MIELI Suomen Mielenterveys ry

Lapinlahden entisen sairaalan tulevaisuus on nyt Kaikkien Lapinlahti – Kaupunki kutsutaan mukaan avoimeen konsortioon

Jaa

Lapinlahden entisen sairaala-alueen kilpailusta viime hetkellä ulos jäänyt Lapinlahti 360 -toimijaryhmä on valmis toteuttamaan kilpailussa kehitetyn kaikille avoimen, yleishyödyllisen ja mielenterveyteen kokonaisvaltaisesti keskittyvän hankkeen.

Tavoitteena on, että Helsingin kaupunki osallistuu hankkeen toteutukseen. Tällöin kaupunki vastaa tarpeeseen edistää kaupunkilaistensa hyvinvointia ja säästää tulevaisuuden hoitokustannuksissa. Samalla se kantaa vastuun arvokkaan ja kansallisesti merkittävän kulttuuriympäristön vaalimisesta, jonka säilymisen tärkeä edellytys on alueen historiaa jatkava toiminta.

MIELI Suomen Mielenterveys ry, Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamo ja ehdotuksen suunnittelijat ovat jatkaneet rahoitusmallin kehittämistä.

”Ajatuksemme on, että Helsingin kaupunki tulee uuteen kiinteistöyhtiöön
vähemmistöosakkaaksi Maria01:n tapaan. Muita osakkaita ovat yleishyödylliset
säätiöt sekä mielenterveysalan yrityskehittämistä tukeva taho. Lapinlahden toimijat
käyvät parhaillaan neuvotteluja eri alojen säätiöiden kanssa, ja kuhina hankkeen
ympärillä on kova”, kertoo Panu Lehtovuori Arkkitehtitoimisto Livadysta.

Hanke on avoin uusille kumppaneille. Mukana suunnitelmassa ovat jo mm. Demos Helsinki, Folkhälsan, Svenska Kulturfonden, Suomen Latu, Helen Oy ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Kaikkien Lapinlahti -ehdotus on vastaus kaupungin toiveeseen löytää sellainen ostaja, joka sitoutuu entisen sairaala-alueen kehittämiseen pitkällä tähtäimellä. Ryhmä on vakuuttunut siitä, että korkeat yhteiskunnalliset ja kulttuuriset tavoitteet sekä matala kynnys, avoimuus ja saavutettavuus voidaan toteuttaa kaikkien helsinkiläisten yhteiseksi eduksi.

”Ehdotuksen ytimessä on Lapinlahden sairaalan ja arvokkaan kulttuuriympäristön
vaaliminen. Mikäli kaupunki toteuttaa Länsibaanan Lapinlahden puiston kautta,
voidaan myöhemmässä vaiheessa rakentaa hiiltä sitova uusiutuvan energian ja
sosiaalisten kohtaamisten vyöhyke: Vertikaalipuisto ja Aurinkobaana. Nämä uudet
rakenteet sijoittuvat pyöräilytien päälle. Muilta osin monimuotoinen puisto säilyy
ennallaan ja alueen rakennukset ovat avoimina kaupunkilaisten käytössä”, kuvailee
Lehtovuori.

Lapinlahden sairaala-alueen kilpailu on vielä meneillään, mutta jäljellä ei ole kuin yksi ehdotus ja siten kilpailu ei tarjoa päättäjille vaihtoehtoja. Kilpailun jury arvioi ehdotuksen helmikuun aikana. Juryn esitys kilpailun tuloksesta edennee maaliskuun aikana kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn. Kilpailun prosessissa esitetty ehdotus ei kuitenkaan edellytä sen toteuttamista.

Kaikkien Lapinlahti -ehdotus videoesityksenä (julkaisuvapaa 20.2.2020 klo 08:00): https://youtu.be/T7Hb9VlD7yA
Kaikkien Lapinlahti -esite (julkaistu 10.2.2020): https://lapinlahdenlahde.fi/kaikkienlapinlahti/

Yhteyshenkilöt

Kristian Wahlbeck
kehitysjohtaja, MIELI Suomen Mielenterveys ry
040 065 9101
kristian.wahlbeck@mieli.fi

Teemu Lehto
hallituksen puheenjohtaja
Osuuskunta Tilajakamo
044 544 5268
teemu@leh.to

Panu Lehtovuori
Arkkitehtitoiisto Livady
050 525 0252
panu@livady.fi

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

MIELI ry:n uudeksi puheenjohtajaksi europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen30.8.2020 16:08:57 EESTTiedote

MIELI Suomen mielenterveys ry:n liittohallituksen puheenjohtajaksi on valittu europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Pietikäinen haluaa puheenjohtajana vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa ja hiljaista syrjintää sekä nostaa mielen hyvinvoinnin teemat keskeiseksi osaksi myös EU:n terveyspolitiikkaa. Pietikäinen seuraa tehtävässä professori Pentti Arajärveä, joka on toiminut MIELI ry:n puheenjohtajana lähes vuosikymmenen.

Uusi säätiö tukemaan mielenterveystyötä Lapinlahden alueella12.6.2020 08:19:22 EESTTiedote

Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, MIELI Suomen Mielenterveys ry ja kotimainen ohjelmistoalan kasvuyritys Dream Broker Oy ovat muiden kiinnostuneiden tahojen kanssa perustamassa säätiötä, jonka tehtävänä on tukea mielenterveyttä edistävää toimintaa kulttuurihistoriallisesti tärkeällä Lapinlahden alueella Helsingissä. Säätiö haluaa vaalia Lapinlahden alueen rakennus- ja kulttuurihistoriaa sekä puiston luontoarvoja. Tarkoituksena on turvata Lapinlahden alueen tulevaisuus kulttuurin ja mielenterveystyön palveluksessa. Samalla mahdollistetaan sairaala-alueen säilyminen jälkipolville entisöimällä rakennukset ja kehittämällä alueen toimintaa eläväksi ja aktiiviseksi mielenterveystyön keskukseksi. ”Kansalaisjärjestöt, yksittäiset henkilöt, eri alojen ammattilaiset ja kulttuurin harjoittajat ovat tehneet arvokasta työtä Lapinlahden alueen vaalimiseksi ja mielenterveyden edistämiseksi. Meille on kunnia ilmoittautua suojelijaksi tälle arvokkaalle työlle. Yhtiömme on sitoutunut panostamaan sää

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme