Lapin ELY-keskus

Lapin työttömyys on vähentynyt selvästi viime kevään korkeista lukemista

Jaa

Työttömyys on vähentynyt Lapissa selvästi viime kevään korkeista lukemista, mutta työttömiä oli edelleen 2 100 enemmän kuin vuoden 2019 huhtikuussa. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyys on kasvussa. Työttömiä oli huhtikuussa kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman kysynnässä näkyy rakentaminen. Työttömyyden väheneminen on jatkunut toukokuun aikana.

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli huhtikuun lopussa noin 11 130 työtöntä, joista lomautettuja lähes 1 840. Työttömiä oli 240 vähemmän kuin maaliskuussa ja 4 560 (-29 %) vähemmän kuin vuotta aiemmin, kun koronapandemian rajoitustoimet käänsivät työttömyyden rajuun kasvuun.  Työttömyys on lomautusten vähenemisen myötä vähentynyt, mutta työttömiä oli huhtikuussa kuitenkin edelleen 2 100 eli lähes neljännes enemmän kuin vastaavaan aikaan kaksi vuotta aiemmin. Lisäksi työttömyydet ovat pitkittyneet ja pitkäaikaistyöttömiä oli jo lähes 3 200.  

Työttömien osuus työvoimasta oli huhtikuun lopussa Lapissa 13,8 % ja koko maassa 12,1 %. Osuus alitti Lapissa 10 % Simossa ja Keminmaassa.  Korkeimmat yli 20 % osuudet olivat Savukoskella ja Muoniossa.  

Työttömyys vähentynyt kaikissa Lapin kunnissa

Verrattuna viime vuoden huhtikuun nousseisiin työttömien määriin, työttömiä oli kaikissa Lapin kunnissa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteellisesti eniten (-42 % tai enemmän) työttömyys on vähentynyt Kolarissa, Pelkosenniemellä, Simossa ja Kittilässä. Vähiten (-3-7 %) työttömyys on alentunut Muoniossa, Utsjoella ja Savukoskella. Kaupunkikunnista työttömyys on vähentynyt eniten Rovaniemellä ja vähiten Kemijärvellä.

Rakentaminen näkyy työvoiman kysynnässä

Huhtikuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa lähes 2 700 avointa työpaikkaa, mikä on noin 1 600 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Määrä oli myös selvästi korkeampi kuin huhtikuussa vuonna 2019. Avoimet työpaikat lisääntyivät eniten Kemi-Tornion seutukunnassa. Työpaikkoja ilmoitettiin huhtikuussa avoimeksi eniten rakennustyöntekijöille ja rakennusalan avustaville työntekijöille, myyntityöntekijöille, hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöille, siivoojille ja kuljetustyöntekijöille.

Aktivointiaste 26 % - palveluissa yli 3 900 lappilaista

Aktivointiasteeseen laskettaviin TE-palveluihin osallistui huhtikuun lopussa yli 3 900 lappilaista. Palveluihin osallistuvien määrä oli suunnilleen sama kuin kuukautta aiemmin ja lähes 650 korkeampi kuin vuotta aiemmin huhtikuussa. Aktivointiaste (palveluihin osallistuvien osuus laajasta työttömyydestä) oli huhtikuun lopussa Lapissa 26,0 %.

Työvoiman kysyntä vilkastunut ja työttömyys alentunut

Työvoiman kysyntä on vilkastunut alkuvuoden aikana ja työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi huhtikuussa enemmän kuin vuosiin. Työttömien määrä on laskenut vuodentakaisista viime keväänä nopeasti nousseita lukemista, mutta on kuitenkin selvästi aiempia vuosia korkeampi. TE-toimiston asiakastietojärjestelmästä saatavan tilannetiedon mukaan työttömyyden väheneminen on jatkunut toukokuun aikana alittaen jo selvästi 11 000. 

Lapin ELY-keskuksen huhtikuun 2021 työllisyyskatsaus löytyy kokonaisuudessaan selainversiona ja pdf-muodossa osoitteesta: http://www.temtyollisyyskatsaus.fi/Lappi.aspx

Seuraava työllisyyskatsaus (toukokuu 2021) julkaistaan 22.6.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:

Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Työttömät työnhakijat kuukausittain 2014-2021. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapin ELY-keskus
Lapin ELY-keskus
Rovaniemi: Hallituskatu 3 B (valtion virastotalo)
Kemi: Valtakatu 28

0295 037 000http://www.ely-keskus.fi/lappi

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lapin jokien tulvahuiput ohitettu, Tornionjoen ja Ounasjoen virtaamat nousivat viime kevään lukemiin26.5.2021 09:18:35 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat saavuttivat kevään huippunsa viime viikon lopulla. Lämmin sää sulatti lumet nopeasti ja vesisateet vauhdittivat jokien virtaamien kasvua. Ounasjoen vedenpinta nousi Kittilässä lähelle vahinkorajaa kuten viime keväänäkin, vaikka lumimäärä oli huomattavasti pienempi. Tornionjoen tulvahuippu oli selvästi tavanomaista korkeampi. Suuremmilta tulvavahingoilta on vältytty tänä keväänä.

Lapin jokien virtaamat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa, Kittilässä vahinkoraja saattaa ylittyä21.5.2021 14:46:00 EEST | Tiedote

Lapin jokien virtaamat ovat monin paikoin huipussaan viikonvaihteessa. Kittilässä Ounasjoen vahinkoraja saattaa ylittyä lähipäivinä, jolloin rantarakennukset ovat vaarassa kastua. Laitureiden ja veneiden kiinnitykset kannattaa varmistaa. Veden ennustetaan nousevan lauantaihin tai mahdollisesti sunnuntaihin asti. Tornionjoessa tavanomaista korkeampi huippu saavutetaan todennäköisesti ensi viikon alkupuolella. Ivalojoen virtaama on juuri kääntynyt laskuun. Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sademäärästä ja lämpötilasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme