevaihdon trendikehitys Lapissa, Tilastokeskus
Toimialojen liikevaihdon trendikehitys Lapissa, Tilastokeskus

Lapissa kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto supistui 8,5 prosenttia vuoden 2019 tasosta. Liikevaihto laski jokaisella vuosineljänneksellä ja heikon kehitys oli toisella neljänneksellä. Kaikkien toimialojen henkilöstömäärä (ml. julkinen sektori) laski 3,7 prosenttia vuonna 2020. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä henkilöstömäärä vielä kasvoi. Liikevaihdon tapaan henkilöstömäärä laski voimakkaammin toisella neljänneksellä. Kolmena edellisenä vuonna henkilöstömäärä oli kasvanut.

Teollisuuden ja kaivostoiminnan osuus Lapin yritysten liikevaihdosta on puolet. Henkilöstömäärä jakaantuu liikevaihtoa tasaisemmin eri toimialoille.

Lapissa teollisuuden liikevaihtokehitys notkahti enemmän kuin koko maassa vuonna 2020. Loppuvuodesta liikevaihdon lasku jäi maltillisemmaksi. Lapin teollisuudessa, pois lukien suuryritykset, liikevaihtokehitys notkahti koko toimialaa vähemmän. Rakentamisen liikevaihto pysytteli Lapissa koko maata paremmassa kasvussa.

Pandemian vaikutukset näkyivät positiivisten vuosien jälkeen suhdannekehityksen notkahduksena kaikissa Lapin matkailukeskuksissa, erityisesti liikevaihdossa, mutta myös henkilöstömäärässä.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Videolla katsausta kommentoivat Heino Vasara Lapin ELY-keskuksesta, Satu Luiro Lapin liitosta ja Timo Rautajoki Lapin Kauppakamarista.Siirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Strategiapäällikkö
Satu Luiro, Lapin liitto
p. 0400 124 029

Johtava toimiala-asiantuntija
Heino Vasara, Lapin ELY-keskus
p. 0295 039 689

Toimitusjohtaja
Timo Rautajoki, Lapin Kauppakamari
p. 040 551 1289

Kuvat

Toimialojen liikevaihdon trendikehitys Lapissa, Tilastokeskus
Toimialojen liikevaihdon trendikehitys Lapissa, Tilastokeskus
Lataa
Toimialojen henkilöstömäärän kehitys Lapissa, Tilastokeskus
Toimialojen henkilöstömäärän kehitys Lapissa, Tilastokeskus
Lataa
Lapin matkailukeskusten liikevaihdon trendit, Tilastokeskus
Lapin matkailukeskusten liikevaihdon trendit, Tilastokeskus
Lataa
Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Lapissa 2020, Tilastokeskus
Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Lapissa 2020, Tilastokeskus
Lataa
Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Lapissa 2006-2020, Tilastokeskus
Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Lapissa 2006-2020, Tilastokeskus
Lataa
Toimialojen kehitystrendit 2020
Toimialojen kehitystrendit 2020
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Sinilevää havaittu heinäkuussa myös Lapissa22.7.2021 15:28:33 EEST | Tiedote

Sinileväsamentumia on havaittu heinäkuussa myös Lapissa. Havainnot keskittyvät Etelä- ja Keski-Lapin järviin. Pintavedet lämpenivät kesä-heinäkuun vaihteessa monin paikoin yli 20 ºC:seen, mikä on edesauttanut sinileväesiintymien kehittymistä tyynien poutajaksojen aikana. Valtakunnallisessa leväseurannassa tehdyt havainnot ja Lapin ELY-keskukselle ilmoitetut yleisöhavainnot ovat kuitenkin pääosin koskeneet vähäisiä määriä sinilevää.

Helmi-elinympäristöohjelman maastotyöt ovat alkaneet Lapissa perinnebiotoopeilla ja lintuvesillä7.7.2021 15:44:49 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus jatkaa inventointeja, hoidon ja kunnostuksen suunnittelua sekä hoidon järjestämistä. Helmi-ohjelmassa inventoidaan arvokkaita elinympäristöjä, jotta säilyneet kohteet löydetään ja niille voidaan suunnitella kunnostusta ja hoitoa. Lapin ELY-keskus etsii myös tekijöitä kohteiden kunnostukseen ja hoitoon. Toimenpiteisiin voi saada uutta luonnonsuojelulain mukaista tukea, jota haetaan alueellisesta ELY-keskuksesta.

Etätyöntekijä yhdistää työn ja rakkauden Lappiin5.7.2021 00:00:00 EEST | Tiedote

Kesän ja syksyn aikana esitellään erilaisia Lapissa etätöitä tekeviä henkilöitä osana Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen somekampanjaa. Nämä työntekijät ovat halunneet omalla esimerkillään tuoda esiin etätyön tarjoamat mahdollisuudet ja ne tekijät, jotka ovat vetäneet heidät juuri Lappiin työskentelemään paikkariippumattomasti. Kaikkia heitä yhdistää rakkaus Lappiin sekä omaan työhönsä. Etätyö on keino yhdistää nämä tekijät.

Rovaniemen Koivusaareen etsitään lampaita laiduntamaan valtakunnallisesti arvokasta perinnemaisemaa1.7.2021 16:10:48 EEST | Tiedote

Lapin ELY-keskus ja Rovaniemen kaupunki etsivät Koivusaareen uutta hoitajaa Helmi-elinympäristöohjelmassa. Keskeisellä paikalla Rovaniemellä, laajassa Ounas- ja Kemijoen risteyksessä, sijaitsee upea ja rehevä Koivusaari. Se on yksi Ounasjokisuiston pienistä saarista, joiden rannat tarjoavat suojaa pesiville ja muuttomatkalla oleville linnuille. Saarella on luontopolku ja lintutorni. Saari on siis hieno käyntikohde lintujen mutta myös tulvaniittyjen ja -metsien sekä lampaiden ansiosta. Koivusaaren hoito on tärkeää maiseman, kulttuuriperinnön ja lajiston vuoksi, minkä vuoksi se on yksi Helmi-elinympäristöohjelman tukea saavista kohteista. Alueelle etsitään uutta hoitajaa, jolle hoidosta aiheutuvat kustannukset korvataan kokonaisuudessaan luonnonsuojelulain tuella. Kiinnostuneet laiduneläinten omistajat voivat olla yhteydessä Lapin ELY-keskukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme