Lapin ELY-keskus

Lapin työllisyyden kehityskuva on myönteinen

Jaa

Työttömien määrä alitti Lapissa koronapandemiaa edeltävän vastaavan kuukauden luvun. Työttömiä oli noin 530 vähemmän kuin vuoden 2019 maaliskuussa. Maaliskuun työttömien määrä on ollut viimeksi alempi vuonna 1990. TE-palveluihin ilmoitettujen avointen työpaikkojen määrä oli maaliskuussakin huomattavasti suurempi kuin aiempina vuosina.

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli maaliskuun lopussa 8 310 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 730. Työttömiä 570 vähemmän kuin kuukautta aiemmin ja 3 070 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lomautukset ovat vähentyneet huomattavasti. Lomautettuja oli neljännes vähemmän kuin helmikuussa ja kaksi kolmasosaa vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa.

Työttömyys on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, vahvimmin nuorilla alle 30-vuotiailla. Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen on vahvistunut ja pitkäaikaistyöttömiä oli maaliskuussa vihdoin myös vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Maaliskuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa 4 960 avointa työpaikkaa. Avoimeksi ilmoitettuja työpaikkoja oli yli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa ja lähes kolme kertaa enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Aiempina kuukausina ilmoitetut työpaikat mukaan lukien Lapissa oli maaliskuun aikana avoinna lähes 10 720 työpaikkaa.

Joka toisessa Lapin kunnassa työttömien osuus työvoimasta alitti 10 %

Työttömien osuus työvoimasta alitti maaliskuussa 10 % kymmenessä Lapin kunnassa. Alimmat asteet olivat Sodankylän 6,6 % ja Kittilän 7,0 %. Sallassa, Posiolla ja Kemijärvellä osuus ylitti 15 %.

Työttömiä oli kaikissa kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteellisesti eniten työttömyys väheni Kittilässä, Pelkosenniemellä ja Muoniossa. Kaupunkikunnista työttömyys laski eniten Rovaniemellä ja työttömiä oli Rovaniemellä 1320 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Neljässätoista kunnassa työttömiä oli jo vähemmän kuin ennen koronapandemiaa, mutta joka kolmannessa kunnassa edelleen enemmän kuin maaliskuussa 2019. 

Lapin ELY-keskuksen maaliskuun 2022 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: https://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (huhtikuu 2022) julkaistaan 24.5.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Elinkeinoelämän murrokset haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin10.5.2022 12:43:38 EEST | Tiedote

Rakennemuutokset, koronapandemia ja Ukrainan sodan myötä asetetut Venäjä-pakotteet haastavat toimijoita uusiin ratkaisuihin. Lapin elinkeinoelämän visio on olla pohjoisen Euroopan solmukohta, joka yhdistää luonnon kestävän käytön vastuulliseen kasvuun. Alueelliset kehitysnäkymät -katsaukseen on koottu lappilaisten asiantuntijoiden näkemyksiä alueen nykytilasta ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme