Aluehallintovirasto

Lapin valmiustoimikunta: Lapissa poikkeuksellista yhteistyötä

Jaa

Lapin valmiustoimikunta kokoontui torstaina 22.4. aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasojan johdolla. Alueen sairaanhoitopiirien mukaan koronatautitilanne Lapin sairaanhoitopiirissä on rauhallinen, mutta Länsi-Pohjan alueella ovat tartunnat lisääntyneet merkittävästi huhtikuussa. Syksyn harjoituksia suunnitellaan laajassa yhteistyössä.

Valmiustoimikunnan puheenjohtaja, ylijohtaja Kaisa Ainasoja kertoi, että Lapin aluehallintovirastossa odotetaan sosiaali- ja terveysministeriöstä tarkempaa ohjausta hallituksen 21.4. julkaisemaan koronarajoitusten purkamissuunnitelmaan liittyen ennen viraston seuraavia rajoittamispäätöksiä. Lapin sairaanhoitopiirin turvallisuuspäällikkö Thomas Draper totesi, että koronatautitilanteen suhteen Lapin sairaanhoitopiirissä on menty parempaan suuntaan. Ilmaantuvuusluvut ovat laskeneet, sairaanhoitopiirissa ei ole sairaalahoidossa yhtään potilasta ja ikäihmisten rokotuskattavauus on hyvä. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Jyri J. Taskila sanoi, että tilanne on Länsi-Pohjan alueella huolestuttava. Ilmaantuvuusluku on noussut merkittävästi, alueella on kymmenen joukkoaltistusta ja 400 henkilöä on koronakaranteenissa.

Pohjoinen21-valmiusharjoitus sovitetaan paikallispuolustusharjoitukseen

Lapin aluehallintoviraston peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Leena Räsänen kertoi, että sosiaali- ja terveysministeriön, maa- ja metsätalousministeriö, aluehallintovirastot, Valvira, Ruokavirasto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos ja Pelastusopisto järjestävät ensimmäisen ympäristöterveydenhuollon harjoituksen, jossa harjoitellaan kemikaalionnettomuuteen varautumista. YMPPI2021-harjoitus on valtakunnallinen ja pidetään elokuussa.

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallinvirastojen viikolla 36 järjestämä Pohjoinen21-valmiusharjoitus sovitetaan yhteen puolustusvoimien PAPU2/21-paikallispuolustusharjoituksen kanssa. Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja, eversti Jukka Kotilehto kiitti pohjoisia aluehallintovirastoja yhteistyöstä.

- Kiitos Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastoille, että vastasitte isoon haasteeseen sovittaa Pohjoinen21-valmiusharjoitus puolustusvoimien paikallispuolustusharjoitukseen. Tällaista ennakkoluulotonta yhteistyötä ei ole muualla Suomessa. On tärkeää, että emme eristäydy vaan teemme yhdessä.

Lapin valmiustoimikuntaan kuuluvat Lapin aluehallintoviraston lisäksi Jääkäriprikaati, Lapin lennosto, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Lapin poliisilaitos, Suojelupoliisi, Oulun hätäkeskus, Tornion tulli, Lapin ELY-keskus, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin liitto, Lapin sairaanhoitopiiri, Lapin sairaanhoitopiiri, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Rovaniemen seurakunta, Yle Rovaniemi, SPR Lapin piiri, Erillisverkot Oy, Napapiirin Energia ja Vesi, MPK/Pohjois-Suomen maanpuolustuspiiri sekä Pohjois-Suomen ELVAR-toimikunta.

Lisäksi valmiustoimikunnan yhteydessä toimivat sihteeristö sekä viestintäjaos, johon on koottu Lapin alueen keskeisten viranomaisten ja toimijoiden viestinnän ammattilaiset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin aluehallintovirasto
ylijohtaja Kaisa Ainasoja, puhelin 0295 017 345
pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu, puhelin 0295 017 364,
peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueen johtaja Leena Räsänen, puhelin 0295 017 385
etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Työsuojeluviranomaiset torjuvat räjäytys- ja louhintatöiden suuronnettomuuksia7.5.2021 13:44:36 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on alkanut kolmevuotinen valvontahanke, jonka tarkoituksena on parantaa räjäytys- ja louhintatyön turvallisuutta sekä estää suuronnettomuuksia. ”Tavoitteenamme on vähentää työtapaturmien määrää pitkällä aikavälillä. Ja erityisesti sitä, että sattuneet työtapaturmat eivät jatkossa olisi vakavia”, kertoo tarkastaja Arto Liukkonen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Regionförvaltningsverket förlänger nuvarande restriktioner i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikt men förbereder sig för att fatta nya beslut om det behövs7.5.2021 13:34:10 EEST | Tiedote

Epidemin är alltjämt i samhällsspridningsfasen i Södra Karelens, Helsingfors och Nylands och Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts områden. Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som förlänger begränsningen av deltagarantalet vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster till högst sex personer i de här regionerna 17–31.5.2021. I Egentliga Tavastlands sjukvårdsdistrikt är epidemin i accelerationsfasen och där bibehålls sammankomstbegränsningen på tio personer. I de här regionerna förlänger regionförvaltningsverket dessutom beslutet som ålägger aktörerna att säkerställa möjligheten till säkert avstånd i kundutrymmen.

Aluehallintovirasto jatkaa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla nykyisiä koronarajoituksia mutta varautuu tekemään tarvittaessa uusia päätöksiä7.5.2021 13:30:00 EEST | Tiedote

Epidemia on edelleen leviämisvaiheessa Etelä-Karjalan, Helsingin ja Uudenmaan ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt jatkopäätöksen, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan näillä alueilla enintään kuuteen henkilöön ajalla 17.-31.5.2021. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella epidemia on kiihtymisvaiheessa, ja siellä kokoontumisrajoitus säilyy enintään kymmenessä hengessä. Lisäksi aluehallintovirasto jatkaa näillä alueilla määräystä, jonka mukaan toimijoiden täytyy varmistaa asiakastiloissa turvavälien mahdollisuus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme